Reisadvies Kameroen
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 10-12-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider) of naar de grensstroken met Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Reis ook niet naar de regio Nord-Ouest, het Korup National Park en het westelijke deel van de regio Sud-Ouest, inclusief de steden Kumba en Mamfe. Reis ook niet naar het schiereiland Bakassi. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (hoofdstad Ngaoundéré) en het oostelijk deel van de regio Sud-Ouest. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor
Volg de veiligheidssituatie
- Bent u in Kameroen of reist u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Kameroen? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocumenten
- Als u naar Kameroen reist heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Kameroen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land.
Visum
- Voor Kameroen heeft u een visum nodig. U moet het visum online regelen.
- Vraag online uw visum aan voor Kameroen (informatie in het Engels).
- Zonder visum mag u van de overheid in Kameroen het land niet inreizen. Zelfs als u het visum wel online betaald heeft maar nog niet ontvangen, mag u het land niet in.
- Heeft u vragen? Neem contact op met de ambassade van Kameroen in Den Haag of de ambassade van Kameroen in Brussel (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig om naar Kameroen te reizen
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Lees de laatste informatie over de corona-inreisvoorwaarden van Kameroen (informatie in het Frans).
- U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Kameroen inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- en/of testbewijs printen en op papier meenemen.
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is niet geldig in Kameroen zonder internationaal rijbewijs. U moet beide documenten meenemen. Reist u uit Kameroen naar een ander land en wilt u daar een auto huren? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kameroen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Kameroen gaan betalingen vooral met contant geld. Zorg dat u verschillende betaalmiddelen meeneemt. Betaling met creditcard is vooral mogelijk bij de grotere supermarkten en tankstations.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden in Kameroen. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken. Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In 'rode' en 'oranje' gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
De noordelijke punt van Kameroen
De noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider), waaronder het wildpark Wasa. Hier komen militaire operaties voor en het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen is groot. Vooral langs de grens met Nigeria, Tsjaad en met de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) lopen westerlingen een verhoogd risico om doelwit te worden van ontvoeringen.
Het grensgebied met Nigeria
Een strook van 20 kilometer die grenst aan Nigeria. In deze grensgebieden komen terroristische en criminele activiteiten voor.
Het grensgebied met de Centraal Afrikaanse Republiek
Een strook van 20 kilometer die grenst aan de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Hier zijn gewapende bendes actief (stropers, bandieten, smokkelaars). Dit komt omdat grens met de CAR niet duidelijk is aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
De regio Nord-Ouest
De regio Nord-Ouest. In deze regio zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanvallen en ontvoeringen.
Het Korup National Park
Reis niet naar het Korup National Park en het westelijk deel van de regio Sud-Ouest, inclusief de steden Kumba en Mamfe. Reis ook niet naar het schiereiland Bakassi.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
De provincies Nord en Adamaoua
De provincies Nord (hoofdstad Garoua) en Adamaoua (hoofdstad NGaoundéré). In deze provincies zijn overvallers en rebellen actief.
Het oostelijke deel van de regio Sud-Ouest
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het oostelijke deel van de regio Sud-Ouest. Er is een verhoogd risico op militaire operaties, terroristische aanvallen en ontvoeringen. Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Respecteer altijd de avondklok als die is ingesteld. Neem contact op met de politie voor meer informatie over de actuele veiligheidssituatie in deze regio.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Terrorisme
De terroristische organisatie Boko Haram is vooral actief in het noorden van Kameroen en voert regelmatig aanslagen en ontvoeringen uit. Dit komt omdat Kameroen deel uitmaakt van de regionale interventiemacht die Boko Haram bestrijdt.
De veiligheidssituatie in de Engelssprekende regio's in het noordwesten en zuidwesten is sinds eind 2017 verslechterd. Er zijn meerdere ontvoeringen voorgekomen van ambtenaren en burgers. Buitenlanders in deze regio's zijn ook het doelwit geweest.
Criminaliteit
Criminaliteit komt regelmatig voor in de steden (berovingen, aanrandingen) en "coupeurs de route" op het platteland (vooral in regio's in de buurt van Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek). Geïsoleerde jagers en georganiseerde bendes houden zich bezig met inbraken en nachtelijke aanvallen.
In Kameroen zijn er regelmatig gewapende autodiefstallen.
Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter. Reis zoveel mogelijk in konvooi.
- Wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor.
- Vermijd grote menigten.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Demonstraties
Het is mogelijk dat er demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u er toch in terecht? Ga dan direct naar een andere plaats. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf alert.
