NederlandWereldwijd

Reisadvies Finland

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Finland? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 05-04-2024
Nog steeds geldig op: 19-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Finland is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Finland of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

De grensovergangen met Rusland zijn dicht. Houd hier rekening mee. Lees meer informatie over de gesloten grensovergangen op de website van de Finse grenswacht (informatie in het Engels).

Zakkenrollers

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal op drukke plekken tijdens het toeristenseizoen. Let op uw eigendommen en bewaar deze als het kan op een veilige plek.   

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

Op het bezit van alle soorten drugs in Finland staan hoge straffen. Neem geen drugs mee op reis.

Lawines

In Finse wintersportgebieden komen soms lawines voor. Volg bij lawinegevaar de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Lees informatie over lawinegevaar op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Hevige sneeuwval

Als het flink sneeuwt, kunnen wegen onbegaanbaar worden en kan het openbaar vervoer uitvallen. Reist u met de auto? Gebruik dan winterbanden (met of zonder spijkers) tussen 1 december en 31 maart. Houd hier rekening mee tijdens uw reis. 

Lees informatie over winterbanden op de website van de Finnish Road Safety Council (informatie in het Engels). 

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Finland? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Finland en bent u in nood. Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. 
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. 
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie. 
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Finland

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Helsinki.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Finland te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Finland als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Finland. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Finland? Dan moet u uw verblijf registreren bij de immigratiedienst. Lees meer over registreren op de website van de Finse immigratiedienst (informatie in het Engels).

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Finland. Lees meer over rijden in Finland op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Voor Finland heeft u geen vaccinaties nodig. 

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels