NederlandWereldwijd

Reisadvies Gabon

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Gabon? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 12-06-2024
Nog steeds geldig op: 14-07-2024

In het kort

 • Sinds de staatsgreep in Gabon is het leger aan de macht. De situatie in het land is redelijk gestabiliseerd. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies voor Gabon is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Gabon of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Sinds de staatsgreep in augustus 2023 is het leger aan de macht in Gabon. De situatie is redelijk stabiel. Maar de kans op protesten blijft bestaan.

In Gabon is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd in Gabon rekening met criminaliteit. Vooral in de armere wijken van de steden Libreville en Port-Gentil komen overvallen en autodiefstallen voor. Reis niet na zonsondergang en loop in grote steden na zonsondergang niet alleen op straat. Houd tijdens het autorijden autodeuren en ramen gesloten.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Gabon geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. In Gabon zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Voor drugsgebruik kunt u tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Dit geldt ook voor softdrugs. Voor betrokkenheid bij internationale drugshandel kunt u levenslang krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Gabon reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, personen in uniform, militaire objecten en luchthavens. Het is verboden. U riskeert arrestatie als de overheid spionage vermoedt.

Bwiti-rituelen

Doe niet mee met de Bwiti-rituelen. Bij dit ritueel krijgt u een verdovend middel van de iboga-plant toegediend. Dit middel is gevaarlijk en kan leiden tot stuiptrekkingen, verlamming en zelfs tot de dood.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Gabon? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 177
 • Ambulance: 1300 / 01 73 30 99
 • Brandweer: 18 / 011 74 09 55 / 011 76 15 20 (112 vanaf mobiele telefoon)

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Gabon en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Gabon

Er is geen Nederlandse ambassade in Gabon. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Cotonou, Benin.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Libreville.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Gabon is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want vooral buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Gabon te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Gabon als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan via Gabon e-Visa (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig voor een reis naar Gabon. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Gabon is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Gabon op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Gabon op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

 • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Gabon reist.
 • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
 • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Gabon?

Check wat u mag meenemen naar Gabon op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Gabon mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?