Homoseksualiteit en lhbtiq+
Het in het openbaar uiten van affectie tussen personen van hetzelfde geslacht is strafbaar in Kameroen. Homoseksualiteit en uitingen van lhbtiq+ personen in het openbaar worden niet algemeen geaccepteerd in het land. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van (soft)drugs is strafbaar in Kameroen. De straffen hiervoor kunnen hoog zijn.
Natuurrampen
Kameroen ligt in een vulkanisch gebied. De streek rond Mount Cameroun is een risicogebied. Sommige meren in de vulkanische zone (west) zijn gevoelig voor plotselinge uitstoot van grote hoeveelheden koolstofdioxide. Informeer naar de omstandigheden voordat u een bepaalde streek bezoekt.
Wateroverlast
Tijdens het regenseizoen zijn er regelmatig overstromingen en grondverzakkingen, vooral in het noorden. Ook stroomonderbrekingen komen dan geregeld voor. Tijdens het droge seizoen kan in sommige streken een tekort aan water ontstaan.
Gezondheidszorg
De kwaliteit van de gezondheidszorg in Kameroen is zeer matig. De mogelijkheden van medische zorg zijn zeer beperkt. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan medische repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee. Sluit om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de periode dat u in het land bent.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Kameroen.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt.
- Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
Vaccinatie tegen gele koorts is in Kameroen verplicht.
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Kameroen.
Marburgvirus
In buurland Equatoriaal-Guinea is in februari 2023 een uitbraak van het Marburgvirus geconstateerd. Het aantal besmettingen in dat land is in de afgelopen periode toegenomen. Het risico op landelijke verspreiding is daar hoog. Wees in het zuiden van Kameroen alert op dit virus en vooral voorzichtig in de regio’s Ambam, Kye-Ossi en Olamze, het gebied dat grenst aan Equatoriaal-Guinea.
Lees over de laatste ontwikkelingen in Equatoriaal-Guinea op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kijk voor algemene informatie over het Marburgvirus op de website van het RIVM en de WHO.
Coronavirus
- Bent u in Kameroen en heeft u symptomen van COVID-19? Neem contact op met de noodnummers van de overheid: 1510 of +237 677 89 76 44 of +237 677 90 01 57 of +237 677 84 70 93.
- Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan en uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.
- Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Algemene coronamaatregelen
Door de beperkte mogelijkheden van de medische zorg in Kameroen is het aan te raden de geldende preventieve maatregelen na te leven.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik in dranken alleen ijsblokjes van gekookt of gebotteld water.
Grenzen
Door de Marburgvirus uitbraak in Equatoriaal-Guinea heeft de overheid in Equatoriaal-Guinea de landsgrens met Kameroen bij Ebebiyin gesloten.
Wegverkeer
- Kameroense wegen zijn gevaarlijk, vooral de as Yaoundé-Douala. Vrachtwagens die hout vervoeren, die vaak in slechte staat verkeren en gevaarlijk inhalen, vormen een permanent gevaar. De wegen zijn vaak in zeer slechte staat, ook in Yaoundé en Douala. Tijdens het regenseizoen kunnen veel verharde wegen onbegaanbaar worden.
- In Kameroen komen regelmatig gewapende autodiefstallen voor. Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Reis alleen overdag per auto. Na zonsondergang is het risico op een overval groter.
- Reis zoveel mogelijk in konvooi.
- Vermijd grote menigten.
- Wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor.
Scheepvaart
Piraterij komt in de hele golf van Guinea regelmatig voor. In augustus 2019 werden Europese en Aziatische matrozen ontvoerd op schepen ter hoogte van Douala en in mei 2020 in Equatoriaal-Guinea. Recreatievaart wordt afgeraden.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Internetcriminaliteit
Wees zeer voorzichtig met het aangaan van relaties via het internet. Maak geen afspraken via dating-apps. U kunt te maken krijgen met afpersing en bedreigingen. Let ook zeer goed op bij het aangaan van online financiële transacties.
Fotografie
Het is verboden foto’s te maken van overheidsgebouwen, militaire gebouwen, luchthavens en bruggen. Wilt u personen fotograferen? Vraag dan eerst toestemming.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Kameroen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Alarmnummer 17 voor de politie (117 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de steden Yaoundé, Douala en Garoua),
- Alarmnummer 13 voor de gendarmerie (113 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de provincies Centre, Littoral, l’Ouest en Nord-Ouest)
- Alarmnummer 18 voor de ambulance en brandweer (118 vanaf mobiele telefoon).
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Kameroen en ben u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade
Er is geen Nederlandse ambassade in Kameroen. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Cotonou, Benin. In geval van nood kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat in Yaounde (informatie in het Engels).
Registreren
- Registreer uw verblijf in Kameroen gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.