NederlandWereldwijd

Reisadvies Fiji

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Fiji? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-04-2024
Nog steeds geldig op: 17-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Fiji is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Fiji of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Fiji is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd in Fiji rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de steden, in nachtclubs en op markten. Ook is er een risico op aanranding en seksueel geweld. Vermijd afgelegen straten, parken en stranden. Wees vooral alert na zonsondergang en in de hoofdstad Suva.

Drugs

U mag in Fiji geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en medicinale marihuana. In Fiji zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Fiji reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn in Fiji niet wettelijk verboden. Maar u kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie, vooral buiten de steden. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Orkanen

Vooral tussen december en maart komen in Fiji tropische stormen en orkanen voor. Deze stormen leiden vaak tot zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

Reist u tijdens het orkaanseizoen?

 • Check regelmatig de weersverwachting op de website van de Fiji Meteorological Services (informatie in het Engels). Of bekijk de windkaart op de website Windy.com (informatie in het Engels).
 • Houd het lokale nieuws in de gaten.
 • Volg bij een storm de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overstromingen

Hevige regen en overstromingen kunnen voorkomen in Fiji. Lees informatie over overstromingen op de website van de Fiji Meteorological Services (informatie in het Engels).

Houd bij hevige regenval ook rekening met ‘flash floods’. Bij een flash flood verandert een rivier of een beekje plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.

Gaat u wandelen? Check de weersverwachting voor u op pad gaat (informatie in het Engels).

Aardbevingen en tsunami’s

In Fiji is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Lees wat u kunt doen bij een aardbeving, aardverschuiving of tsunami:

 • Voelt u een aardbeving? Of ziet u dat de zee zich plotseling snel terugtrekt? Ga direct naar hoger gelegen gebied, ook als u nog geen tsunamiwaarschuwing heeft gekregen.
 • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami’s op de website van het Tsunami Information Centre (informatie in het Engels).

Sterke stromingen

Houd rekening met gevaarlijke stromingen in de zee. Vooral langs riffen, bij riviermondingen en bij uitgaand tij. Vraag waar en wanneer u veilig kunt zwemmen en snorkelen. Of ga met iemand zwemmen of snorkelen die de lokale omstandigheden goed kent.

In Fiji komen demonstraties voor. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wegverkeer

Gaat u zelf rijden in Fiji? Houd rekening met slecht onderhouden wegen en voertuigen, chauffeurs die zich niet aan de verkeersregels houden, en voetgangers en dieren op de weg. Rijd niet na zonsondergang buiten de steden. Vooral op de weg tussen de steden Nadi en Suva gebeuren veel ongelukken. 

Reizen over zee

Reist u per boot tussen de eilanden? Controleer voor vertrek of de boot aan de veiligheidseisen voldoet. Reis niet op een boot die overbeladen is. Vooral op kleine boten zijn vaak geen reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting. 

Check de weersverwachting voor u de zee op gaat (informatie in het Engels). Stel uw reis uit bij slecht weer.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Fiji? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 917
 • Ambulance: 911
 • Brandweer: 910

De enige decompressiekamer voor duikers is in het Colonial War Memorial Hospital, in de hoofdstad Suva.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Fiji en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. 
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. 
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie. 
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Fiji 

Er is geen Nederlandse ambassade in Fiji. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Suva (informatie in het Engels).

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Fiji is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de medische zorgvoorzieningen zijn beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Ook als u verzekerd bent, vragen ziekenhuizen in Fiji vaak onmiddellijke betaling van de behandelingskosten. Neem direct contact op met uw verzekeraar.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Fiji te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Fiji blijft.

Blijft u 120 dagen of korter in Fiji? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. Er gelden wel voorwaarden:

 • U heeft een retourticket nodig, of een ticket naar een volgend land waarvoor u aan de inreisvoorwaarden voldoet.
 • U moet een adres opgeven waar u verblijft in Fiji (bijvoorbeeld uw hotel).
 • U moet bij aankomst een immigratiekaart invullen.

Blijft u langer dan 120 dagen in Fiji? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Lees informatie over visa op de website van Fiji Immigration (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Fiji. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Fiji is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Fiji op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Fiji op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts.
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

In afgelegen gebieden in Fiji is geen of weinig telefoon- en wifi-netwerk. Breng familie of vrienden op de hoogte van uw reisplannen voordat u naar een afgelegen regio reist.

Wilt u ook in afgelegen gebieden bereikbaar zijn? Of wilt u dat familie of vrienden weten waar u bent? Gebruik dan een satelliettelefoon of gps-tracker.

Wat mag ik meenemen naar Fiji?

Check wat u mag meenemen naar Fiji op de website van de overheid van Fiji (informatie in het Engels). Houd ook rekening met de regels van andere landen waar u doorheen reist onderweg naar Fiji.

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Fiji mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland? Houd ook rekening met de regels van andere landen waar u doorheen reist onderweg naar Nederland.