Reisadvies Ecuador
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 23-03-2023
Rood: niet reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
- Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode van het reisadvies voor de provincie Esmeraldas is oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
- Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Ecuador? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ecuador favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Ecuador reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Uw paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u in Ecuador aankomt.
- U kunt bij aankomst in Ecuador een visum aanvragen voor maximaal 90 dagen. Als u langer naar Ecuador wilt gaan, moet u vooraf een visum aanvragen bij de ambassade van Ecuador in Den Haag. Als u in Ecuador langer wilt blijven (tot 120 dagen) moet u een aanvraag tot verlenging indienen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo voorkomt u een boete. (Quito: Benalcázar N4-24 y Espejo; Guayaquil: Edificio Público del Sector Social Joaquín Gallegos Lara, Av. Luis Plaza Dañin).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ecuador. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Ecuador. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ecuador.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Ecuador. Net als in veel landen staan er in Ecuador hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode en oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar het gebied langs de grens met Colombia, behalve dan via de Pan-Amerikaanse snelweg (zie hieronder). Er is een 20 kilometer militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbios. In deze zone komen aanslagen, ontvoeringen en geweld voor, gepleegd door guerrillabewegingen, drugsbendes en andere criminelen. Deze groepen zijn vooral aanwezig in de provincie Esmeraldas en op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumbíos.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas
De veiligheidssituatie in de provincie Esmeraldas is slecht. Er zijn dagelijks geweldsincidenten. Blijf op de hoogte van de situatie en risico’s door onder andere de lokale media te volgen. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.
Wegblokkades en demonstraties
In Ecuador kunnen demonstraties, stakingen en wegblokkades voorkomen die tot geweld leiden. Deze kunnen opeens ontstaan en duren vaak kort. Vermijd demonstraties en wegblokkades. Probeer ook niet langs of door een blokkade te gaan. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
Actuele informatie over wegblokkades kunt u volgen op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).
Voor meer informatie kunt u ook de sociale media van het Ecuadoriaanse ministerie van Toerisme (MinTur) volgen (informatie in het Spaans).
Reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichacabrug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op deze hoofdweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.
Criminaliteit
Ecuador is relatief veilig. Toch vinden er regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Dit vooral in de hoofdstad Quito, de stad Guayaquil en de provincie Esmeraldas. De afgelopen maanden is er sprake van toenemend geweld, vooral als gevolg van confrontaties tussen drugsbendes en politie, maar ook tussen bendes onderling. Daarbij vallen met enige regelmaat ook burgerslachtoffers. Vermijd onveilige wijken in de stad Guayaquil, zeker in de avonduren.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Wees alert als u een bank of een geldautomaat bezoekt.
- Wees voorzichtig en alert als u op pad gaat: vermijd onveilige buurten, loop niet door straten waar niemand anders te zien is.
- Vermijd alleen over straat lopen en loop niet rond met zichtbare, dure spullen (bv. sieraden, camera, telefoon).
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Wees ook overdag op uw hoede; de meeste overvallen vinden overdag plaats.
- Neem alleen officiële taxi’s. Deze zijn geel van kleur. Ook hebben ze registratienummers op de deur en een taximeter.
- Draag waardevolle spullen zoals telefoon, paspoort, geld, creditcards, etc. onopvallend op uw lichaam. Waar mogelijk is het beter om alles wat u niet meteen nodig heeft achter te laten op een veilige plek, bijvoorbeeld in uw hotel. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Risico op overvallen en beroving
Ook in kleinere steden vinden regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Vermijd alle gebieden ten zuiden van de straat ‘Portete de Tarquí’ in Guayaquil. Dit omdat het bendegeweld in deze wijken is toegenomen. Er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de (uitgaans)wijken ‘La Mariscal’ en ‘La Floresta’ in de hoofdstad Quito komen ook overdag gewapende overvallen voor. In de wijken ‘Teleferico’ en ‘Panecillo’ is het na zonsondergang onveilig.
