Reisadvies Egypte
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-06-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de woestijn ten westen van de Nijl en naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: er zijn risico's
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Egypte? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Noord-Sinaï
De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez en Taba, inclusief de weg tussen deze steden. De Egyptische regering verbiedt reizen in dit gebied.
In Noord-Sinaï is veel geweld en is het risico op terroristische aanslagen hoog. Regelmatig voert het leger militaire acties uit tegen terroristen.
Grensgebied met Libië
Reis niet in het grensgebied met Libië. In dit gebied is een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er komt veel smokkel voor, bijvoorbeeld van wapens.
Hala’ib-driehoek
Het zuidoostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.
Het grensgebied Bir Tawil
In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het gebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig omdat er geen werkend overheidsgezag is.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- In de woestijn ten westen van de Nijl is het leger actief tegen criminele groepen.
- Het noordelijke deel van de Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis goed voor.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de hoofdstad Caïro, de grotere steden zoals Alexandrië en de Nijldelta.
Zuid-Sinaï
De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. In de toeristische gebieden zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het Sint-Catherinaklooster is veel beveiliging van politie en leger. U kunt reizen naar de hotelresorts in Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen.
Reizen in toeristische gebieden
Wees alert als u toeristische gebieden bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De weg van de stad Hurghada naar de stad Luxor is overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie. In de avond is deze weg gesloten voor toeristen. De reden hiervoor is de onveilige situatie en het verhoogde risico op terroristische aanslagen.
Politieke situatie
De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd. Het risico op terroristische aanslagen is afgenomen, maar is er nog wel. De overheid neemt stevige veiligheidsmaatregelen. Politie en militair personeel is vooral zichtbaar:
- op openbare plaatsen waar veel mensen komen
- bij overheidsgebouwen
- bij kerken
Terrorisme
In Egypte zijn een paar terroristische groepen actief. Behalve in Noord-Sinaï zijn in de laatste 2 jaar in de rest van Egypte geen aanslagen meer geweest.
Bij aanslagen in het verleden waren de Egyptische autoriteiten, het leger en de politie vaak het doelwit. Ook zijn aanslagen gepleegd op Koptisch-christelijke doelwitten.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Wees alert bij overheidsgebouwen.
- Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten.
- Wees alert bij het bezoeken van kerken en kloosters.
Demonstraties
In Egypte kan bij demonstraties geweld ontstaan. Daarbij worden soms ook (vuur)wapens gebruikt. Veiligheidstroepen (leger en politie) kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas. Dat gas kan ook doordringen in metrostations.
- Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct.
- Volg altijd de aanwijzingen op van het leger en de politie.
Criminaliteit komt voor in Egypte. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken in grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Egyptenaren zijn vriendelijk. Bezoekers worden wel vaak opdringerig aangesproken door personen die werken in de toeristenindustrie.
Seksueel geweld
Er is seksueel geweld. Ook westerse vrouwen zijn daarvan slachtoffer geweest. Reis zoveel mogelijk samen met iemand die u kent en vertrouwt.
Liefdesfraude
Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van ‘bezness’ (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen er op uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw om haar geld te stelen. Ook kunnen zij vragen een visumaanvraag te ondersteunen. De daders van liefdesfraude zijn strafbaar.
Wees alert: liefdesfraude kan traumatisch zijn en ernstige financiële gevolgen hebben.
Kritiek op Egyptische overheid
Doe geen kritische uitspraken over Egypte, de president of veiligheidsdiensten en religie. Ook niet op sociale media. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.
Foto’s maken
Maak geen foto’s of opnames van:
- demonstraties
- gebouwen en terreinen van de overheid
- militaire objecten, bijvoorbeeld kazernes
- plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal
Maakt u toch opnamen? Dan kan de Egyptische overheid u arresteren en/of het land uitzetten.
Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)
Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Voor het gebruik of bezit van een drone zonder geldige vergunning kunt u een gevangenisstraf krijgen.
Wilt u een vergunning aanvragen voor het invoeren van drones?
- Neem voor meer informatie contact op met de ambassade van Egypte in Den Haag.
- Of vraag een vergunning aan bij het Egyptische ministerie van Communicatie en Informatietechnologie (informatie in het Engels).
Drugs
Neem geen drugs mee naar Egypte. U kunt een hoge straf krijgen voor het bezit, gebruik en verhandelen van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs en bepaalde medicijnen.
Regels voor veiligheid bij (sportieve) activiteiten
Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen anders zijn dan in Nederland. De voorschriften worden niet altijd nageleefd. Houd daar rekening mee.
Huurt u bijvoorbeeld een waterscooter, gaat u duiken of maakt u een vlucht met een luchtballon? Controleer dan eerst of het bedrijf of de organisatie erkend is en als veilig bekend staat. In het verleden zijn toeristen omgekomen.
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s) worden niet algemeen geaccepteerd. Deze groep krijgt steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. In het verleden zijn buitenlandse homoseksuelen het land uitgezet. Houd hier rekening mee.
