Reisadvies Japan
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode voor het zuidoosten van de stad Fukushima is rood. Dit komt door het ongeluk in 2011 met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden. Lees meer informatie op de website van Fukushima Prefectural Government (informatie in het Engels).
- Dit betekent dat het te gevaarlijk is om ten zuidoosten van de stad Fukushima zoals de plaatsen Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisoma, Namie, Okuma en Tomioka te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
- Gaat u toch naar het zuidoosten van de stad Fukushima? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. U heeft een visum voor Japan nodig om Japan in te reizen. U kunt niet naar Japan reizen voor toeristische doeleinden.
- Naar Japan reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in Japan in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Japan? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Japan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Japan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Japan reist, moet u een geldig visum voor Japan hebben. De visumvrijstelling voor Japan is tijdelijk opgeschort. Toeristen worden nu nog niet toegelaten. Neem contact op met de ambassade van Japan in Den Haag.
- Personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit), (een formulier die u bij vertrek vanuit Japan moet invullen) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Zie hiervoor de website van het Ministry of Foreign Affairs of Japan (informatie in het Engels). Mocht u van plan zijn om te gaan reizen, neem voor uw vertrek contact op met de Immigration Services Agency of Japan (informatie in het Engels) of de Japanse ambassade in het land waar u zich bevindt.
- Alle passagiers die Japan binnenkomen, zijn verplicht een “Written Pledge” (ingevuld en ondertekend document) te laten zien. Zie hier de informatie en het document over de “Written Pledge” (informatie in het Engels).
- Uw vaccinatiestatus bepaalt uw quarantaineplicht in Japan. Meer informatie hierover is in de paragraaf “Coronavirus”opgenomen.
- Als u mag reizen, neem een geldig paspoort mee waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Neem contact op met de ambassade van Japan in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Voor het ophalen van een huurauto in Japan is, naast een Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs verplicht. Dit internationaal rijbewijs moet u voor vertrek naar Japan in Nederland regelen en kunt u niet in Japan regelen en kopen. Zonder deze 2 documenten wordt geen huurauto verstrekt.
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Japan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen of een lokale SIM kaart aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Japan. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Japan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In 'rode' en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Fukushima
U kunt niet reizen naar het nucleaire rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima zoals de plaatsen Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisoma, Namie, Okuma en Tomioka. In 2011 heeft de Japanse overheid deze gebieden afgesloten na de kernramp met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station. Door de hoge radioactieve straling in deze gebieden is het te gevaarlijk daar te reizen.
Op deze websites van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie (informatie in het Engels) en Fukushima Prefectural Government (informatie in het Engels) kunt u informatie lezen en op de kaart zien waar deze gebieden dit precies zijn.
Groen
De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.
Criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Japan. Heel soms worden buitenlanders gedrogeerd en daarna beroofd of worden grote bedragen van de credit card afgeschreven. Dit komt voor in de populaire uitgaanscentra Roppongi en Shinjuku in de hoofdstad Tokio, en in Namba in de stad Osaka. Houd hier rekening mee. Let tijdens het uitgaan bijvoorbeeld goed op uw drankje.
Natuurgeweld
Tyfoons
Van september tot en met november komen er tyfoons voor in Japan. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de nieuwsinformatie NHK World Japan (informatie in het Engels). Volg ook de Nederlandse ambassade via Facebook (informatie in het Engels) voor informatie.
Aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen
Van mei tot november, vooral tijdens het regenseizoen, komen aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen voor. De lokale overheid geeft dan waarschuwingen of opdracht tot evacuatie. Op de website van Tokyo Metropolitan Government (informatie in het Engels) staat precies wat u in dit soort situaties moet doen.
Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws via de sociale media.
Meer weten over de weersomstandigheden in Japan? Ga naar:
- Japan Meteorological Agency (informatie in het Engels)
- Severe Worldweather Information Center (informatie in het Engels)
- NHK World Japan (informatie in het Engels)
Aardbevingen en zeebevingen
In heel Japan is een risico op aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan.
Op de website van Tokyo Metropolitan Government (informatie in het Engels) staat precies wat u moet doen bij een aardbeving (kies bovenaan de website voor Engels). In Japan zijn ook apps beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s. Bijvoorbeeld Yurekuru Call, Japan Shelter Guide, Safetytips, NHK World Japan en lokale gemeentelijke apps zoals Tokyo Minato City. Deze zijn beschikbaar voor iOS en vaak ook voor Android telefoons.