Risico op ontvoering
Soms vinden korte ontvoeringen plaats. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van niet-officiële taxi’s. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven. Regel daarom vervoer via uw reisbureau of bestel via uw hotel een taxi en laat hen het nummer van de taxi noteren. U kunt ook een officiële taxi nemen (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop. De politie kan dan het voertuig lokaliseren, filmen wat er gebeurt en indien nodig ingrijpen.
In de provincie Manabi, in de bij jongeren en backpackers populaire badplaats Montañita, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Wees alert.
Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru
Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied waar mogelijk nog mijnen liggen. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld. Er zijn lange wachtrijen bij de grens vanwege het grote aantal Venezolaanse migranten die naar Peru willen reizen.
Risico’s in natuurgebieden
De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Ook komen overstromingen en aardverschuivingen voor, vooral in het regenseizoen. Daarom is het verstandiger om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken en onder leiding van een gids.
Natuurgeweld
In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. De bekendste zijn o.a. de Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha.
Let op: Ecuador heeft op 23 oktober 2022 een waarschuwing afgegeven voor de omgeving van de Cotopaxi-vulkaan vanwege geregistreerde bevingen en hernieuwde vulkanische activiteit. U kunt het gebied inmiddels weer bezoeken, maar alleen onder voorwaarden. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.
De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin (informatie in het Spaans) uit. Informeer ook bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.
Meer weten over de omstandigheden in het gebied? Ga naar de website van:
- Ecuadoraans Geofysisch Instituut (informatie in het Spaans)
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Ecuador en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Ecuador en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een natuurramp? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Corona-inreisvoorwaarden
Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Ecuador.
Alle reizigers moeten voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring invullen waarin de reiziger onder andere verklaart geen coronasymptomen te hebben. Dit formulier moet door de reiziger worden ingevuld op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).
Voor de Galapagoseilanden moet de reiziger ook de verkeerscontrolekaart laten zien die uitgegeven is door de regeringsraad van de Galapagoseilanden.
Lees voor meer informatie op de website van het ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).
Algemene maatregelen
Informatie over algemene coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans).
Gezondheidssituatie
Medische zorg
In de grote steden zijn er goede ziekenhuizen, maar daarbuiten is medische zorg beperkt beschikbaar. In periodes dat het aantal coronabesmettingen weer snel toeneemt, kan een tekort aan ziekenhuisbedden of intensivecareafdelingen ontstaan.
Let op: Ongeacht of u een (reis)verzekering heeft, eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt, of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ecuador.
Hoogteziekte
De hoofdstad Quito ligt op bijna 3000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. Ook kan het leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Het advies is om veel water of thee te drinken, alcohol te mijden en niet te zwaar te eten (vooral niet de eerste avond).
Sommige gebieden in Ecuador liggen op nog veel grotere hoogte. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo’n geval snel naar een lager gebied.
Zie voor meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om hoogteziekte of malaria en andere infectieziekten in Ecuador te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Ecuador bijvoorbeeld op de website van de ANWB. Zie ook paragraaf over veiligheidsrisico's.
Inreisstempel
U moet bij binnenkomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een officiële grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst.
Drugs
De straf voor het bezit van, of handel in drugs is in Ecuador veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador wordt weinig verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs: het bezit van beide wordt zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.
LHBTIQ+
Ook al is het homohuwelijk sinds juni 2019 wettelijk geregeld, wordt homoseksualiteit/LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) nog niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd daar rekening mee.
Niet aannemen sigaretten of drankje
Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder genaamd scopolamine. Dit kan een poging zijn om u te beroven. Soms wordt dit zelfs op promotiefolders gespoten.
Sterke stroming
Het hele jaar door zijn er sterke stromingen aan de stranden van Ecuador. Deze sterke stromingen kunnen u de zee intrekken. Er is een grotere kan om te verdrinken. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar de website van het Ecuadoraanse ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).
Lokale hulpdiensten
Bent u in Ecuador en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 101
Brandweer: 102
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland? Bel dan het nummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Geen Nederlandse ambassade in Ecuador
Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Lima, Peru.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlands honorair consulaat-generaal in de hoofdstad Quito of bij het Nederlands honorair consulaat in de stad Guayaquil.
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.