Reisadvies Maleisië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-07-2022
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- De kleurcode voor Maleisië is geel voor het hele Maleisische schiereiland en het grootste deel van Sabah en Sarawak. De eilanden voor de oostkust van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna (Sabah) hebben de kleurcode oranje.
- U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er gelden inreisvoorwaarden voor Maleisië.
- Naar Maleisië reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in Maleisië in de rubriek Coronavirus.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode van de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze eilanden met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid en bereid u zich goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Maleisië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in Maleisië bent.
- Vertrekt u uit Maleisië? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Maleisië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Maleisië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Let op dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Maleisië. Is dat niet het geval, dan kunt u wel worden binnengelaten, maar komt u misschien in de problemen als u het land uitreist.
- Het kan zijn dat u een visum nodig heeft om Maleisië in te reizen. Neem daarover eerst contact op met de ambassade van Maleisië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Maleisië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Maleisië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Bezoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Maleisië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Maleisië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Ontvoeringen en piraterij
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de eilanden voor de oostelijke kuststrook van Sabah en de eilanden ten oosten en zuiden van de stad Semporna. Het gaat onder meer om de volgende eilanden: Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Ligitan, Sipadan en Mataking.
Op de Suluzee en Celebeszee kunnen ontvoeringen plaatsvinden. Toeristen die zich zonder beveiliging verplaatsen, kunnen hiervan slachtoffer worden. Er is ook een risico op piraterij op de Suluzee. De Maleisische autoriteiten houden verscherpt toezicht in deze gebieden.
Als u een noodzakelijke reis naar de eilanden maakt, verdiep u dan in de lokale veiligheidssituatie en probeer de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door alleen te verblijven in goed beveiligde hotels. Ook geldt het advies om een kamer te selecteren die niet in de buurt van de hotelreceptie of openbare ruimten ligt. U kunt extra kamerbeveiligingsapparatuur meenemen, zoals alarmen of deurwiggen. Doe zaken met officiële touroperators die samenwerken met de Maleisische autoriteiten. Zij zorgen voor beveiliging als u zich verplaatst van en naar de eilanden.
Houd er rekening mee dat het Maleisische leger en de politie voor de kuststrook van Oost-Sabah regelmatig veiligheidsoperaties uitvoeren. Houd ook rekening met extra controles en zorg dat u zich altijd kunt identificeren.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Let op: De veiligheidssituatie in de rest van het land is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Criminaliteit
In Maleisië bestaat het risico op tassenroof en (gewelddadige) straatovervallen. Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert meestal iemand die achterop een brommer zit uw tas af te pakken. Ook komen (gewelddadige) straatovervallen voor.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen en draag niet te veel geld op zak.
- Ga ’s avonds niet alleen op straat buiten de goed verlichte hoofdstraten.
- Wandel ’s avonds niet alleen over het strand.
- Voorkom een overval vanaf een brommer door afstand te houden van de weg. Draag uw tas over de schouder die niet aan de kant van de weg is.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Terrorisme
In Maleisië is er een (beperkt) risico op terroristische aanslagen. De Maleisische politie heeft in het verleden regelmatig mensen gearresteerd die aanslagen voorbereidden.
Demonstraties
In Maleisië kunnen demonstraties voorkomen die (bij uitzondering) tot geweld leiden. Het is in Maleisië verboden om als buitenlander deel te nemen aan demonstraties. Neemt u in Maleisië deel aan een demonstratie, dan bent u strafbaar. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.
Natuurgeweld
Tropische cyclonen en regenseizoen
Aan de oostkust van het schiereiland Maleisië kunnen van november tot en met maart tropische cyclonen voorkomen. In deze periode kan er ook veel regen vallen in de oostelijke provincies Sabah en Sarawak. Hierdoor kunnen overstromingen en aardverschuivingen plaatsvinden. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten dan bepaalde gebieden moeten afsluiten en bewoners geëvacueerd moeten worden. Veel toeristische plaatsen kunnen tijdens deze periode gesloten zijn. Volg de lokale media voor informatie over mogelijke verstoringen van het lucht-, trein- of wegverkeer.
Smog
Maleisië kan te maken hebben met smog, vooral in de periode van augustus tot en met oktober, maar soms ook in de maanden mei, juni en juli. Deze dikke, vervuilde mist wordt veroorzaakt door bosbranden in Indonesië en door de lokale luchtvervuiling. De smog kan irritatie aan de luchtwegen en ogen veroorzaken.
De ernst van de smog is afhankelijk van de dag en de regio waar u bent. Als u naar Maleisië gaat, controleer dan vooraf hoe de luchtkwaliteit is op de plaats van uw bestemming.
Als u last heeft van ademhalingsproblemen, raden we u aan om gebieden waar smog is te vermijden. Voor andere reizigers raden we aan zoveel mogelijk binnen te blijven. Het dragen van een passend mondkapje kan wat bescherming geven.
Actuele informatie over de status van de luchtkwaliteit kunt u lezen op de website van het Maleisische ministerie van Milieu (informatie in het Engels).