Actieve vulkanen
Er is een groot aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt van deze vulkanen en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op. Op de website van de Japan Meteorological Agency (informatie in het Engels) vindt u actuele informatie over de status van deze vulkanen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Japan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Japan en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals aardbevingen, zeebevingen? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisbeperkingen
Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Japan inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied, en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
Japan ziet Nederland als een risicoland. Uw vaccinatiestatus bepaalt uw quarantaineplicht in Japan. Zie hiervoor de website van het Ministry of Foreign Affairs of Japan (informatie in het Engels). Volledig (met een booster) gevaccineerde reizigers vanuit Nederland naar Japan hoeven niet langer in quarantaine bij aankomst. Reizigers zonder booster of vaccinaties moeten een thuisquarantaine van 7 dagen doorlopen, maar als u een negatieve PCR- of Kwantitatieve Antigeentestuitslag laat zien op de 3e dag, kan de quarantaine worden beëindigd, na bevestiging van het Ministry of Health Labour and Welfare. Lees goed de voorwaarden.
Monitoring op naleving hiervan zal plaatsvinden door de Japanse autoriteiten.
Personen die een geldige Japanse verblijfsvergunning met een geldige Japanse inreisvergunning (re-entry permit) hebben, kunnen Japan verlaten en terugkeren. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Zie hiervoor de website van het Ministry of Foreign Affairs of Japan (informatie in het Engels). Indien u van plan bent om te gaan reizen, neem voor uw vertrek contact op met de Immigration Services Agency of Japan (informatie in het Engels) of met de Japanse ambassade in het land waarin u zich bevindt.
Alle reizigers die Japan mogen inreizen vanuit landen, regio’s die te maken hebben met de zorgwekkende coronavirusvarianten (waaronder ook Nederland), zijn verplicht het volgende te overleggen:
- een certificaat van het negatieve COVID-19 testresultaat voor binnenkomst. De test moet binnen de 72 uur voorafgaand het vertrek zijn afgenomen. Aan de COVID-19 test en het certificaat zijn voorwaarden gesteld. Zie de voorwaarden en format certificaat op de website van de Japanse overheid (informatie in het Engels). Als u niet aan de voorwaarden voldoet, kan u de toegang tot Japan wordt geweigerd.
- Een “Written Pledge” (ingevuld en ondertekend document). Zie hier de informatie en het document over de “Written Pledge” (informatie in het Engels).
Het vervoer naar de zelfquarantainelocatie mag niet met openbaar vervoer plaatsvinden.
Lees hier meer informatie over de inreisbeperkingen op deze websites:
Japan - Media en Industrie (informatie in het Engels)
Japan - ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels)
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen van de inreisbeperkingen en vraag na of uw luchtvaartmaatschappij aanvullende eisen stelt aan passagiers. Zo kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij een kortere geldigheidsduur accepteert van de verplichte PCR-test.
Coronavirusmaatregelen
Meer informatie hierover vind u op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels). Lokale overheden kunnen op korte termijn nieuwe coronamaatregelen afkondigen die de bewegingsvrijheid kunnen beperken zoals lokale lockdowns. U wordt geadviseerd zich goed te informeren over deze maatregelen in het gebied waarin u zich bevindt. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale overheid.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Testlocaties in Japan
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Japan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
Japan heeft zeer goede gezondheidszorg en is vergelijkbaar met de gezondheidszorg in Nederland. De kosten voor medische zorg in Japan zijn hoog. Sluit voor uw vertrek naar Japan een goede en voldoende dekkende zorgverzekering af.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Japan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Japan.
Drugs
In Japan is het in bezit hebben, het gebruiken van en het handelen in drugs strafbaar. Straf is afhankelijk van de soort drugs, hoeveelheid drugs, etc. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit, het gebruik van of handel in drugs in Japan veel zwaarder is dan in Nederland.
Dierlijke producten
Het is volgens de Japanse wet verboden om vleesproducten naar Japan te brengen zonder toestemming van de Japanese Animal Quarantine Service. Op de luchthavens wordt hierop actief gecontroleerd. Zware (gevangenis)straffen en boetes worden opgelegd aan personen die bepaalde dierlijke producten (zoals vlees en worst) illegaal naar Japan brengen. Neem deze dierlijke producten niet mee in uw bagage als u naar Japan gaat. Lees meer informatie over illegale producten op deze website van het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij (informatie in het Engels).
Homoseksualiteit/LHBTIQ
Homoseksualiteit/LHBTIQ is niet strafbaar in Japan. Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht is echter niet mogelijk en wordt ook niet wettelijk erkend. Japan heeft geen nationale wetgeving die LHBTIQ-personen beschermt tegen discriminatie. Homoseksualiteit/LHBTIQ kan met name onder ouderen nog taboe zijn, maar de sociale acceptatie van homoseksualiteit/LHBTIQ onder de Japanse bevolking neemt langzaam toe (68 % in 2019) en Japan kent een uitgesproken LHBTIQ-gemeenschap.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Japan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 110
- Ambulance en brandweer: 119
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Tokio
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tokio.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'rode' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.