NederlandWereldwijd

Reisadvies Libië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Libië is rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het hele land.
Laatst gewijzigd op: 21-11-2023
Nog steeds geldig op: 16-06-2024

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar Libië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar Libië? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
  • De Nederlandse ambassade in Libië is voor consulaire bijstand gesloten. Consulaire bijstand in Libië is niet mogelijk.

Registreren

Verder in dit reisadvies

Let op: de Nederlandse ambassade in Tripoli kan u in noodgevallen niet helpen. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie.

Sinds het sluiten van de Nederlandse ambassade in Tripoli is er een minimale aanwezigheid van ambassadepersoneel in het land, zonder afdeling voor consulaire dienstverlening.

 

Rood: niet reizen

Reis niet naar Libië.

De veiligheidssituatie in Libië is instabiel, onvoorspelbaar en gevaarlijk.

In Libië zijn verschillende zwaar bewapende milities actief, die regelmatig met elkaar de strijd aan gaan. Het geweld kan dan plotseling oplaaien waarbij doden en gewonden vallen.

Er is geen sterke centrale autoriteit die controle heeft over het hele land. De verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid is versnipperd en bij ongeregeldheden is het vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het handhaven van de orde. Oplaaiend geweld leidt regelmatig tot tijdelijke sluiting van de luchthaven.

Landmijnen

In heel Libië, en dus ook in steden zoals de hoofdstad Tripoli en de stad Benghazi, liggen landmijnen en niet-ontplofte munitie. Waarschuwingsborden zijn er niet. Er vallen regelmatig (burger)slachtoffers bij incidenten met mijnen.

Terrorisme

In Libië is er, vooral in het zuiden, af en toe sprake van dreiging van terroristisch geweld door extremistische groeperingen zoals Da’esh/ISIS en Al-Qai’da (AQI). Plaatsen waar veel mensen samenkomen, kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels. Maar ook checkpoints langs wegen van en naar steden zijn een mogelijk doelwit.

Gewapende groepen

Als u in Libië door gewapende groepen wordt opgepakt dan kan uw gezondheid en welzijn ernstig gevaar lopen. Buitenlanders kunnen in zeer nare situaties terechtkomen.

Lhbtiq+

Homoseksualiteit is strafbaar in Libië en bevindt zich in de taboesfeer. Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden geconfronteerd met sociale uitsluiting, bedreigingen, pesterijen en geweldpleging.

Criminaliteit

Het aantal slachtoffers van criminaliteit is hoog. Het geweld richt zich tegen Libiërs en soms ook tegen buitenlanders (‘opportuniteitsdoelwit’). De politie kan de veiligheid van de mensen in het land niet garanderen en er zijn gewapende groepen actief. Er vinden bijvoorbeeld gewapende overvallen, ontvoeringen en carjackings plaats (het onder bedreiging stelen van voertuigen).

Reis niet naar Libië. Bent u toch in Libië? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

  • Verlaat het land.
  • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
  • Blijf, zeker na zonsondergang, zoveel mogelijk binnen.
  • Voorkom vaste patronen in uw dagindeling.
  • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
  • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.

Journalisten

Als journalist moet u in het bezit zijn van een media-accreditatie van de Libische autoriteiten. Journalisten, ook met een andere nationaliteit dan de Libische, lopen in Libië het risico op intimidatie, ontvoering en gevangenneming zonder duidelijke reden.

Alcohol

Het gebruiken, invoeren en verhandelen van alcoholische dranken is in Libië verboden en strafbaar.

Foto’s maken

Fotografeer of film in Libië geen personen in uniform, openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën. Dit is verboden en strafbaar.

Overstromingen

Vooral tussen november en maart valt veel regen. Hevige regenval kan stormvloeden en overstromingen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld de storm Daniël in september 2023 heeft laten zien.
 

Gezondheidszorg

De medische zorgvoorzieningen in Libië zijn beperkt. Basishulp is wel mogelijk. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Islamitische wetten en gebruiken

Libië is een land dat de islamitische wetten en gebruiken volgt. Wees u bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieus gebied bezoekt. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.

Bedekkende kleding

Vrouwen moeten in de publieke ruimte bedekkende kleding dragen: een lange broek of lange rok (tot ruim onder de knie) en kleding die de armen bedekt.

 

Lokale hulpdiensten

U kunt niet rekenen op beschikbaarheid van lokale hulpdiensten.

Wat moet u doen in een nood- of crisissituatie?

Nederlandse ambassade in Tripoli, Libië, is gesloten voor publiek

De Nederlandse ambassade in Tripoli is gesloten voor consulaire bijstand. U kunt in Libië geen consulaire bijstand krijgen.

Heeft u een dringende vraag? U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met het contactcentrum van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96. Of stuur een e-mail naar TRI@minbuza.nl.

Registreren