Reisadvies Ethiopië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 23-03-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de regio Tigray en het grensgebied tussen Tigray en de regio’s Amhara en Afar, de regio Benishangul Gumuz en delen van Oromia, het zuidoosten van Somali en de regio Gambella (inclusief de stad Gambella). Dit geldt ook voor de gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen behalve de grens met Djibouti. Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar Awash, de weg (A3)/het gebied tussen Debre Libanos en Fitche, de Gedeo-zone in de SNNPR regio, de stad Jijiga en het noordwestelijke deel van de Somali regio. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Ethiopië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent. Dit kan ook via e-mail aan de ambassade ADD-CA@minbuza.nl.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Ethiopië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de reisapp Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ethiopië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Ethiopië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Ethiopië geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u aankomt in het land. In uw paspoort moeten twee blanco pagina’s staan. Heeft u vragen over uw paspoort of reisdocumenten? Dan kunt u dat nagaan bij de Ethiopische ambassade in Brussel, België.
- U moet voor vertrek naar Ethiopië een visum aanvragen. Een visum kunt u online aanvragen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Als u Ethiopië bezoekt met een toeristenvisum mag u geen werk aannemen, ook geen vrijwilligerswerk. Als de autoriteiten van Ethiopië u hierop betrappen, kunt u een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
- Uw Nederlandse rijbewijs of een internationaal rijbewijs is niet geldig in Ethiopië. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. Reist u met een auto uit Ethiopië naar een ander land? Check of u in dat land met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u daar een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ethiopië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check vooraf welke inentingen u nodig heeft voor Ethiopië. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ethiopië.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Ethiopië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de reisapp Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De regio Tigray en grensgebieden met Amhara (Wag Hemra, North-Wollo) en Afar (zone 2 Kilbet Rasu en zone 4 Fanti Rasu, inclusief Danakil Depressie Regio).
- De regio Benishangul Gumuz.
- Delen van de Oromia regio.
- Het zuidoosten van de Somali regio.
- De gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen behalve met de grens van Djibouti.
- De regio Gambella.
Militair conflict in Tigray en grensgebieden met Amhara en Afar
Op 2 november 2022 is er een vredesakkoord gesloten tussen de federale regering en de Tigray People’s Liberation Front (TPLF). De veiligheidssituatie is verbeterd en is er geen sprake meer van openlijk conflict in Tigray en de grensregio’s Amhara en Afar. Toch blijft de situatie onvoorspelbaar en zorgelijk. Daarom is het nog altijd niet mogelijk om naar deze gebieden te reizen. Houd het lokale nieuws in de gaten en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
De regio Benishangul Gumuz
De situatie in Benishangul Gumuz blijft onveilig en onvoorspelbaar door spanningen tussen verschillende etnische gemeenschappen en de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen (waaronder de Tigray Defense Force, Gumuz milities, en de Oromo Liberation Army).
Delen van de Oromia regio
De laatste tijd nemen de invloed en gewelddadige acties toe van de terroristische groep OLA (Oromo Liberation Army) in verschillende zones (Kelam, East en West Wollega en Guji) in Oromia.
Het zuidoosten van de Somali regio
De zones in het zuidoosten van de Somali-regio blijven instabiel door aanhoudende spanningen en conflicten tussen verschillende clans. Ook zorgen extreme droogte en de recente inval van Al-Shabaab in het zuiden van de Somali regio voor extra spanningen en instabiliteit.
Regio Gambella
Er zijn incidenten geweest tussen het Oromo Liberation Army (OLA) en het Gambela Liberation Front (GLF) en de veiligheidsdiensten van de stad Gambella en de steden Gimbi en Dembi Dolo. De veiligheidssituatie in deze regio is verslechterd. Er is onrust en geweld waardoor de situatie instabiel is. Spanningen tussen de bevolking en de grote vluchtelingengemeenschap uit Zuid-Soedan kunnen ook tot conflicten leiden.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen voor een noodzakelijke reis naar:
-
Het westelijke deel van de Somali regio en het noordwestelijke deel van de Somali regio, inclusief de Siti zone.
-
De Gedeo zone in de SNNPR (Southern Nations, Nationalities and People’s Region).
-
Awash en de weg (A3)/het gebied tussen Debre Libanos en Fitche (op de grens van Oromia en Amhara).
Westelijke en noordwestelijke deel van de Somali regio
In deze regio is sprake van terugkerend geweld tussen Somalische clans en binnenlandse ontheemden die naar dit gebied trekken vanwege humanitaire rampen in andere regio’s.
Gedeo zone in de SNNPR regio
Door aanhoudende spanningen tussen verschillende etnische groepen blijft de veiligheidssituatie in de Gedeo zone instabiel.
Geel: let op, er zijn risico’s
In de rest van het land zijn de veiligheidsrisico's anders dan die in Nederland. Dit heeft te maken met het risico op terrorisme, demonstraties en criminaliteit. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op. Informeer anderen vooraf over uw reisplannen.
Harar
Reis niet over de weg naar Harar. U kunt het beste vanuit Addis Abeba naar Dire Dawa vliegen en u daar op laten halen.
