Reisadvies Kaapverdië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 07-12-2023
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar Kaapverdië, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u op Kaapverdië of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Gebruik onderstaande checklist om uw reis naar Kaapverdië goed voor te bereiden.
Reisdocument
- Als u naar Kaapverdië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Kaapverdië geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u in het land aankomt.
Digitale registratie & luchthavenbelasting
- U moet zich digitaal registreren als u maximaal 30 dagen in het land blijft, ook met het oog op de luchthavenbelasting die u moet betalen. Dit kan vooraf online via de website van de overheid van Kaapverdië (informatie in het Engels) of op de luchthaven zelf. Zorg dat u met gepast geld kunt betalen. Informeer vooraf naar de hoogte van dit bedrag.
Visum
- Voor Kaapverdië heeft u geen visum nodig als u niet langer dan 30 dagen als toerist in het land bent.
- Blijft u langer dan 30 dagen op Kaapverdië? Dan moet u een visum aanvragen. U kunt dit aanvragen via het consulaat-generaal van Kaapverdië in Rotterdam.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Kaapverdië te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Kaapverdië gelden geen corona-inreisvoorwaarden
- Lees meer informatie over reizen naar Kaapverdië (informatie in het Engels).
Rijbewijs
- Uw Nederlandse rijbewijs is geldig op Kaapverdië. Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen en of u daarvoor een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem een pinpas of creditcard én contant geld mee.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd rekening met geen of weinig bereik in de afgelegen gebieden op Kaapverdië. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Geel: let op, er zijn risico's
U kunt reizen naar Kaapverdië. De veiligheidsrisico's zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Criminaliteit
In de steden en toeristische gebieden (Mindelo, Praia en de eilanden Boavista en Sal) komt criminaliteit voor. Zoals bijvoorbeeld berovingen en overvallen. Hierbij wordt soms geweld gebruikt. De criminaliteit komt door de sociaal-economische situatie in het land.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren de meeste overvallen.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Draag geen opvallende sieraden, juwelen of camera's.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Drugs
Op Kaapverdië kunt u zware straffen krijgen als u drugs gebruikt of bij u heeft. Gebruik daarom geen drugs en draag deze ook niet bij u.
Natuurgeweld
Natuurrampen zijn mogelijk door vulkanische activiteiten in de regio. De vulkaan Pico do Fogo op het eiland Fogo is nog steeds actief.
Wateroverlast
Het regenseizoen is van augustus tot oktober. In de wateren van Kaapverdië kunnen soms orkanen ontstaan.
Zandstormen
Een zandstorm (bruma seca) komt soms van december tot februari voor.
Kijk voor actuele informatie over de weersomstandigheden op Kaapverdië op de Engelstalige websites:
Demonstraties
De politieke situatie op Kaapverdië is stabiel. Toch kunnen er soms samenscholingen of demonstraties ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Gezondheidszorg
- Op Kaapverdië zijn er niet overal goede medische voorzieningen. In Praia en Mindelo zijn grote ziekenhuizen. In de rest van het land zijn er vooral kleinere gezondheidscentra. Op sommige plekken zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is niet altijd beschikbaar.
- Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan medische repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee. Sluit om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de periode dat u in het land bent.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Kaapverdië.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Kaapverdië.
- Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee.
Wegverkeer
Het wegennet op Kaapverdië is zeer beperkt. De hoofdwegen zijn geasfalteerd en in goede staat. Het rijgedrag van sommige weggebruikers kan gevaarlijk zijn. Houd hier rekening mee als u van plan bent deel te nemen aan het verkeer. Rijd tijdens het regenseizoen niet over zandwegen.
Taxi’s en bussen
De taxi's en autobussen zijn in goede staat en relatief betrouwbaar.
Scheepvaart
Voor watersporters is het aan te raden bij de havenmeester aankomst- en vertrektijden door te geven. Informeer familie of andere bekenden over uw reisroute en de geplande aanmeerplaatsen. Zorg dat uw boot voorzien is van goede en efficiënte communicatiemiddelen.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Fotografie
Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten. Dit is niet toegestaan. Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig op Kaapverdië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 132
- Ambulance: 131
- Ambulance privé : 800
- Brandweer: 131
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u op Kaapverdië en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld, politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade op Kaapverdië
Er is geen Nederlandse ambassade op Kaapverdië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat in Praia (informatie in het Engels). U kunt ook terecht bij de Portugese ambassade in Praia.
Registreren
- Registreer uw verblijf op Kaapverdië gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.