NederlandWereldwijd

Reisadvies Martinique

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Martinique? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 10-05-2024
Nog steeds geldig op: 25-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Martinique is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u op Martinique of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Op Martinique kan criminaliteit voorkomen. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op Martinique geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Op Martinique zijn straffen zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Martinique reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Op Martinique geldt de Franse wetgeving. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
 

Tropische stormen

Op Martinique kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Lees actuele informatie over het weer op Martinique op de website van Tropical Storm Risk. Bekijk meer informatie over het weer op de website van het National Hurricane Center (informatie in het Engels).

Aardbevingen

Op Martinique komen aardbevingen voor. Soms ook zware aardbevingen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Op Martinique is een risico op tropische stormen en aardbevingen. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
   

Op Martinique zijn regelmatig demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Martinique? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Alarmnummer Politie: 17
 • Alarmnummer Ambulance: 15
 • Alarmnummer Brandweer: 18

Nood- of crisissituatie

 • Bent u op Martinique en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in een ziekenhuis of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of zoals natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Martinique

Er is geen Nederlandse ambassade op Martinique. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Port of Spain, Trinidad en Tobago.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Ducos, Martinique (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Martinique is een goede reisverzekering extra belangrijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Martinique te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Martinique als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de Franse ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Martinique. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig op Martinique. Lees meer over rijden op Martinique op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels