Reisadvies Libië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 29-03-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Libië. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar Libië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in Libië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Let op: de Nederlandse ambassade in Tripoli kan u in noodgevallen niet helpen. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. Sinds het sluiten van de Nederlandse ambassade in Tripoli is er een minimale aanwezigheid van ambassadepersoneel, zonder afdeling voor consulaire dienstverlening.
Rood: niet reizen
De veiligheidssituatie in Libië blijft onvoorspelbaar en gevaarlijk. Regelmatig vinden er gewapende incidenten plaats die de situatie snel slechter kunnen maken. Hierbij kunnen gewonden en doden vallen. Er is geen sterke centrale autoriteit die controle heeft over het hele land. De verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid is versnipperd en bij calamiteiten is het vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is. Oplaaiend geweld leidt regelmatig ook tot tijdelijke sluiting van de luchthaven.
Geweld
Er zijn in Libië veel milities actief, met regelmatige (zwaar gewapende) conflicten onderling, zeker ook in de hoofdstad Tripoli. Het geweld kan plotseling oplaaien en maakt vaak ook burgerslachtoffers. Dit maakt de situatie onvoorspelbaar.
Landmijnen
Ook liggen er nog veel landmijnen in Libië, bijvoorbeeld in de steden Tripoli en Benghazi. De plaatsen waar mijnen liggen zijn niet allemaal in kaart gebracht. Er vallen regelmatig (burger)slachtoffers bij incidenten met mijnen.
Terrorisme
In Libië is er, vooral in het zuiden, nog steeds sprake van dreiging van terroristisch geweld door extremistische groeperingen zoals Da’esh/ISIS en Al-Qai’da (AQI). De situatie blijft instabiel en onvoorspelbaar. Plaatsen waar veel mensen samenkomen, kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan winkelcentra, markten en hotels. Maar ook checkpoints langs wegen van en naar steden zijn een mogelijk doelwit.
Gewapende groepen
Als u in Libië door gewapende groepen wordt opgepakt dan kan uw gezondheid en welzijn ernstig gevaar lopen. Buitenlanders kunnen in zeer nare situaties terechtkomen.
Criminaliteit
Het aantal slachtoffers van criminaliteit is hoog. Het geweld richt zich tegen Libiërs en soms ook tegen buitenlanders (‘opportuniteitsdoelwit’). De politie kan de veiligheid van de mensen in het land niet garanderen en er zijn veel gewapende groepen actief. Er vinden bijvoorbeeld gewapende overvallen, ontvoeringen en carjackings plaats (het onder bedreiging stelen van voertuigen).
Reis daarom niet naar Libië. Bent u toch in Libië? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:
- Verlaat het land.
- Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
- Blijf, zeker na zonsondergang, zoveel mogelijk binnen.
- Voorkom vaste patronen in uw dagindeling.
- Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.
Journalisten
Als journalist moet u in het bezit zijn van een media-accreditatie van de Libische autoriteiten. Journalisten, ook met de buitenlandse nationaliteit, lopen in Libië het risico op intimidatie, ontvoering en mishandeling door gewapende groepen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Libië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Libië inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Inreisvoorwaarden
Als u naar Libië reist, kunt u gevraagd worden om een COVID-19 vaccinatiebewijs of PCR-test te laten zien. Reizigers die niet het bewijs van minimaal 2 door de World Health Organization erkende vaccinaties kunnen laten zien, moeten een negatieve PCR-test overleggen die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur.
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Gezondheidszorg
Er zijn weinig medische faciliteiten in Libië. Libiërs laten zich het liefst buiten Libië medisch behandelen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om andere ziektes te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Foto’s maken
Maak in Libië geen foto’s van personen in uniform, openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën. Dit is verboden.
Homoseksualiteit en LHBTIQ+
Homoseksualiteit is strafbaar in Libië en bevindt zich in Libië in de taboesfeer. LHBTIQ+-ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden geconfronteerd met sociale uitsluiting, bedreigingen, pesterijen en geweldpleging.
Bedekkende kleding
Libië is een islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich in de publieke ruimte bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen.
Betalen met pinpas of creditcard
Regulier bankverkeer is zeer moeizaam. U kunt in Libië niet zomaar geld opnemen met een pinpas of creditcard. Ook in hotels worden creditcards meestal niet geaccepteerd. Neem voldoende contant geld mee.
Identificeren
U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd uw paspoort met geldig visum bij u.
Alcohol
Import en consumptie van alcohol is verboden.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Libië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 193
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland? Bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Libië gesloten
De Nederlandse ambassade in Tripoli, Libië is sinds 29 juli 2014 gesloten. Dit komt door de slechte veiligheidssituatie. Er is een minimale aanwezigheid van ambassadepersoneel, maar zonder afdeling voor consulaire dienstverlening. Er kan dus geen consulaire bijstand worden verleend in Libië. Heeft u vragen, stuur dan een e-mail naar TRI@minbuza.nl.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
Bent u in Libië? Registreer u dan gratis bij de ambassade. Het is belangrijk dat wij weten dat u er bent. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.