Reisadvies Laos
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 04-06-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Xaysomboune en het grensgebied met Myanmar. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt naar het gele gebied reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- De corona-inreismaatregelen zijn afgeschaft in Laos. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Laos? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Laos? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Laos favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Laos reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Laos geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
- U heeft een visum nodig om Laos in te mogen reizen. U kunt uw visum aanvragen bij de ambassade van Laos in Brussel (België) of online E-visa (informatie in het Engels).
Let op! Als u langer dan 30 dagen in Laos verblijft, verleng dan uw visum binnen de eerste 30 dagen om een boete, uitzetting of inreisverbod te voorkomen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
- Zet een kopie van uw paspoort in uw telefoon.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring of ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Laos. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Laos. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Laos.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Laos. In Laos staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u waarschijnlijk minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:
Provincie Xaysomboune
In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen.
Grensstreek met Myanmar
De grens met Myanmar is een bekende smokkelroute voor drugs. Hier zijn gewapende bendes actief.
Geel: Let op, er zijn risico’s
Er zijn veiligheidsrisico's die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.
Landmijnen in Laos
In de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang liggen nog landmijnen uit de Vietnam-oorlog. Er liggen ook nog landmijnen in de grensgebieden met Vietnam (de Ho Chi Minh route) in de volgende provincies: Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan. Wees voorzichtig en wijk niet af van de (hoofd)snelwegen.
Vang Vieng
Watersportactiviteiten in Vang Vieng
Bij de plaats Vang Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten, zoals tuben (in een rubberen band op het water drijven), slingeren aan boomtakken boven het water, wildwatervaren en kajakken. Soms vallen hierbij dodelijke slachtoffers. Deze activiteiten zijn vooral gevaarlijk tijdens het regenseizoen van mei tot en met november. In deze periode staan de rivieren hoog en is er een snelle stroming.
Verdovende middelen in bars in Vang Vieng
Sommige bars en restaurants in de plaats Vang-Vieng bieden eten en drinken aan met verdovende middelen. Dit staat dan op het menu vermeld als: ‘happy’ of ‘special’. Houd hier rekening mee.
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor in heel Laos. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken en toeristische gebieden. Ook gewapende overvallen komen voor. Wees alert als onbekenden u benaderen. De politie kan vaak de daders niet aanhouden en slachtoffers niet altijd helpen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Neem geen grote sommen geld mee. Let goed op als u geld pint.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Geef uw spullen af als u hier slachtoffer van wordt. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Drogeren
Buitenlanders kunnen in bars en taxi’s gedrogeerd worden en daarna worden beroofd of seksueel misbruikt. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop direct met drinken en gooi het drankje weg.
Natuurgeweld
Regenseizoen (moesson)
Vooral tussen mei en oktober valt er veel regen (moesson). Door de hevige regenval kunnen aardverschuivingen en modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd en onbegaanbaar raken. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Laos, zie de volgende websites:
- Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels)
- Accuweather (informatie in het Engels)
Aardbevingen
Laos ligt in een aardbevingsgevoelig gebied, vooral in het grensgebied van Myanmar en Thailand. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.
Reizen naar Laos
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden meer in Laos. U hoeft geen corona-vaccinatiebewijs of negatief PCR-testbewijs te laten zien.
Testlocaties in Laos
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Laos de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in de hoofdstad Vientiane zijn zeer beperkt en buiten de hoofdstad zijn geen betrouwbare medische faciliteiten om (nood)gevallen te behandelen. Medische evacuatie is moeilijk te organiseren en erg duur. Zorg voor uw vertrek naar Laos dat u een toereikende reis- en/of ziektekostenverzekering heeft met zekerheid dat u goede medische dekking heeft in geval u eventuele kosten van een medische behandeling zelf (vooruit) moet betalen.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Laos.
Bent u in Laos en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Laos.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Laos? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Laos geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Laos de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Het wegverkeer in Laos kan chaotisch zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. In Laos houdt men weinig rekening met (brom)fietsers en wandelaars. Er vallen relatief veel doden in het verkeer. U kunt na zonsondergang beter niet over de weg reizen. Draag altijd een helm als u een brommer bestuurt.
Scheepvaart
Reizen met een speedboot over de rivier de Mekong kan gevaarlijk zijn bij een lage waterstand van de rivier. Door de lage waterstand kunnen zandbanken ontstaan en kunnen botsingen voorkomen.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Laos streng bestraft. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. U riskeert hoge geldboetes tot levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Voor de invoer van 1 XTC-pil krijgt u bijvoorbeeld al een levenslange gevangenisstraf. In Laos is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Het is niet ongebruikelijk dat drugs op straat worden aangeboden door personen die ‘samenwerken’ met de politie om hier geld aan te verdienen. Let op! Houd uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.
LHBTIQ+
LHBTIQ+ (Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet verboden en niet strafbaar in Laos. Er is een toenemende acceptatie hiervan in de samenleving. Maar houd rekening met de lokale omgangsvormen en toon geen genegenheid in het openbaar. Dit kan als aanstootgevend worden ervaren.
Relaties
De Laotiaanse overheid verbiedt seksuele relaties tussen buitenlanders en Laotianen als zij niet getrouwd zijn. Toestemming voor een huwelijk met een Laotiaan moet officieel worden aangevraagd bij de Laotiaanse autoriteiten. Overtreding kan bestraft worden met een boete of een gevangenisstraf.
Toon respect in tempels en in de omgeving van tempels
Het in het openbaar uiten van liefde (dit geldt voor zowel LHBTIQ+ als ook heteroseksuele personen) rondom de heilige grond van de tempels wordt niet geaccepteerd. U kunt hiervoor gearresteerd of het land uitgezet worden. Houd hier rekening mee.
Respecteer de Laotiaanse cultuur bij het fotograferen van monniken bij de tempels. Vraag toestemming voordat u een foto van een monnik maakt.
Als u tempels en andere religieuze plekken bezoekt, draag dan gepaste kleding zoals kleren met lange mouwen, lange rokken en lange broeken (over de knie).
Loop niet rond in uw zwemkleding na het verlaten van een zwembad, waterval of rivier. De knieën moeten bedekt zijn. Draag broeken of rokken tot over de knie, draag geen t-shirts of hemden zonder mouwen.
Geen foto’s van militaire objecten, mensen
Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties. U riskeert arrestatie of zelfs gevangenisstraf.
Controles immigratiedienst
Draag altijd een geldig legitimatiebewijs bij u. De lokale autoriteiten kunnen hierom vragen. Als u dit niet kunt overleggen, riskeert u een zware boete. Als geldig legitimatiebewijs worden een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs geaccepteerd. Zet een kopie van uw paspoort in uw telefoon.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Laos en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in Laos en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemene alarmnummers: 1191, 241162, 241163, 241164
- Politie: 212703
- Ambulance: 1623
- Toeristenpolitie: 251128 (alleen in Vientiane)
- Brandweer: 1190
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Laos
Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.
In een noodgeval kunt u terecht bij de Franse ambassade in de hoofdstad Vientiane:
Ambassade de France, Laos, Rue Setthathirath, P.O. Box 06, Vientiane, Tel. +856 (0)21 26 74 00.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.