Coronavirus
- Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden in Egypte. U heeft geen corona-vaccinatiebewijs nodig om Egypte in te reizen.
- Meer informatie vindt u op de website van de Egyptian Tourism Authority (informatie in het Engels).
- Heeft u symptomen die lijken op corona (COVID-19)? Neem contact op met alarmnummer 105.
Testlocaties in Egypte
Wilt u zich in Egypte laten testen op het coronavirus? Bekijk de lijst met testlocaties in Egypte (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheid
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Egypte.
Bent u in Egypte en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Egypte.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Egypte? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Egypte geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen geen medicijnen voor u regelen. Dit moet u zelf doen.
Epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- reisvaccinaties voor Egypte
- maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen.
Water en voedsel
- Drink water uit flessen. En drink geen kraanwater.
- Gebruik geen ijs en ijsblokjes.
- Vermijd het eten van rauwe groenten en fruit behalve wanneer dit goed gewassen is met schoon water.
Woestijnwind
In maart en april kan de Khamsin-wind over het land waaien. Deze zeer warme zanderige woestijnwind verplaatst zich vanuit het zuidwesten van Egypte naar de Middellandse Zee. Het kan ademhalingsstoornissen en irritatie aan de ogen veroorzaken.
Lichte aardbevingen
Egypte ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is lichte kans op aardbevingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op.
Reist u naar Egypte?
Paspoort en visum
- U moet een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Bij aankomst in Egypte moet uw paspoort nog 6 maanden of langer geldig zijn. Is uw paspoort bij aankomst korter geldig? Dan kunt u het land niet inreizen.
- Bij vertrek uit Egypte moet uw paspoort nog 2 maanden geldig zijn.
U heeft een toeristenvisum nodig om naar Egypte te reizen.
- U moet minimaal 7 dagen voor aankomst in Egypte een e-visum aanvragen bij de Egyptische autoriteiten.
- Een toeristenvisum dat u aanvraagt via het e-visumportaal is maximaal 3 maanden geldig.
- U kunt ook bij aankomst een toeristenvisum aanvragen. Dat kost 30 US dollar (of ongeveer € 30). Dit toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig om naar Egypte te reizen.
- Reist u alleen met kinderen onder de 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Luchtverkeer
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Let op: volgens de Egyptian Civil Aviation Authority (ECCA) is het niet mogelijk om te reizen met een combinatie van een lijndienstticket en een charter ticket. Als u met een lijndienstvlucht naar Egypte reist, moet u ook weer met een lijndienstvlucht vertrekken. Hetzelfde geldt voor chartervluchten.
Bent u in Egypte?
Wegverkeer en verkeersveiligheid
Het aantal verkeersdoden in Egypte is erg groot. Ook zijn er veel ongelukken in het treinverkeer in Egypte. Houd hier rekening mee.
Verkeer in Caïro en andere grote steden
- Het wegverkeer kan chaotisch zijn in Caïro en andere grote steden. De verkeersregels zijn niet altijd duidelijk. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan extra alert.
- De wegen kunnen vaak de grote hoeveelheid auto’s niet aan. Daardoor ontstaan regelmatig files. Het is dan moeilijk uw bestemming te bereiken, zoals het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomst of vertrek.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Egypte op de website van de ANWB.
Taxi’s
Taxi’s in Egypte hebben niet altijd een meter. Spreek vooraf een prijs af met de taxichauffeur.
Gebruik bij voorkeur Uber en Careem voor vervoer. Deze apps zijn makkelijk te downloaden. De auto’s zijn niet alleen veiliger, maar vaak ook van betere kwaliteit.
Wat te doen in een nood- of crisissituatie
- Bent u in Egypte en bent u in nood? Bijvoorbeeld omdat u bent opgenomen in het ziekenhuis of omdat u bestolen bent? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht? Bijvoorbeeld bij politieke onrust of een terroristische aanslag? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Egypte? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 122
- Ambulance: 123
- Brandweer: 180
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Bent u in Nederland? Bel dan +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u in het buitenland en belt u met een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.
- Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Caïro
- Lees wat u kunt regelen bij de Nederlandse ambassade
Registreren bij de ambassade
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.
Fooien
Voor kleine diensten verwacht men in Egypte vaak een fooi (bakshees). Zorg dat u voldoende kleingeld meeneemt.
Invoer en uitvoer van Egyptische pond
U kunt maximaal 5.000 Egyptische pond (ongeveer € 250) invoeren en uitvoeren. Voor andere valuta, zoals dollars, geldt een maximum van 10.000 US dollar.
Zwemmen in zee
Het gebeurt haast nooit. Toch zijn afgelopen jaren zwemmers in de Rode Zee aangevallen door haaien. In juli 2022 zijn twee toeristen bij het zwemmen omgekomen door een aanval van een haai bij een hotel in de stad Hurghada. In oktober 2020 was er een incident met een haai in het nationaal park Ras Mohammed vlakbij de stad Sharm-el-Sheik.
Reischecklist
Reist u naar Egypte? Gebruik dan de checklist voor reizen buiten Nederland.