Nederland Wereldwijd

Reisadvies Ecuador

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Sinds 17 juni 2022 geldt de noodtoestand in de provincies Cotopaxi, Pichinca (Quito) en Imbabura. Door de toename van gewelddadige protesten zijn op 20 juni ook de provincies Chimborazo, Tungurahua en Pastaza toegevoegd. De kleur van het reisadvies verandert van geel naar oranje in de provincies waar de noodtoestand is afgekondigd. Het reisadvies voor de rest Ecuador is geel met een rode strook langs de grens met Colombia. Er zijn op dit moment protesten en blokkades in het hele land. Deze protesten zorgen ook voor vertragingen en annuleringen van vluchten die vanaf de internationale luchthaven in Quito vertrekken. Vele uitvalswegen van Quito en toegangswegen tot de luchthaven zijn afgesloten, en de toegang is daarom zeer beperkt. Als u van plan bent om te reizen naar of vanaf Quito, neem dan vooraf contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Er zijn wegblokkades en demonstraties op meerdere plaatsen in Ecuador. Ook is er een nationale staking aangekondigd. De situatie verandert regelmatig. Houd hier rekening mee. Reizigers die getroffen zijn door demonstraties en wegblokkades kunnen zich registreren bij het Ecuadoraanse Ministerie van Toerisme voor directe hulp en begeleiding via een speciaal opgezet online systeem. Lees meer informatie in de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. Lees het hele reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 24-06-2022
Nog steeds geldig op: 29-06-2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar het grensgebied?  Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt. U kunt wel over de de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia reizen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode voor een groot deel van Ecuador is op dit moment oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van de rest van Ecuador is geel. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen.
  • Let op: er gelden inreismaatregelen door corona als u vanuit Nederland naar Ecuador reist. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de (reis)maatregelen in de rubriek ‘Corona en gezondheid’.
  • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies