Reisadvies Guinee
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 25-09-2023
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Mali en Ivoorkust. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent in Guinee of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies wordt aangepast. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, aanvullende informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Guinee? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocumenten
- Als u naar Guinee reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Guinee geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u een visum aanvraagt. Het paspoort moet ook geldig zijn voor de periode dat u in het land bent.
Visum
- Om Guinee in te reizen heeft u een visum nodig. U kunt dat online aanvragen via de visa-website van Guinee (informatie in het Engels). Ook kunt u informatie navragen bij de ambassade van Guinee in Brussel.
Reizen met kinderen
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Voor Guinee gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
- Lees de laatste informatie over reizen naar Guinee (informatie in het Frans).
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Guinee. Reist u uit Guinee met de auto naar een ander land en wilt u daar een auto huren? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Guinee zoals contant geld én een pinpas of creditcard. In Guinee kunt u niet altijd makkelijk pinnen met uw Nederlandse bankpas. Neem daarom genoeg contant geld mee. Euro’s of Amerikaanse dollars kunt u ter plekke wisselen voor lokale valuta (Guineese Frank).
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen bereik is in de afgelegen gebieden in Guinee. Gaat u backpacken of wandelen in de afgelegen gebieden, koop dan vooraf (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat.
- Let op! Uw mobiele telefoon moet wel simlockvrij zijn om de geactiveerde lokale simkaart te kunnen gebruiken.
- Check vooraf of dat met uw mobiele telefoon kan.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen naar Nederland
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen het noodzakelijk is naar het grensgebied met Mali en Ivoorkust. Er zijn criminele groepen actief en er kunnen ontvoeringen voorkomen en aanslagen zijn niet uitgesloten.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Op sommige plekken in de hoofdstad Conakry zijn er na zonsondergang officiële wegversperringen en controleposten.
Criminaliteit
In de hoofdstad Conakry zijn gevallen bekend van (gewapende) overvallen en poging tot ontvoering. Vaak gebeurt dat door mannen in een nepuniform.
Buiten de hoofdstad Conakry worden veel auto’s gestolen. Ook van buitenlanders. Dat gebeurt vaak bij wegversperringen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste overvallen plaats. Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Terrorisme
Een terroristische aanslag kan in Guinee door de regionale situatie niet worden uitgesloten.
Guinee heeft bijgedragen aan het VN-vredehandhavingsinitiatief in Mali (MINUSNMA). Het land kan daarom voor terroristische groepen doelwit zijn voor aanslagen.
Terroristische groepen richten zich in andere landen vooral op plaatsen waar veel westerlingen komen, zoals hotels, restaurants en cafés. Wees voorzichtig en zorg dat u geïnformeerd bent over de lokale veiligheidssituatie.
Politieke situatie
In september 2021 is de vorige Guineese president Alpha Condé afgezet in een militaire staatsgreep. Deze staatsgreep is uitgevoerd door kolonel Mamady Doumbouya. Doumbouya is begin oktober 2021 beëdigd als interim-president. Hierna is een overgangsregering samengesteld, die nationale verkiezingen moet voorbereiden. De politieke en sociale spanningen in het land zijn afgelopen de periode afgenomen. Over het algemeen is het in het land rustig. Vermijd protesten en samenscholingen, want in het verleden waren die niet altijd vreedzaam.
Demonstraties
In de hoofdstad Conakry komen regelmatig demonstraties en samenscholingen voor. Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.
Lhbtiq+
Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is in het land weinig sociale acceptatie voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+’s). Houd hier rekening mee.
Drugs
Neem geen drugs mee naar Guinee. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
Natuurrampen
In het regenseizoen (mei tot oktober) kunnen overstromingen of landverzakkingen ontstaan.
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Guinee zijn beperkt en de kwaliteit van de zorg is matig of slecht. Als u ernstig ziek of gewond bent, kan medische repatriëring nodig zijn. Sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf, om te voorkomen dat u voor financiële verrassingen komt te staan.
Reisvaccinaties
- Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Guinee.
- U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Alle aanbieders vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
GGD-app
Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Guinee.
Bent u in Guinee en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Guinee.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Guinee?
Coronavirus
- Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. U kunt ook uw verzekeringsmaatschappij bellen.
- Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan en uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.
- Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Testlocaties in Guinee
- Zie voor meer informatie over PCR-testlocaties de website van het Institut National de Santé Publique (INSP) (informatie in het Engels).
- In Guinee is geen mogelijkheid om een sneltest te laten doen.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Wegverkeer
- Buiten de hoofdstad Conakry zijn de wegen slecht. Reizen via de weg is daarom gevaarlijk en kost veel tijd.
- Tijdens het regenseizoen (juli – september) kan wateroverlast leiden tot onbegaanbare wegen.
- Er zijn regelmatig wegcontroles. Zorg dat u uw identiteitspapieren bij u heeft en dat de verplichte autopapieren en uitrusting in orde zijn.
Grenzen
De autoriteiten kunnen de landsgrenzen sluiten voor het wegverkeer. Zij doen dat zonder vooraf te waarschuwen.
Treinverkeer en openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is weinig betrouwbaar en onveilig. Taxi's en bussen zijn slecht onderhouden en niet alle bestuurders kunnen goed autorijden. Het gebruik van het openbaar vervoer (bus, taxi, motortaxi) wordt afgeraden.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s
Maak geen foto’s van militaire objecten, politiegebouwen, overheidsgebouwen of van het presidentiële paleis in Conakry. Dit geldt ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Wilt u mensen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Guinee? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 122
- Politie: +224 657 76 53 70 (alleen in Conakry)
- Brandweer: 1717
Let op: deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie?
- Bent u in Guinee en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Guinee
Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Dakar, Senegal.
In geval van nood kunt u ook terecht bij het Nederlandse honorair consulaat in Conakry. U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Guinee gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies wordt aangepast. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, aanvullende informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.