NederlandWereldwijd

Reisadvies Liberia

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Liberia? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 08-05-2024
Nog steeds geldig op: 17-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied tussen Liberia en Ivoorkust. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Liberia geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Liberia of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor het grensgebied tussen Liberia en Ivoorkust geldt kleurcode oranje. Hier komen soms gevechten voor tussen gewapende groepen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Liberia is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Liberia is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In Liberia is veel criminaliteit. Die is vooral gericht tegen Liberianen, maar buitenlanders kunnen ook slachtoffer worden. Gewelddadige overvallen en berovingen komen voor in het hele land. Vooral buiten de hoofdstad Monrovia heeft de politie moeite met het handhaven van de veiligheid. Wees alert, zeker na zonsondergang.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Liberia geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Liberia zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in Liberiaanse gevangenissen zijn slecht.

Diamanten

U mag in Liberia geen diamanten verkopen of over de grens brengen. U kunt hoge straffen krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Liberia reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. U kunt een gevangenisstraf krijgen. Ook kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Overstromingen

In Liberia kunnen hevige regen, overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Vooral in de periode van mei tot november. Houd er rekening mee dat de wegen dan slecht begaanbaar zijn. Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Liberia zijn regelmatig demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Volg het nieuws via de lokale media en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Liberia? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911 (u krijgt op dit telefoonnummer niet altijd antwoord)

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Liberia en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Liberia

Er is geen Nederlandse ambassade in Liberia. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Accra, Ghana.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie. Bijvoorbeeld de ambassade van Duitsland in Monrovia (informatie in het Engels).

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Liberia is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg in de hoofdstad Monrovia is zeer beperkt. In de rest van Liberia zijn er geen of nauwelijks zorgvoorzieningen. Raakt u ernstig gewond of ziek? Als u in het ziekenhuis belandt moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Liberia te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft een visum nodig voor Liberia als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij de ambassade van Liberia in Brussel, België.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Liberia. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Liberia is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Liberia op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Liberia op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Houd er rekening mee dat er weinig pinautomaten in Liberia zijn en dat de meeste niet werken. Pinautomaten en wisselkantoren hebben ook niet altijd genoeg contant geld.

Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Liberia. Zoals een pinpas of creditcard(s) en ruim voldoende contant geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Vertrekt u uit Liberia? U mag niet meer dan 7.500 US dollar in contant geld meenemen als u het land verlaat.

Wat mag ik meenemen naar Liberia?

Check wat u mag meenemen naar Liberia op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Liberia mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?