NederlandWereldwijd

Reisadvies Eswatini (Swaziland)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Eswatini? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 02-05-2024
Nog steeds geldig op: 15-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Eswatini is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Eswatini of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Houd in Eswatini rekening met (gewelddadige) criminaliteit zoals diefstal, zakkenrollers en gewapende berovingen.

Carjacking

Op de hoofdwegen in Eswatini, bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika en Mozambique, komen gewapende overvallen voor op autorijders (carjacking). Reis niet na zonsondergang.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Eswatini geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Eswatini zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Eswatini reizen? U kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie. In Eswatini is weinig acceptatie voor lhbtiq+ personen die in het openbaar liefde en genegenheid voor elkaar tonen. Houd hier rekening mee. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Fotografeer of film geen overheidsgebouwen, het koninklijk paleis, militaire objecten, militairen, vliegvelden, verkeerswegen en bruggen. Dit is verboden en strafbaar.
Maak niet zomaar foto’s van mensen in Eswatini. Vraag vooraf toestemming.

Overstromingen

Het regenseizoen in Eswatini duurt van oktober tot mei. Hevige regenval kan aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen veroorzaken waardoor wegen en gebieden beschadigd en onbegaanbaar raken. Lees meer informatie over de weersomstandigheden in Eswatini op de website van Eswatini Meteorological Service (informatie in het Engels).

Krijgt u in Eswatini met natuurgeweld te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Eswatini zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Eswatini? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 999
 • Ambulance: 911
 • Brandweer: 933

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Eswatini en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Eswatini

Er is geen Nederlandse ambassade in Eswatini. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Mbabane, Eswatini.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Eswatini is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u naar Zuid-Afrika worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Eswatini te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
 • Uw paspoort moet minimaal 2 blanco pagina’s hebben.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Eswatini blijft:

 • Blijft u 30 dagen of korter in Eswatini? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 30 dagen in Eswatini? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de ambassade van Eswatini in Brussel, België voor meer informatie over visa (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Eswatini. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Gezondheidsformulier

Reist u per vliegtuig naar Eswatini? U moet een gezondheidsformulier invullen.
Lees meer informatie over reizen naar Eswatini op de website van de overheid van Eswatini (informatie in het Engels).

Rijbewijs

In Eswatini is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Eswatini op de website van de ANWB (zie onder Swaziland).

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Eswatini op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals hondsdolheid (rabiës), bilharzia (schistosomiasis), tbc (tuberculose), malaria, dengue, chikungunya en/of zika.
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Eswatini?

Check wat u mag meenemen naar Eswatini op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Eswatini mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?