Nederland Wereldwijd

Reisadvies Ecuador

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode van het reisadvies voor Ecuador is geel met een deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Op 15 oktober 2023 vindt in Ecuador de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De verkiezingen kunnen leiden tot (soms gewelddadige) demonstraties en wegblokkades. Houd hier rekening mee en vermijd demonstraties en samenscholingen. Volg het lokale nieuws en volg de instructies van de autoriteiten op. Naar aanleiding van de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio is op 10 augustus 2023 in heel Ecuador de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 60 dagen. Met de noodtoestand heeft de politie meer bevoegdheden om de orde te handhaven. Ook mag het leger hierbij assisteren. Wees alert en zorg dat u op de hoogte bent van de veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten. In meerdere delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. Dit geldt onder andere voor de hoofdstad Quito, de steden Guayaquil en Durán en de provincie Esmeraldas (inclusief de stad Esmeraldas). Lees meer onder Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 13-09-2023
Nog steeds geldig op: 30-09-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het grensgebied met Colombia. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. Gaat u toch naar dit grensgebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Verder in dit reisadvies