Reisadvies Georgië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode voor de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië is door veiligheidsrisico’s rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze regio’s te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het grootste gedeelte van Georgië is geel. U kunt reizen naar Georgië , maar let op: er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan in Nederland. Lees in de rubriek Veiligheidsrisico’s wat dit voor u betekent.
- Naar Georgië? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Georgië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Georgie? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Georgië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Georgië reist, moet u altijd een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Nederlanders zijn vrijgesteld van visum plicht.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Controleer altijd vooraf welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: Elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon. Check bij uw verzekeraar of Georgië onder uw dekking valt.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Georgië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Georgië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Georgië. Georgie hanteert een strict anti-drugs beleid. Dit kan ook betekenen dat (voorgeschreven) medicijnen die algemeen beschikbaar zijn in Nederland of elders in de Europese Unie, illegaal zijn in Georgië en op de Narcotica lijst staan. Bezit daarvan kan serieuze problemen veroorzaken voor reizigers die deze bij zich hebben. Soms zelfs resulterend in criminele strafzaken. Check voor u naar Georgië reist goed de regelgeving voor het importeren van medicijnen via de website van de Georgische Revenue Services.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Georgië. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië
Reis niet naar de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en ook niet in de directe omgeving van het ‘administratieve grensgebied’ tussen Georgië en beide regio’s. Dit administratieve grensgebied is door gebruik van geweld gecreëerd. Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008, verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Rusland steunt deze verklaring. Nederland steunt de territoriale integriteit van Georgië en erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet.
De regering van Georgië oefent geen controle uit in Abchazië en Zuid-Ossetië. Deze Georgische regio’s zijn bijna helemaal afgesloten van het internationale verkeer. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Bij het ‘administratieve grensgebied’ tussen deze regio’s en Georgië blijft het gevaarlijk. Er zijn controleposten van Russische militairen en gewapende groepen en regelmatig worden mensen aangehouden en (tijdelijk) gevangen genomen, wanneer ze zich in dit grensgebied bevinden.
Reis daarom ook niet vanuit Rusland naar Georgië via de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Dat beschouwt de Georgische overheid als illegaal en strafbaar.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
U kunt reizen naar Georgië. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Bereid uw reis daarom goed voor.
Er zijn veiligheidsrisico’s door regelmatige grootschalige demonstraties in Tbilisi. Deze verlopen in het algemeen rustig maar kunnen escaleren. Wees alert en vermijd samenscholingen.
Russische grensgebieden
Voor risico’s van reizen in de Russische grensgebieden met Georgië wordt verwezen naar de paragraaf Veiligheidsrisico’s van het Nederlandse reisadvies voor Rusland.
Bereid u goed voor als u gaat reizen in afgelegen en dunbevolkte gebieden. Bijvoorbeeld in Svaneti en Tusheti. Het landschap kan erg ruig zijn. De toegankelijkheid van deze gebieden kan door overvloedige regen plotseling verslechteren. Reserveer voor uw terugreis altijd extra tijd om bijvoorbeeld een vlucht te kunnen halen. Het kan lang duren voordat er hulp beschikbaar is. Het is daarom verstandig om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.
Criminaliteit
Er is relatief weinig criminaliteit in Georgië. Wapenbezit in Georgië is gangbaar, bijvoorbeeld om te jagen. Zoals in iedere andere wereldstad moet u op uw hoede zijn voor oplichters en zakkenrollers.
Demonstraties
In de hoofdstad Tbilisi vinden regelmatig grootschalige demonstraties plaats. De Georgische politie kan soms ingrijpen. Vermijd samenscholingen en demonstraties. Een demonstratie kan onverwacht opkomen. Demonstraties in Tbilisi worden voor het Parlement op Rustaveli Avenue of op Freedom Square gehouden.
Natuurgeweld
Aardbevingen en landverschuivingen
Georgië ligt in een gebied waar aardbevingen kunnen voorkomen. Bij veel regen of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor. Houd hier rekening mee wanneer u in de bergen reist.
Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar het Earthquake Hazards Program.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Georgië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Georgië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisbeperkingen Georgië
Informatie over inreisvoorwaarden in Georgië vindt u op de website van de Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Maatregelen binnen Georgië
Informatie met instructies en adviezen over coronamaatregelen in Georgië vindt u op de officiële coronawebsite van de Georgische overheid (informatie in het Engels).
Nationaal vaccinatieprogramma Georgië
Het Georgische nationale vaccinatieprogramma is in maart 2021 van start gegaan. De overheid biedt momenteel de volgende vaccins aan: Sinopharm, Sinovac, AstraZeneca en Pfizer-BioNTech aan. Als u minimaal 3 maanden in Georgië verblijft kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor vaccinatie via het Georgische nationale vaccinatie programma. Als u een langdurige verblijfsvergunning heeft kunt u zich registreren via het portaal van het ministerie van Gezondheid. U heeft hiervoor uw Georgische persoonlijke ID-nummer nodig. Als u geen Georgisch ID- nummer heeft, kunt u contact opnemen met National Center for Disease Control (NCDC) hotline: 1522.
Testlocaties in Georgië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Georgië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Grenzen
De landsgrenzen van Georgië met buurlanden Azerbeidzjan, Rusland, Armenië en Turkije zijn open. De geldende reisrestricties en voorwaarden kunt u lezen in de rubriek Coronavirus.
Luchtverkeer
Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) en de Georgische Luchtvaart Autoriteit (GCAA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
In Georgië houdt men zich niet altijd aan de verkeersregels. Let daarom goed op in het verkeer. Het is veiliger om overdag te reizen. Het merendeel van de auto’s is niet verzekerd voor ongevallen schade. Zorg dat u goed voorbereid en verzekerd bent om verrassingen te voorkomen. Wanneer u met uw eigen vervoersmiddel naar Georgië reist, check dan of uw polis ook Georgië dekt.
Verzekering en groene kaart
Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend. Een voertuig kan tijdelijk ingevoerd worden zonder formaliteiten. Een NL-sticker is vereist, de landcode op de kentekenplaat is niet voldoende. Als u op reis gaat met een voertuig dat niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan een ondertekende machtiging opstellen door de eigenaar. Bij voorkeur in meerdere talen.
Zowel uw voertuig als caravan/aanhangwagen moeten verzekerd zijn. Als u met uw eigen vervoersmiddel naar Georgië reist, check dan of uw polis ook Georgië dekt. Georgië valt niet onder de groene-kaartlanden wat betekent dat uw Nederlandse verzekering geen dekking biedt. U moet daarom aan de grens een kortetermijnverzekering afsluiten. De groene kaart wordt niet erkend in Georgië. Een caravan/aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg heeft een eigen kenteken en moet apart verzekerd zijn.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Georgië op de website van de ANWB.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Georgië.
LHBTI
Homoseksualiteit is niet strafbaar in Georgië, maar wordt in het land niet algemeen geaccepteerd. Er doen zich af en toe incidenten voor, waarbij LHBTI’s lastig worden gevallen of te maken krijgen met agressie, zoals tijdens de Pride in juli 2021. Houd hier rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Georgië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Tbilisi
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tbilisi.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.