Nederland Wereldwijd

Reisadvies Ethiopië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De veiligheidssituatie in het noorden van Ethiopië is verbeterd. Er is geen sprake meer van openlijk conflict in Tigray en de grensregio’s Amhara en Afar. Toch blijft de situatie onvoorspelbaar en zorgelijk waardoor het niet mogelijk is om naar deze gebieden af te reizen. Lees meer hierover in de rubriek Veiligheidsrisico’s. De kleurcode van het reisadvies voor Ethiopië is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 18-11-2022
Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de regio Tigray en het grensgebied tussen Tigray en de regio’s Amhara en Afar, de regio Benishangul Gumuz en delen van Oromia, het zuidoosten van Somali en de regio Gambella (inclusief de stad Gambella). Dit geldt ook voor de gebieden buiten de hoofdwegen/steden binnen 10 kilometer van de grens met alle omringende landen behalve de grens met Djibouti. Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de stad Lalibela, de Gedeo-zone in de SNNPR regio, de stad Jijiga en het noordwestelijke deel van de Somali regio. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Ethiopië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent. Dit kan ook via e-mail aan de ambassade ADD-CA@minbuza.nl.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies