NederlandWereldwijd

Reisadvies Madagaskar

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Madagaskar? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 14-05-2024
Nog steeds geldig op: 20-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Madagaskar is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Madagaskar of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Berovingen en overvallen

In het hele land komen gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen voor. Let vooral op in onbewoonde gebieden en op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden en nationale parken.

In de volgende gebieden is een hoger risico op gewelddadige (gewapende) overvallen:

 • Het binnenland van Madagaskar. Vooral in het centraal-westelijke deel, onder andere richting het Nationale Park Tsingy de Bemaraha.
 • Het zuidoosten, in de regio Anosy en de stad Betroka.
 • De zee rond Madagaskar, waar piraten actief zijn. Ook voor particuliere zeiljachten kunnen piraten een gevaar vormen.

Reist u naar deze gebieden? Reis met een betrouwbare reisorganisatie of chauffeur. Vaar 's nachts niet met een particuliere (zeil)boot. Reis bij voorkeur niet alleen. Volg de berichten in de (lokale) media en vraag voor vertrek naar de veiligheidssituatie. Bijvoorbeeld bij mensen die het gebied goed kennen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op Madagaskar geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Op Madagaskar zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Madagaskar reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen

Op Madagaskar kunnen van november tot en met april tropische stormen voorkomen. Reist u naar Madagaskar in deze periode? Volg de berichten in de media en vraag naar de lokale situatie. Lees actuele informatie over het weer op de website Tropical Storm Risk (informatie in het Engels).

Op verschillende plaatsen op Madagaskar kunnen demonstraties voorkomen. Hierbij kan sociale onrust en geweld ontstaan. De politieke situatie op Madagaskar is onvoorspelbaar, vooral in de hoofdstad Antananarivo. Blijf alert. Vermijd demonstraties en mensenmassa's.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op Madagaskar? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie, ambulance en brandweer: 117
 • Brandweer: 118
 • Gendarmerie: 119

Nood- of crisissituatie

 • Bent u op Madagaskar en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade op Madagaskar

Er is geen Nederlandse ambassade op Madagaskar. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Antananarivo (informatie in het Engels).

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Madagaskar is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. En een medische behandeling in een particuliere kliniek is duur. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar bijvoorbeeld Mauritius of Zuid-Afrika worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Madagaskar te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u op Madagaskar blijft:

 • Blijft u 15 dagen of korter op Madagaskar? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. Bij aankomst betaalt u administratiekosten en laat u tickets voor uw heen- en terugreis zien.
 • Blijft u langer dan 15 dagen op Madagaskar? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Vraag online een visum aan via de website van de overheid van Madagaskar (informatie in het Engels).
 • U kunt ook een visum aanvragen bij de ambassade van Madagaskar in Brussel, België (informatie in het Frans) of bij aankomst op het vliegveld.

Neem contact op met de ambassade van Madagaskar in Brussel, België voor meer informatie over visa (informatie in het Frans).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Madagaskar. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Op Madagaskar is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden op Madagaskar op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Madagaskar op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Cholera

Reist u naar Madagaskar uit een land dat door cholera getroffen is? Dan moet u misschien 3 dagen lang een anti-choleramedicijn (Doxcyline) gebruiken. De autoriteiten op het vliegveld kunnen u dit vragen.

Kunt u Doxcyline niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat u zwanger bent of een medische aandoening heeft? Dan krijgt u een alternatief medicijn aangeboden. Hetzelfde geldt voor kinderen jonger dan 8 jaar, omdat zij geen Doxcyline mogen innemen. Waarschijnlijk moet u contactgegevens achterlaten, zodat de autoriteiten na 3 tot 5 dagen contact met u kunnen opnemen.

Lees informatie over cholera op de volgende websites:

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Madagaskar?

Check wat u mag meenemen naar Madagaskar op de website van IATA (informatie in het Engels) en de website van de douane van Madagaskar (informatie in het Frans).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Madagaskar mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?

Volgens de regels van Madagaskar mag u bijvoorbeeld geen beschermde planten, voedsel en dieren mee terug nemen. Denk aan insecten, schildpadden en lemuren. Houten beelden en fossielen mag u vaak wel meenemen met toestemming van de overheid van Madagaskar. Lees hoe u toestemming kunt aanvragen op de website van de douane op Madagaskar.