NederlandWereldwijd

Reisadvies Kazachstan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Kazachstan? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 04-07-2024
Nog steeds geldig op: 15-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies voor Kazachstan is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Kazachstan of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Kazachstan is een risico op een terroristische aanslag. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wees in Kazachstan alert op zakkenrollers. Dieven zijn vooral actief op drukke plekken zoals markten en het openbaar vervoer. Accepteer geen gratis aangeboden taxiritten. Passagiers worden beroofd of gedwongen om achteraf een hoge prijs voor de taxirit te betalen. Houd hier rekening mee.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Kazachstan geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Kazachstan zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Kazachstan reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Kritiek op Kazachse overheid

Doe geen politieke of kritische uitspraken over de Kazachse overheid. Ook niet op internet of sociale media. U kunt een boete of gevangenisstraf krijgen.

Aardbevingen en overstromingen

In Kazachstan is een risico op aardbevingen. Vooral in het zuidoosten van het land kunnen aardbevingen zwaar zijn. Ook kunnen overstromingen voorkomen in Kazachstan.

Wat kunt u doen?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
 • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

In Kazachstan zijn af en toe demonstraties, vooral in Almaty en andere grote steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Kazachstan? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 11

Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Kazachstan en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Kazachstan en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kazachstan

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Astana.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Voor een reis naar Kazachstan is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want vooral buiten de grote steden zijn er niet veel medische voorzieningen. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Kazachstan te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
 • In Kazachstan geldt een identificatieplicht. Houd daarom altijd uw paspoort bij u.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Kazachstan blijft:

 • Blijft u 30 dagen of korter in Kazachstan? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Vertrekt u uit Kazachstan en reist u daarna weer naar het land terug? Dan kunt u opnieuw 30 dagen zonder visum in Kazachstan blijven.
 • Blijft u langer dan 30 dagen zonder het land uit te gaan? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Vraag een visum aan bij de Kazachse ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Kazachstan. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Kazachstan. Een internationaal rijbewijs kan nuttig zijn. Lees meer over rijden in Kazachstan op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Kazachstan?

Check wat u mag meenemen naar Kazachstan op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Kazachstan mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?