NederlandWereldwijd

Reisadvies Malawi

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Malawi? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 20-06-2024
Nog steeds geldig op: 18-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Malawi is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Malawi of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Malawi is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers en diefstal

In Malawi komt criminaliteit voor. Let op voor zakkenrollers en dieven. Vooral op drukke plekken zoals een markt of busstation. Pas extra op als u na zonsondergang de straat op gaat. Vooral in buitenwijken van steden zoals Lilongwe en Blantyre.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Malawi geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Malawi zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Malawi reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn strafbaar. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Overstromingen

Het regenseizoen in Malawi duurt van half november tot april. Hevige stortregens kunnen wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Sommige wegen zijn dan slecht begaanbaar. Lees meer informatie over de weersomstandigheden in Malawi op het X-account van de Meteorologische Dienst (informatie in het Engels).

Weersveranderingen Mulanje-gebergte

Het weer in het Mulanje-gebergte, met bergen als de Sapitwa, kan plotseling omslaan naar extreem weer (storm, hevige regen, onweer). Het kan dan gevaarlijk zijn. Bezoek het gebied met een lokale gids.

In Malawi zijn regelmatig demonstraties, vooral in de hoofdstad Lilongwe en andere grote steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Malawi? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 997
 • Ambulance: 998
 • Brandweer: 999

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Malawi en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Malawi

Er is geen Nederlandse ambassade in Malawi. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Harare, Zimbabwe.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Lilongwe (informatie in het Engels).

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Malawi is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Malawi te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Malawi blijft:

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Malawi. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Malawi. Lees meer over rijden in Malawi op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Malawi?

Check wat u mag meenemen naar Malawi op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Malawi mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?