Criminaliteit
De hoofdstad Addis Abeba is relatief veilig, maar grote en kleine criminaliteit tegen buitenlanders zoals zakkenrollerij en berovingen met geweld komt regelmatig voor. Ook in toeristisch populaire gebieden rondom de stad, zoals Yeka, Entoto en Gulelle Botanical Gardens, is melding gemaakt van overvallen op buitenlanders. Vermijd demonstraties en andere massabijeenkomsten en ga ’s avonds niet alleen de straat op, of maak gebruik van vertrouwde (hotel) taxi’s.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag gebeuren overvallen en berovingen.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Reis alleen met een professionele en betrouwbare reisorganisatie die goede contacten heeft met de lokale bevolking en de aanwezige veiligheidsdiensten. Blijf goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie.
Demonstraties
Op verschillende plaatsen in het land, ook in de hoofdstad Addis Abeba, kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen. Zorg dat u op de hoogte bent van de lokale situatie. Het internet is soms geblokkeerd en telefoonverkeer kan lastig zijn door overbelasting van het netwerk.
Natuurgeweld
Er zijn in Ethiopië 2 regenseizoenen: van juni tot september en van februari tot april. In deze periodes kunnen wegen en straten door overstromingen beschadigd zijn en onbegaanbaar.
De Afar regio en de Riftvallei liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Kijk voor meer informatie op de website van het USGS Earthquake Hazards Program(informatie in het Engels).
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Ethiopië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Ethiopië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Luchtvaart
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Assocation (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Reis niet na zonsondergang buiten de steden. Op de wegen is het na zonsondergang niet veilig. Dit komt door:
- Onverlichte voertuigen en gevaarlijk rijgedrag.
- Voetgangers die zich op de rijbaan begeven.
- Onverlichte obstakels en loslopend vee.
- Kuilen en gaten in de weg.
Wees extra voorzichtig op de weg van de hoofdstad Addis Abeba naar Djibouti. Op deze weg vinden veel verkeersongelukken plaats.
Als u over de weg wilt reizen buiten de hoofdstad, informeer anderen dan over uw reisplan en verwachte aankomst- en/of terugkomsttijd. Houd er rekening mee dat u niet overal bereikbaar bent.
Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. In verband met een aantal incidenten is het advies om na zonsondergang niet de weg op te gaan op de snelweg (express way) tussen Koka en Ziway, de weg tussen Addis Abeba en Derba en in het gebied Arsi in Upper Awash. Houd hier rekening mee.
Controles op voertuigen bij grensovergangen en grote steden
Politie, leger en/of douane voeren bij grensovergangen controles uit. Dit geldt vaak ook voor de grensovergangen tussen de federale staten. Maar er kunnen ook controles zijn op doorgaande wegen of bij uitvalswegen van grote steden. Voertuigen en inzittenden worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Zorg ervoor dat u altijd een geldig identiteitsbewijs bij u heeft.
Komt u een checkpoint of wegblokkade van de Ethiopische overheid of politie tegen? Volg dan de aanwijzingen die u krijgt op. Houd er rekening mee dat veel politiemensen en militairen niet of nauwelijks Engels spreken. Uw mobiele telefoon en/of audiovisuele apparatuur kan worden gecontroleerd.
Reizen naar Ethiopië
De overheid van Ethiopië heeft alle corona-inreisvoorwaarden opgeheven.
- Informatie over reizen naar Ethiopië leest u op de website van vliegtuigmaatschappij Ethiopian Airlines (informatie in het Engels).
Vertrek uit Ethiopië
Verlaat u het land? Het kan zijn dat het land waarnaar u reist om een negatieve PCR-test vraagt. Neem vooraf contact op met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie over de voorwaarden om het land uit te reizen. De eisen verschillen per land en luchtvaartmaatschappij.
Algemene coronamaatregelen
Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het Ethiopische RIVM. Voor vragen kunt u bellen naar de COVID-19 hotline van de Ethiopische overheid: 8335.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Ethiopië
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ethiopië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie Ethiopië
De medische voorzieningen in Addis Abeba zijn beperkt. Op het platteland zijn er onvoldoende voorzieningen. Als u ziek bent of ernstig gewond raakt, kan medische repatriëring nodig zijn. Zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.
Gele koorts komt veel voor in Ethiopië. Ook malaria komt veel voor in het land, behalve in Addis Abeba. Vaccineer u tegen gele koorts voordat u naar Ethiopie reist. Neem voldoende medicijnen mee om u te beschermen tegen malaria.
Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ethiopië.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Hier vindt u meer informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van alle soorten drugs is verboden in Ethiopië. De straffen die de Ethiopische overheid mag opleggen kunnen hoog zijn.
Geen opnames van militaire objecten, mensen
Maak geen foto’s of opnames van overheidsgebouwen, militaire installaties of demonstraties en demonstranten. Dit is niet toegestaan.
Sociale media
De regering houdt activiteiten via sociale media in de gaten om verspreiding van fake-news te voorkomen. Deel of plaats geen politiek gevoelige informatie op sociale media; dit kan strafbaar zijn.
Cultuur
Het christendom en de islam hebben door de eeuwen heen veel invloed gehad op het conservatieve karakter van de Ethiopische wetten, regels en gebruiken. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan.
LHBTIQ+
Het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s) is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Telefoon- en internetverbindingen
Telefoon- en internetverbindingen zijn vaak van een slechte kwaliteit en kunnen door de autoriteiten afgesloten worden.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Ethiopië? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 911
- Ambulance en brandweer: 902
- Let op: Deze nummers werken alleen in Addis Abeba.
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer. Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Addis Abeba
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Addis Abeba.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.