Reisadvies Japan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 05-06-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het zuidoosten van de stad Fukushima. Dit zijn de gebieden in de prefectuur Fukushima zoals delen van de steden Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisōma, Namie, Okuma en Tomioka. Na de kernramp met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in 2011 is het gevaarlijk om daarheen te reizen. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Het is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
- U kunt naar Japan reizen. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Japan of reist u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Japan gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Japan? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Japan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocument
- Reist u naar Japan? U heeft u een geldig paspoort nodig waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor Japan geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u vertrekt uit Japan.
Visum
- Voor Japan heeft u geen visum nodig.
- Heeft u vragen? Neem contact op met de ambassade van Japan in Den Haag (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Japan te reizen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Japan gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Let op: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer.
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Japan, zoals een pinpas of creditcard én contant geld.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden in Japan. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden? Koop vooraf (bijvoorbeeld op het vliegveld bij aankomst) een lokale simkaart met dataroaming. Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Uw mobiele telefoon moet simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Hulpdiensten kunnen zonder ontgrendeling van uw telefoon contact opnemen met uw contactpersoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Japan: dierlijke producten
- Neem geen dierlijke producten mee in uw bagage.
- Het is verboden dierlijke producten naar Japan mee te nemen zonder goedkeuring vooraf van de Japanse overheid.
- Op de luchthavens in Japan wordt streng gecontroleerd.
- Heeft u geen aangifte gedaan en worden in uw bagage dierlijke producten aangetroffen? U riskeert een zware (gevangenis)straf en een boete.
- Lees meer informatie over illegale producten op de website van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij (informatie in het Engels).
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Fukushima
Reis niet naar het nucleaire rampgebied in het zuidoosten van de prefectuur Fukushima. Het nucleaire gebied betreft delen van de steden Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisōma, Namie, Okuma en Tomioka.
Na de kernramp met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station in 2011 heeft de Japanse overheid deze gebieden afgesloten. Er is hier nog steeds een hoge radioactieve straling die gevaarlijk is voor uw gezondheid.
Op de websites van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie (informatie in het Engels) en Fukushima Prefectural Government (informatie in het Engels) kunt u meer informatie lezen en op de kaart zien waar deze afgesloten gebieden precies liggen.
Groen: geen bijzondere risico’s
De veiligheidsrisico’s in Japan zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Terrorisme
In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook voor Japan geldt dat een terroristische aanslag niet kan worden uitgesloten. Zorg dat u geïnformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (lokale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Drogeren
Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bars en daarna beroofd. Ook worden soms grote bedragen van creditcards afgeschreven. Dit komt vooral voor in de populaire uitgaanscentra Roppongi en Shinjuku in de hoofdstad Tokio, en in Bamba in de stad Osaka. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar staan.
- Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop dan direct met drinken en gooi het drankje weg.
Terrorisme
In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook voor Japan geldt dat een terroristische aanslag niet kan worden uitgesloten. Zorg dat u geïnformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (lokale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt in Japan streng bestraft. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. De straf hangt af van de soort en hoeveelheid drugs. U riskeert een zeer lange gevangenisstraf.
Natuurgeweld
Aardbevingen
Japan ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Raadpleeg bijvoorbeeld de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Op de website van Tokyo Metropolitan Government (informatie in het Engels) staat precies wat u moet doen bij een aardbeving. In Japan zijn apps beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s. Bijvoorbeeld Yurekuru Call, Japan Shelter Guide, Safetytips, NHK World-Japan en lokale gemeentelijke apps zoals Tokyo Minato City. Deze zijn beschikbaar voor iOS- en vaak ook voor Android-telefoons.
Orkanen
Vooral tussen september en november komen tropische stormen (tyfoons) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Japan, zie bijvoorbeeld de volgende websites (informatie in het Engels):
- NHK World-Japan
- Japan Meteorological Agency
- Severe Worldweather Information Center
- De Facebook-pagina van de Nederlandse ambassade
Actieve vulkanen
Er zijn veel actieve vulkanen in Japan, die plotseling kunnen uitbarsten.
Blijf op de hoogte via het lokale nieuws en volg het advies op van de lokale autoriteiten via de website van de Japan Meteorological Agency (informatie in het Engels).
Gezondheidszorg
Japan heeft zeer goede gezondheidszorg die vergelijkbaar is met de gezondheidszorg in Nederland. De kosten voor medische zorg in Japan zijn hoog. Sluit voor uw vertrek naar Japan een goede en voldoende dekkende zorgverzekering af.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van de GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Japan.
- U kunt (online) een afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders van vaccinaties vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Japan.
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.
Tabak
De verkoop van e-sigarettenvloeistoffen, die nicotine bevatten, is in Japan verboden en u kunt deze niet kopen in Japan. U mag als buitenlandse reiziger voor eigen gebruik maximaal 120 ml per maand aan e-sigarettenvloeistofvoorraad bij u hebben.
Heeft u meer dan 120 ml nicotine bevattende e-sigarettenvloeistof bij u? U riskeert een gevangenisstraf of boete.
Lhbtiq+
Relaties of uitingen van lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn niet strafbaar in Japan. Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is echter niet mogelijk en wordt ook niet wettelijk erkend.
Japan heeft geen nationale wetgeving die lhbtiq+ personen beschermt tegen discriminatie. Lhbtiq+ relaties (of -onderwerpen) zijn voor met name ouderen nog taboe, maar de sociale acceptatie van lhbtiq+ personen onder de Japanse bevolking neemt langzaam toe (68 % in 2019) en Japan kent een uitgesproken lhbtiq+ gemeenschap.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Japan? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 110
- Ambulance en brandweer: 119
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
-
Bent u in Japan en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
-
Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
-
Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter: @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Tokio
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Tokio.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Japan gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Japan? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.