Reisadvies Mauritanië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-10-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het gebied ten oosten van de lijn Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Boû Steïlé en naar het noordoosten van Mauritanië richting de grens met Algerije. Reis ook niet naar de grensgebieden met Marokko, Mali, de Westelijke Sahara en Algerije. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar de rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
- Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Mauritanië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Mauritanië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Neem contact op met de Nederlandse ambassade
- Gaat u voor werk of studie naar Mauritanië? Neem dan voor uw reis contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal). Vraag bij de ambassade naar de veiligheidsrisico’s en adviezen. Laat u bij uw bezoek naar Mauritanië begeleiden door iemand die het land goed kent, u wegwijs kan maken en u advies kan geven.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Mauritanië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Mauritanië geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land.
- Om naar Mauritanië te reizen heeft u een visum nodig. U kunt dit aanvragen bij de ambassade van Mauritanië in Brussel (België).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- U kunt in Mauritanië met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig huren en besturen. Houd er rekening mee dat sommige autoverhuurbedrijven ook naar een internationaal rijbewijs vragen. Reist u uit Mauritanië met een auto naar een ander land? Check of u in dat land een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mauritanië. Neem voldoende contant geld mee, want betalen met pinpas of creditcard kan maar op enkele plaatsen.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Mauritanië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Mauritanië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drank en drugs mee naar Mauritanië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- Het gebied ten oosten van de lijn Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Boû Steïlé. Het noordoosten van Mauritanië (richting grens Algerije) is militair gebied. Dit gebied is verboden voor iedereen.
- De grensgebieden met Marokko, de Westelijke Sahara en Mali. Er liggen mijnen langs de noordgrens met de Westelijke Sahara.
Grens met Mali
In het gebied dat grenst aan Mali bestaat het risico op ontvoering door Al Qaida en andere regionale terroristische groepen. Deze groepen kunnen zich vanuit Mali verplaatsen naar Mauritanië.
Terroristische groepen hebben in het verleden in de Sahelregio buitenlanders, overheidsfunctionarissen en burgers ontvoerd.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gebied ten oosten van de lijn tussen de steden Rosso - Akjoujt (zie kaart). Vlieg alleen als het noodzakelijk is naar de steden Fderik en Zouirat. Reis buiten de grotere steden alleen op doorgaande wegen en in een konvooi van minimaal 2 tot 3 voertuigen.
Neem voorzorgsmaatregelen:
- Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen.
- Neem voldoende water, voedsel en brandstof mee.
- Houd bij checkpoints uw reispapieren klaar (paspoort, kentekenbewijs, verzekering).
- Breng anderen op de hoogte van uw geplande reis en aankomsttijd als u over land door Mauritanië reist. Deel geen reisschema’s op sociale media.
Geel: let op, er zijn risico's
In de rest van het land wijken de veiligheidsrisico's af van die in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Het gebied ten westen van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt (zie kaart) is veiliger geworden, maar er zijn nog wel veiligheidsrisico’s. Dit geldt ook voor de gebieden die onder volledige controle staan van politie en militairen. Bij calamiteiten zijn de autoriteiten niet snel beschikbaar.
Neem voorzorgsmaatregelen:
- Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen.
- Houd bij checkpoints uw reispapieren klaar (paspoort, kentekenbewijs, verzekering).
Terrorisme
In heel Mauritanië geldt een verhoogde terrorismedreiging tegen westerlingen. Zorg dat u weet wat de laatste ontwikkelingen zijn en hoe de lokale veiligheidssituatie is. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag in uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.
Wees alert op plekken waar veel buitenlanders komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: winkelcentra, markten en hotels.
Criminaliteit
Berovingen komen regelmatig voor. Vooral in buitenwijken en op stranden.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Neem niet te veel (contant) geld mee op zak.
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Natuurgeweld
Overstromingen
In het regenseizoen (augustus tot november) is er een grote kans op overstromingen, vooral in het zuiden van Mauritanië. Informeer naar de risico’s als u in deze periode in deze regio reist.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Mauritanië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Mauritanië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Corona-inreisvoorwaarden Mauritanië
- Iedere reiziger moet bij aankomst een gezondheidsformulier invullen. Ook moet u een mondkapje dragen.
