NederlandWereldwijd

Reisadvies Kameroen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Kameroen? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 20-06-2024
Nog steeds geldig op: 27-07-2024

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de noordelijke punt van Kameroen en de grensgebieden met Nigeria en de Centraal Afrikaanse Republiek. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor de regio Nord, de regio Adamaoua en het oosten en zuiden van de regio Sud-Ouest. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Kameroen geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Kameroen of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

  • De noordelijke punt van Kameroen (ten noorden van Guider).
    In dit gebied vinden militaire operaties plaats. Ook is er groot risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen. Toeristen lopen een verhoogd risico.
  • Het grensgebied tussen Kameroen en Nigeria (40 km vanaf de grens).
    In dit gebied zijn terroristen en criminelen actief.
  • De regio Nord-Ouest, het westelijke deel van de regio Sud-Ouest (inclusief het Korup National Park en de steden Kumba en Mamfe) en het schiereiland Bakassi.
    Hier zijn gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.
  • Het grensgebied tussen Kameroen en de Centraal Afrikaanse Republiek (20 km vanaf de grens).
    In dit gebied zijn gewapende bendes actief, bijvoorbeeld stropers en smokkelaars.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • de regio Nord
  • de regio Adamaouad
  • het oosten en zuiden van de regio Sud-Ouest

In de regio’s Nord en Adamaoua zijn rebellen en criminelen actief. In het oosten en zuiden van de regio Sud-Ouest is er een verhoogd risico op militaire operaties, terroristische aanslagen en ontvoeringen. Maakt u een noodzakelijke reis in de gebieden met kleurcode oranje? Maak als het mogelijk is gebruik van een escorte. Houd u aan de avondklok als die is ingesteld. Neem contact op met de politie voor meer informatie over de actuele veiligheidssituatie in deze regio.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Kameroen is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

De terroristische organisaties Boko Haram en Islamitische Staat Provincie West-Afrika (ISWAP) plegen in Kameroen regelmatig aanslagen en ontvoeringen. Ook buitenlanders zijn slachtoffer hiervan geweest. Houd in heel Kameroen rekening met de kans op aanslagen. Vooral op drukke plekken in de grotere steden. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Berovingen en aanrandingen

In Kameroen is veel criminaliteit. Berovingen en aanrandingen komen regelmatig voor, vooral in de steden. 

Op het platteland vinden veel autodiefstallen en carjackings plaats (waarbij iemand onder dreiging van geweld zijn auto moet afgeven). Vooral in de regio’s die grenzen aan Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ook zijn hier criminele bendes actief.

Wees in het openbaar vervoer en in taxi’s alert op diefstal en beroving.

Internetcriminaliteit

Let op bij het aangaan van relaties via het internet. Maak geen afspraken via dating-apps. U kunt te maken krijgen met afpersing en bedreigingen. Dit kan ook gebeuren bij het aangaan van zakelijk contact.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Kameroen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Kameroen zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Kameroen reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn strafbaar. U kunt tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Fotografie

Het is verboden foto’s te maken van overheidsgebouwen, militaire gebouwen, luchthavens en bruggen. De lokale overheid kan u hiervoor vervolgen.  

Overstromingen

In Kameroen kunnen hevige regenval en overstromingen voorkomen. Vooral in het noorden van het land zijn regelmatig overstromingen en aardverschuivingen.

Vulkanen

Kameroen ligt in een vulkanisch gebied. De streek rond Mount Cameroun is een risicogebied. Bij sommige meren in de vulkanische zone (in de Cameroon line) is er een risico op plotselinge uitstoot van grote hoeveelheden koolstofdioxide.

Krijgt u in Kameroen met natuurgeweld te maken?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Kameroen zijn soms demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Kameroen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Alarmnummer 17 voor de politie (117 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de steden Yaoundé, Douala en Garoua).
  • Alarmnummer 13 voor de politie (113 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de provincies Centre, Littoral, l’Ouest en Nord-Ouest).
  • Alarmnummer 18 voor de ambulance en brandweer (118 vanaf mobiele telefoon).

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Kameroen en ben u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Kameroen

Er is geen Nederlandse ambassade in Kameroen. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Cotonou, Benin.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Yaoundé (informatie in het Engels).

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Kameroen is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Kameroen te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Kameroen als u met een Nederlands paspoort reist. U moet dit vooraf online aanvragen. Vraag online uw visum aan voor Kameroen (informatie in het Engels).

Neem contact op met de ambassade van Kameroen in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Kameroen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Kameroen is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Kameroen op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Kameroen op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

  • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Kameroen reist.
  • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Kameroen?

Check wat u mag meenemen naar Kameroen op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Kameroen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?