NederlandWereldwijd

Reisadvies Guinee

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Guinee? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 24-05-2024
Nog steeds geldig op: 15-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor de gebieden die grenzen aan Mali en Ivoorkust. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Guinee geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Guinee of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

 • Het grensgebied tussen Guinee en Mali, inclusief het noorden en oosten van de regio Kankan.
 • Het grensgebied tussen Guinee en Ivoorkust.

In deze grensgebieden zijn criminele groepen actief. Er is een risico op aanslagen en ontvoeringen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Guinee is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Een terroristische aanslag is in Guinee niet uitgesloten, vooral in de gebieden die grenzen aan Mali. Dit komt door de onrustige situatie in de Sahelregio. Terroristische groepen kunnen Guinee zien als doelwit.

Wees alert. Vooral op plaatsen waar veel westerlingen komen, zoals hotels, restaurants en cafés. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In de hoofdstad Conakry komen ontvoeringen en overvallen voor. Vaak gebeurt dat door mannen in een nepuniform. Buiten Conakry worden veel auto’s gestolen. Ook van buitenlanders. Dat gebeurt vaak bij wegversperringen.

Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste overvallen plaats. Vermijd sloppenwijken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Guinee geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Guinee zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Guinee reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden en strafbaar. Ook kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Maak in Guinee geen foto’s van militaire objecten, politiegebouwen, overheidsgebouwen, vliegvelden, bruggen of van het presidentiële paleis in Conakry. Dit is verboden.

Overstromingen

In Guinee kunnen van mei tot oktober hevige regen en overstromingen voorkomen.

Krijgt u hiermee te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Guinee zijn regelmatig demonstraties, vooral in de hoofdstad Conakry. Daarbij kan geweld ontstaan. Recente demonstraties hadden bijvoorbeeld te maken met de stijgende prijzen van levensmiddelen en brandstof. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Guinee? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 122
 • Brandweer: 18

Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Guinee en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Guinee

Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Guinee.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Guinee is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Guinee te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig te zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Guinee als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag online een visum aan via de website van de overheid van Guinee (informatie in het Engels). Neem contact op met de ambassade van Guinee in Brussel voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Guinee. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Guinee. Lees meer over rijden in Guinee op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Guinee op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Guinee?

Check wat u mag meenemen naar Guinee op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Guinee mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?