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Maleisië vindt u op de volgende websites (informatie in het Engels):
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Maleisië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Maleisië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval, natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Maleisië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck-app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Om Maleisië in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Maleisië heeft ingesteld.
- Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de lokale overheid van Maleisië (informatie in het Engels
- U bent verplicht om de MySejahtera app (informatie in Engels) te downloaden op uw smartphone en hierbij alle benodigde informatie in te vullen.
- Vul het ‘Pre-departure Traveller Declaration’ formulier in via het ‘Traveller’ icoon in de MySejahtera app.
- Volledig gevaccineerde reizigers van 17 jaar en ouder hoeven voor vertrek geen PCR-test te doen.
- Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten uiterlijk 48 uur voor vertrek een PCR-test doen.
Bij aankomst in Maleisië geldt de volgende procedure
- Volledig gevaccineerde reizigers hoeven geen test bij aankomst te ondergaan.
- Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een professioneel afgenomen RTK Antigeentest ondergaan, 24 uur vanaf uw aankomst. De kosten van de test zijn in alle gevallen voor uw eigen rekening.
- De quarantaineverplichting vervalt, behalve voor niet-volledig gevaccineerde reizigers ouder dan 17 jaar.
- Niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten na aankomst 5 dagen in quarantaine gaan. Tijdens uw quarantaine moet u ofwel op dag 4 een PCR-test doen ofwel op dag 5 een RTK-Antigeentest. Bij een negatieve testuitslag zal de quarantaine op dag 5 beëindigd worden. Uw status zal gedurende 5 dagen in de MySejahtera app op ‘Home Surveillance Order’ staan.
Lees de informatie over de vaccinatievoorwaarden op de website van de overheid van Maleisië (informatie in het Engels).
- In Maleisië wordt gebruik gemaakt van ‘Standard Operating Procedures’, dit zijn gedragsregels. Zie hier een overzicht van de ‘SOP’s’ per sector (informatie in het Engels).
Voorwaarden inreizen in Sabah en Sarawak
Voor reizen vanaf het Maleisische schiereiland naar Sarawak en Sabah gelden er aparte inreisregels.
Let op: De lokale autoriteiten kijken naar verschillende voorwaarden en maken een onderscheid tussen reizen uit het buitenland en reizen vanaf het schiereiland.
De speciale voorwaarden voor reizen naar Sarawak vindt u op de website van de lokale overheid van Sarawak (informatie in het Engels).
De speciale voorwaarden voor reizen naar Sabah vindt u op de website van de lokale overheid van Sabah (informatie in het Maleis). U kunt ook meer informatie lezen op de website van de Sabah Tourism Board (informatie in het Engels).
Als u meer advies nodig heeft over reizen naar Sabah of Sarawak kunt u ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur via e-mail: KLL-CA@minbuza.nl.
Voorwaarden uitreizen Maleisië
Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Let op dat uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig is als u Maleisië verlaat. Is dat niet het geval, dan kunt u wel worden binnengelaten maar komt u misschien in de problemen als u het land uitreist.
Algemeen advies aan reizigers
- U moet een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in de openbare ruimten binnen.
- Vermijd massabijeenkomsten.
- Schrijf u in bij de ambassade om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Maleisië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Maleisië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Actuele informatie over corona in Maleisië
Kijk voor de meest actuele cijfers over corona in Maleisië op de website van de Maleisische overheid (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Maleisië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Het wegverkeer in Maleisië is anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op de verkeersveiligheid. Als u zelf een auto bestuurt, houd er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers zich niet aan de verkeersregels houden. Vermijd zelf rijden in het donker buiten de grote steden en/of bij extreme regenval.
Kijk voor meer informatie over het verkeer ook op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Maleisië.
Drugs
In Maleisië is het in bezit hebben van drugs en het handelen in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Maleisië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt hiervoor zelfs de doodstraf krijgen. U bent in Maleisië ook strafbaar als u drugs heeft gebruikt voordat u Maleisië inreist. Dit kan worden aangetoond door bijvoorbeeld een urineonderzoek.
Homoseksualiteit / LHBTIQ
Homoseksualiteit (LHBTIQ) is strafbaar in Maleisië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. Lees de juridische uitleg in het Wetboek van Strafrecht van Maleisië met de strafmaatregelen (bladzijde 19: 377A en 377B en bladzijde 148) (informatie in Engels).
Geld pinnen
In Maleisië wordt uw bankpas niet door elke bank geaccepteerd. Hierdoor kunt u bij bepaalde banken geen geld uit de geldautomaat halen. De geldautomaten van de volgende banken accepteren in ieder geval uw bankpas: HSBC, Maybank en de Standard Chartered Bank. De meeste credit cards worden over het algemeen wel geaccepteerd.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Maleisië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten
Politie en ambulance: 999 (112 vanaf mobiele telefoon)
Toeristenpolitie: 03-92 35 49 99 en 03-2163 4422
Brandweer: 994 (112 vanaf mobiele telefoon)
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.