NederlandWereldwijd

Reisadvies Eritrea

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Eritrea? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 05-06-2024
Nog steeds geldig op: 22-07-2024

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor grensgebieden van Eritrea met de buurlanden. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Eritrea geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Eritrea of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

 • Het gebied ten westen en noorden van de steden Biyakundi – Agordat – Mersa Gulbub tot de grens met Sudan. Gewapende groepen zijn actief in dit gebied. Dit heeft te maken met het conflict met Sudan.
 • Het grensgebied tussen Eritrea en Ethiopië. De veiligheidssituatie is sinds november 2022 verbeterd. Toch blijft de situatie in het gebied onvoorspelbaar en zijn er veiligheidsrisico’s.
 • Het grensgebied met Djibouti. In het verleden zijn hier gevechten geweest tussen Djibouti en Eritrea. Er zijn nog steeds politieke spanningen.

In alle grensgebieden van Eritrea liggen landmijnen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de rest van Eritrea geldt kleurcode oranje. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Houd in Eritrea rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Eritrea geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Eritrea zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Eritrea reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Eritrea? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 127799
 • Ambulance: 201917
 • Brandweer: 202099/118355

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Eritrea en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Eritrea

Er is geen Nederlandse ambassade in Eritrea. Neem in een noodgeval contact op met de honorair consul van Nederland in Asmara.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Eritrea is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt en slecht.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Eritrea te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
 • Uw paspoort moet ook nog minimaal 2 lege pagina’s hebben.

Visum

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Eritrea. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Eritrea is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een tijdelijk Eritrees rijbewijs aanvragen. Dit rijbewijs is 6 maanden geldig.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Eritrea op de website van GGD Reisvaccinaties. OF (sommige EU-landen, maar check dit op de GGD-website) Voor Eritrea heeft u geen vaccinaties nodig.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Eritrea?

Check wat u mag meenemen naar Eritrea op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Eritrea mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?