NederlandWereldwijd

Reisadvies Maldiven

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Maldiven? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 30-04-2024
Nog steeds geldig op: 22-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor de Maldiven is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u op de Maldiven of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Op de Maldiven is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Er is weinig criminaliteit op de Maldiven. Houd wel rekening met zakkenrollers en diefstal, op drukke plekken, zoals in de hoofdstad Malé. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Pas op dat u niet wordt gedrogeerd. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. Neem geen eten of drinken aan van onbekenden. U kunt worden beroofd.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op de Maldiven geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Maldiven reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn strafbaar. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Fotografeer of film geen militaire gebouwen en objecten, zoals kazernes, grensposten, strategische bruggen en vliegvelden.

Religie

De Maldiven is een islamitisch land. Alleen islamitische uitingen zijn in het openbaar toegestaan. Uitingen van andere religies zijn op de Maldiven verboden. Let op het volgende:

 • Neem geen religieuze voorwerpen mee, zoals een bijbel.
 • Pogingen om moslims te bekeren worden bestraft.

Overstromingen

Op de Maldiven kan veel regen vallen in het regenseizoen (moesson), in juli en augustus en tussen november en maart. De regen kan overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen veroorzaken. Wegen en straten raken beschadigd en zijn dan onbegaanbaar. Lees informatie over het weer op de Maldiven op de website van de Maldives Meteorological Service (informatie in het Engels).

Tsunami’s

Op de Maldiven komen soms tsunami’s voor. Tsunami’s kunnen ontstaan door aardbevingen in de omgeving van de eilanden.

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Op de Maldiven is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Op de Maldiven kunnen demonstraties voorkomen, vooral in de hoofdstad Malé. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op de Maldiven? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 119
 • Politie: 102
 • Brandweer: 118

Nood- of crisissituatie?

 • Bent u op de Maldiven en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in een ziekenhuis, of u bent bestolen? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade op de Maldiven

Er is geen Nederlandse ambassade op de Maldiven. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Colombo, Sri Lanka.

In een noodgeval kunt u terecht bij de honorair consul van Nederland in Malé (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar de Maldiven is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg op de eilanden is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Gaat u duiken? Houd er rekening mee dat er op de Maldiven maar een aantal decompressiekamers zijn. Het kan lang duren voordat er hulp komt bij decompressieziekte.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Maldiven te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek van de Maldiven.
 • Luchtvaartmaatschappijen eisen vaak dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is op het moment dat u op de Maldiven aankomt. Dit heeft te maken met visumregels.

Visum

U heeft een visum nodig voor de Maldiven als u met een Nederlands paspoort reist. Bij aankomst op de Maldiven kunt u een toeristenvisum (visa on arrival) krijgen voor maximaal 30 dagen. Lees informatie over een toeristenvisum voor de Maldiven op de website van de immigratiedienst van de Maldiven (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar de Maldiven. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Reizigersverklaring

Rijbewijs

Op de Maldiven is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. Lees meer over rijden op de Maldiven op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Gele koorts

 • Komt u uit een land of gebied met een hoog risico op gele koorts? Dan is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts verplicht als u naar de Maldiven reist.
 • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
 • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels