Reisadvies Marokko
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 25-05-2022
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het grensgebied met Mauritanië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar het grensgebied met Mauritanië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Algerije. Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar het grensgebied met Algerije? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Marokko? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u weer uit Marokko? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Marokko? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Marokko favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Marokko reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Marokko in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
- Ga na bij uw reisverzekeraar wat de invloed is van een bepaalde kleurcode op de dekking van uw verzekering.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Marokko. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Marokko. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Marokko. Dit is ook voor medicijnen die u opstuurt.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Marokko. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Grens met Mauritanië
In sommige delen van de Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsrisico’s, zie de kaart. Regelmatig zijn er berichten over geweldsincidenten. Er liggen ook niet ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara.
Het is niet toegestaan de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang naar Guerguerat. Deze grensovergang is gesloten.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Grensgebieden met Algerije
Omdat de grens met Algerije gesloten is, kunt u deze grens niet oversteken.
Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.
Let op in het verkeer, en houd rekening met beperkingen in de gezondheidszorg, niet alleen buiten de grote steden.
Rijden door de Westelijke Sahara
Als u ervoor kiest door de Westelijke Sahara te reizen, blijf dan op de geasfalteerde hoofdweg langs de kust die de grotere plaatsen zoals Laayoune en Dakhla verbindt.
Terrorisme
Er is een risico op terroristische aanslagen. De Marokkaanse autoriteiten treden op met zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. In het nieuws verschijnen berichten van cellen die zijn opgerold. In 2018 werden twee buitenlandse kampeerders op gewelddadige wijze om het leven gebracht in de buurt van de berg Toubkal.
Bij in- en uitrijden van steden zijn er verscherpte (identiteit)controles. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u heeft. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plek waar u bent of naartoe reist via de (sociale) media of vraag uw hotel om informatie.
Drugs- en mensensmokkel
Reizigers kunnen worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of het smokkelen van mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.
Criminaliteit
In toeristische gebieden, zoals in de stad Marrakech, zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer zijn geworden van overvallen en diefstal onder bedreiging van messen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is.
- Neem geen grote sommen geld mee.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Marokko en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Marokko en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: U kunt met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Marokko inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Het is raadzaam uw vaccinatie- of testbewijs uit te printen en op papier mee te nemen.
In- en uitreizen Marokko
Om Marokko in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de Marokkaanse overheid heeft ingesteld.
Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de ONDA (Office National des Aeroports) (informatie in het Frans en Engels).
Verlaat u het land? Marokko stelt voorwaarden voor vertrek. Lees actuele informatie over de uitreisvoorwaarden op de website van ONDA (Office National des Aeroports) (informatie in het Engels). U kunt ook contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator voor advies over uw terugkeer.
Let op: Heeft u hier een vraag over? Neem dan rechtstreeks contact op met het ministerie van Gezondheid van Marokko of de ONDA. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan u geen aanvullende informatie geven over de regels van Marokko.
Algemene coronamaatregelen in Marokko
In Marokko bent u verplicht uw uw vaccinatiebewijs bij u te hebben. U kunt daarom gevraagd worden.
Informeer voor u vertrekt of op de plek van bestemming naar de laatste ontwikkelingen.
Volg altijd het advies van de plaatselijke autoriteiten.
Testlocaties in Marokko
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Marokko de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Marokko te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Grenzen
Marokko en Spanje hebben besloten de lands- en zeegrenzen weer te openen. Het is weer mogelijk te reizen per veerboot. De landsgrenzen tussen de enclaves Ceuta en Melilla en Marokko zijn voorlopig nog gesloten.
De landsgrens met Mauritanië (Guerguerat) is nog gesloten. Alleen transporteurs met een vergunning van de Marokkaanse autoriteiten worden doorgelaten. Neem voor het krijgen van deze vergunning vóór vertrek vanuit Nederland contact op met de Marokkaanse ambassade in Den Haag.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De wegen in Marokko zijn vaak niet verlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis in landelijke gebieden na zonsondergang niet met de auto.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Marokko.
LHBTIQ is strafbaar
Er kunnen zware straffen staan op homoseksuele relaties of handelingen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Naast strafbaarheid is de sociale acceptatie voor LHBTIQ (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse, queer) personen zeer gering in Marokko.
Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten
Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.
Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)
Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Marokko in Den Haag.
Als u geen geldige invoervergunning voor uw drone kunt laten zien dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. U kunt de drone bij uw vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete.
Bij illegaal binnenbrengen van uw drone kunnen de Marokkaanse autoriteiten deze bij een controle in beslag nemen. U kunt een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
Medicijnen
Als u in Marokko verblijft en uw Nederlandse medicijnen raken op, neem dan contact op met uw Nederlandse huisarts en vraag om een medische verklaring met daarin duidelijk de samenstelling van uw medicijnen. Met deze verklaring kunt u bij een apotheek of ziekenhuis in Marokko medicijnen krijgen. Als het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Marokko, neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het hier beschikbare medicijn in uw geval voldoet. De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan; u moet dit zelf regelen. Als u de mogelijkheid heeft medicijnen vanuit Nederland te laten versturen, dan kunt u gebruik maken van reguliere koeriersdiensten. Houd in dat geval rekening met verzendtijd en -kosten; beiden kunnen oplopen, vooral als u buiten de stad verblijft. Houd er ook rekening mee dat de Marokkaanse douane postzendingen controleert en sommige medicijnen niet doorlaat zonder verklaring.
Neem geen pakjes voor iemand anders mee
Neem geen pakjes, brieven of iets anders voor iemand mee. Doet u dit toch? Kijk vooraf wat er in zit.
Kopie identiteitsbewijs
Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich kunt identificeren.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Marokko en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer (politie): 190
Ambulance en brandweer: 150
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Rabat
Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rabat op deze website.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.