NederlandWereldwijd

Reisadvies Litouwen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Litouwen? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 25-04-2024
Nog steeds geldig op: 15-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Litouwen is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Litouwen of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Litouwen is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In de hoofdstad Vilnius is een (beperkt) risico op diefstal en zakkenrollers. Let vooral op in de wijken Snipiskes en Naujininkai. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Litouwen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. Doet u dit toch? Dan kunt u een lange gevangenisstraf krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Litouwen reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie, vooral buiten de hoofdstad Vilnius. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto- en filmverbod

Fotografeer of film in Litouwen geen militaire objecten en bepaalde overheidsgebouwen. Het verbod staat vaak met borden aangegeven. Maakt u toch foto’s of filmopnames? U kunt een boete of gevangenisstraf krijgen.

Grenscontroles

In de Litouwse regio’s die grenzen aan Belarus (Wit-Rusland) en aan de Russische regio Kaliningrad geldt de noodtoestand. De grenzen worden streng bewaakt. De grenspolitie kan u aanhouden voor identificatie en controle.

Sinds 1 maart 2024 zijn tussen Litouwen en Belarus alleen de grensovergangen Medininkai-Kamenny Log en Šalčininkai-Benyakoni open. Houd rekening met strenge grenscontroles aan beide kanten van de grens.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Litouwen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Politie: 02
 • Ambulance: 03
 • Brandweer: 01

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Litouwen en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Litouwen

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Vilnius.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Litouwen te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Litouwen als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Litouwen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Litouwen? Registreer u bij de gemeente waar u verblijft. Lees meer over registreren op de website van de Litouwse overheid (informatie in het Engels).

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Litouwen. Lees meer over rijden in Litouwen op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Litouwen?

Check wat u mag meenemen naar Litouwen op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Litouwen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?