Reisadvies Kosovo
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 23-03-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Kosovo met de steden Zvečan, Zubin Potok, Leposavic en noord-Mitrovica. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Kosovo is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
- Lees meer over de corona-inreisvoorwaarden in de rubriek Gezondheid.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Kosovo of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Kosovo gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies wordt aangepast. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Kosovo? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Kosovo favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
Reisdocumenten
- U heeft een geldig reisdocument (paspoort of ID-kaart) nodig als u naar Kosovo reist waarmee u zich kunt identificeren.
-
Voor Kosovo geldt dat uw paspoort nog minimaal 3 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Kosovo.
-
U kunt ook met een geldige Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) naar Kosovo reizen.
Visa
-
Nederlanders hebben voor Kosovo geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Heeft u vragen over visa neem dan contact met de ambassade van Kosovo in Den Haag.
-
Blijft u langer dan 90 dagen in Kosovo? Dan kan het zijn dat u uw verblijf moet registreren bij de lokale autoriteiten. Informeer hiernaar in de gemeente waar u verblijft.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort of een geldige ID-kaart nodig om naar Kosovo te reizen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kosovo. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of Mastercard/Visa creditcard (American Express wordt vrijwel nergens geaccepteerd). De Euro is wettig betaalmiddel in Kosovo en is beschikbaar in ATM’s, maar bij elke contante opname wordt 8,50 euro in rekening gebracht.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Let op: in 'oranje' gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noorden van Kosovo met de steden Zvečan, Zubin Potok, Leposavic en noord-Mitrovica. De situatie in het noorden van Kosovo is onzeker. Soms lopen de spanningen op tussen de Kosovaarse autoriteiten en de Servisch-Kosovaarse minderheden in dit gebied. In het grensgebied van Kosovo met Servië vinden criminele activiteiten plaats, vooral smokkel. De Kosovaarse politie controleert extra op illegale (smokkel)activiteiten. Informeer vooraf naar de situatie in het gebied en blijf op de hoogte via het lokale nieuws.
Groen: geen bijzondere risico’s
De veiligheidsrisico’s voor de rest van Kosovo zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Afgelegen en onbewoonde gebieden
Vooral in de afgelegen en onbewoonde gebieden zoals in het grensgebied met Albanië, de Dulje Pass Area in centraal-Kosovo en in west-Kosovo (het berggebied van Kosovo, Albanië en Montenegro) kunnen nog mijnen en niet-ontplofte munitie liggen. Dit wordt niet overal via borden aangegeven. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen en raap munitie nooit op.
Berovingen en overvallen
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Demonstraties
In gebieden waar veel Kosovo-Serviërs wonen (waaronder het noorden), kunnen demonstraties plaatsvinden. Deze demonstraties zijn vaak gericht tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, die door Servië niet wordt erkend. Demonstraties kunnen gewelddadig worden. Het geweld is in de regel niet gericht tegen buitenlanders. Blijf alert en vermijd demonstraties en samenscholingen.
Terrorisme
Er is een laag risico op terroristische aanslagen in Kosovo. Blijf altijd alert op plaatsen waar veel mensen zijn.
Natuurgeweld
Lawines en sneeuwval
In de Kosovaarse wintersportgebieden komen lawines voor. Houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Uw reis kan hierdoor ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee. Meer informatie over lawinegevaar kunt u vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).
Aardbevingen
Kosovo ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie, bijvoorbeeld via de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Wateroverlast
Door hevige regenval kunnen modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd en onbegaanbaar raken. Dit kan samen gaan met aardverschuivingen en vallende stenen.
Corona-inreisvoorwaarden
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden in Kosovo.
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Kosovo zijn beperkt. Basishulp is mogelijk, bijvoorbeeld in het American Hospital: Medical Services – American Hospital in Pristina, Kosovo, (spitaliamerikan.com) (informatie in het Engels), dat ook door expats wordt gebruikt. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden naar bijvoorbeeld Nederland. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Kosovo.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Wegverkeer
De secundaire wegen in Kosovo zijn vaak slecht onderhouden en niet verlicht. Houd er ook rekening mee dat lokale medeweggebruikers vaak slechte of geen verlichting hebben. Ga daarom na zonsondergang niet de weg op als dat niet nodig is. Dit geldt niet voor hoofdwegen en de grote snelwegen naar Albanië en naar Noord-Macedonië. Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Kosovo bijvoorbeeld op de website van de ANWB.
Met de auto naar Kosovo
Reist u met de auto naar Kosovo? Houd er dan rekening mee dat de groene kaart van uw autoverzekering niet geldig is in Kosovo. Dit komt omdat Kosovo niet erkend wordt door Servië. Bij de grens met Kosovo moet u een geldige groene kaart (autoverzekering) voor dit land kopen.
Grens met Servië
Heeft u geen eerder Servische douanestempel in uw paspoort staan, bijvoorbeeld omdat u via Albanië bent gekomen, of heeft u een Kosovaars douanestempel in uw paspoort staan, dan kan het zijn dat u niet wordt toegelaten tot Servië. U kunt dit probleem voorkomen door te reizen met een ID-kaart.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Foto’s maken
Maak in Kosovo geen foto’s van militaire objecten (zoals voertuigen of gebouwen). Dit is verboden. U mag ook geen militaire objecten fotograferen van de NAVO-vredesmacht KFOR en de binnenlandse Kosovo Security Forces (KSF).
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Kosovo. Houd hier rekening mee.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Kosovo streng bestraft.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Kosovo? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via:
Algemeen alarmnummer: 112
Wat te doen in een noodsituatie
- Bent u in Kosovo en bent u in nood (zoals bij een ziekenhuisopname of diefstal?) Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Bent u in Kosovo en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Neem contact op met uw reisverzekering.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Bent u in Nederland? Bel dan het nummer +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 823 877 96 of Twitter: @24/7BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
- Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Pristina.
- Lees wat u kunt regelen bij de Nederlandse ambassade.
Registreren
Registreer uw verblijf in Kosovo gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies wordt aangepast. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.