NederlandWereldwijd

Reisadvies Mauritanië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Mauritanië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 09-07-2024
Nog steeds geldig op: 27-07-2024

In het kort

  • Sinds de verkiezingen van juni 2024 kan het onrustig zijn in Mauritanië. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor een groot deel van het oosten van Mauritanië. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor het gebied ten westen van de steden Chinguetti, Tidjikdja en Ayoun el Atrous. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Mauritanië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Mauritanië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Sinds de verkiezingen van juni 2024 kan het onrustig zijn in Mauritanië. Er kunnen demonstraties voorkomen die kunnen uitlopen op geweld.

Doorgaande wegen kunnen afgesloten zijn. Hierdoor is het soms niet mogelijk om tussen regio’s te reizen. De lokale autoriteiten kunnen het internet tijdelijk uitschakelen.

Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de lokale (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Wees voorzichtig met filmen en fotograferen op straat.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

  • Het gebied ten oosten van de lijn Fderik, Chinguetti, Tidjikdja, Ayoun el Atrouss en Boû Steïlé. Het noordoostelijke deel van Mauritanië is militair gebied en verboden voor iedereen.
  • De grens van Mauritanië met de Westelijke Sahara. Hier liggen landmijnen.
  • Het gebied dat grenst aan Mali. Hier is een groot risico op ontvoering door terroristische groepen. In het grensgebied vinden militaire operaties plaats.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • het gebied ten oosten van de steden Akjoujt en Rosso
  • de steden Fderik en Zouirat

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Mauritanië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Mauritanië is er kans op een terroristische aanslag. Westerlingen en plekken waar veel westerlingen komen, zoals hotels, winkels en markten, kunnen een doelwit zijn. Wees alert op drukke plaatsen. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overvallen

Gewapende overvallen komen veel voor. Ook in de hoofdstad Nouakchott. Buitenlanders kunnen een doelwit zijn. Reis niet na zonsondergang en blijf op de grote, verharde wegen. U kunt niet altijd rekenen op hulp van de politie.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Mauritanië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Mauritanië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Mauritanië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, en zelfs de doodstraf. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Overstromingen

In Mauritanië kunnen hevige regen en overstromingen voorkomen. Vooral tijdens het regenseizoen (augustus tot november) en in het zuiden van het land. Krijgt u hiermee te maken?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Mauritanië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 101
  • Ambulance: 117
  • Brandweer: 118

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Mauritanië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Mauritanië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Noukachott (informatie in het Engels).

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Mauritanië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt, vooral buiten de steden Nouakchott en Nouadhibou. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Mauritanië te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

  • U heeft een visum nodig voor Mauritanië als u met een Nederlands paspoort reist.
  • Vraag een visum aan bij de Mauritaanse ambassade in Brussel, België.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Mauritanië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Mauritanië. Lees meer over rijden in Mauritanië op de website van de ANWB. Gaat u zelf rijden in Mauritanië? Reis alleen overdag en blijf op de grote verharde wegen. Er komen veel verkeersongelukken voor. Hulp bij pech is er niet.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Mauritanië?

Check wat u mag meenemen naar Mauritanië op de website van IATA (informatie in het Engels).

Neem geen alcohol en varkensvleesproducten mee naar Mauritanië. De autoriteiten controleren hier streng op.

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Mauritanië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?