- Bij aankomst moeten reizigers van 12 jaar en ouder een bewijs van volledige vaccinatie bij zich hebben. U moet zijn ingeënt met een door de WHO goedgekeurd vaccin. Voor vaccins met 2 doses is de vaccinatie pas volledig 2 weken na toediening van de tweede dosis.
- Bent u niet of niet volledig gevaccineerd? Dan moet u een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag laten zien die maximaal 3 dagen voor vertrek is afgenomen. De datum waarop de test is afgenomen moet duidelijk zichtbaar zijn. Personen tussen 9 jaar en 12 jaar moeten aan 1 van deze 2 voorwaarden (vaccinatie of PCR-test) voldoen.
- Reizigers die geen bewijs van volledige vaccinatie of negatieve testuitslag kunnen tonen, kan de toegang tot het land worden geweigerd.
- U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Mauritanië inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Algemene coronamaatregelen
Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het Mauritaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Frans).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Mauritanië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Mauritanië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De medische zorgvoorzieningen in Mauritanië zijn zeer beperkt, vooral buiten de steden Nouakchott en Nouadhibou. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee en zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Mauritanië.
Bent u in Mauritanië en raken uw medicijnen op?
Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Mauritanië.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Mauritanië? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Mauritanië geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen geen medicijnen voor u regelen. Dit moet u zelf doen.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten in Mauritanië te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De hoofdwegen zijn over het algemeen geasfalteerd en in redelijk goede staat. Er kunnen onveilige situaties ontstaan door stof en zand op de weg, overstekende dieren en slecht onderhouden voertuigen. Veel voertuigen rijden zonder licht. Let daarom extra goed op in het verkeer. Vermijd reizen na zonsondergang. Blijf buiten de steden op de verharde wegen.
Reizen van Marokko naar Mauritanië is alleen mogelijk via de kustroute tot aan de stad Nouadhibou. Tussen Mauritanië en de Westelijke Sahara ligt een strook niemandsland van vier kilometer. Aan de randen van deze strook liggen mijnen. Verkeer over deze strook is toegestaan tussen 8.00 en 18.00 uur. Blijf op de verharde wegen en stap niet uit uw voertuig.
Trein- en busverkeer
Er zijn verschillende busdiensten beschikbaar. Het busverkeer is vaak druk en biedt weinig comfort.
Foto’s maken
Maak in Mauritanië geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsmedewerkers zoals de politie en het leger. Dit is verboden. Maak niet ongevraagd foto’s van mensen.
Lhbtiq+
De rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+) worden in Mauritanië niet erkend en er is geen wet die hen beschermt. Seksuele handelingen met een persoon van hetzelfde geslacht zijn strafbaar in Mauritanië. Voor mannen staat hier onder bepaalde omstandigheden de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders.
Kleding
Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen.
Drugs
In Mauritanië is het in bezit hebben van drugs (inclusief cannabis en softdrugs) strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Mauritanië veel zwaarder is dan in Nederland. De rechter in Mauritanië kan hoge gevangenisstraffen opleggen.
Alcohol en varkensvlees
Import, verkoop en bezit van alcohol en varkensvlees is verboden. Op het bezit van alcohol en varkensvlees wordt streng gecontroleerd. Ook bij grensovergangen. Zelfs het invoeren van een kleine hoeveelheid in (hand) bagage is niet toegestaan.
Betalen met pinpas of creditcard
U kunt in Nouakchott maar op een paar plekken pinnen. Creditcards worden alleen in sommige grote hotels geaccepteerd. In de rest van Mauritanië is betalen met een creditcard of bankpas niet mogelijk. Regulier bankverkeer is moeizaam. Neem voldoende contant geld mee.
Identificeren
U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd (een kopie van) uw paspoort met geldig visum bij u.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Mauritanië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Medische hulp: 101
- Politie: 117
- Brandweer: 118
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Mauritanië
Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal).
In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlands honorair consulaat in Nouakchott (informatie in het Engels).
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade/het consulaat via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.