NederlandWereldwijd

Reisadvies Ecuador

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Ecuador? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 23-05-2024
Nog steeds geldig op: 12-06-2024

In het kort

 • In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. In het hele land is het onrustig. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Kleurcode oranje geldt voor de kuststrook van de noordelijkeprovincie Esmeraldas en voor de stad Esmeraldas. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Voor de rest van Ecuador geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Ecuador of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. Vooral in de hoofdstad Quito en in de steden Durán en Quevedo. De kans op confrontaties tussen veiligheidstroepen en criminele bendes neemt toe.


Begin 2024 heeft de regering van Ecuador de staat van “intern gewapend conflict” uitgeroepen. Politie en leger voeren in het hele land controles uit en kunnen openbare bijeenkomsten verbieden. Op 30 april 2024 is een nieuwe noodtoestand afgekondigd in de kustprovincies El Oro, Guayas, Los Ríos, Manabí en Santa Elena.. Lees ook de informatie onder Criminaliteit.
 

Rood niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor het hele grensgebied tussen Ecuador en Colombia geldt kleurcode rood.
In de noordelijke provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbíos is langs de grens met Colombia een 20 kilometer brede militaire zone ingesteld. In het hele grensgebied komen aanslagen voor en worden mensen ontvoerd. Ook is er zwaar geweld van drugsbendes en andere criminele groepen.

 

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

 • De stad Esmeraldas
 • De kuststrook tussen de stad Esmeraldas en Colombia

Regelmatig zijn er in deze gebieden ernstige geweldsincidenten, zoals gewapende berovingen en moorden. Meestal gaat het om afrekeningen tussen criminele bendes.
 

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. Let op:

 • Reist u tussen Ecuador en Colombia? Er zijn veiligheidsrisico’s rondom de Pan-Amerikaanse snelweg in de provincie Carchi bij de grensplaats Tulcan. Blijf op de hoofdweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.
 • Reist u tussen Ecuador en Peru? In de buurt van de grens kunnen landmijnen liggen. Neem daarom de Pan-Amerikaanse snelweg en reis via de officiële grensovergangen.

Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Ontvoeringen

In Ecuador vinden soms ontvoeringen plaats. Criminelen gebruiken daarbij vaak niet-officiële taxi’s. Het slachtoffer moet onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven.

Let op:

 • Gebruik alleen officiële taxi’s. U kunt deze bestellen via uw reisorganisatie, hotel of restaurant. Laat hen het nummer van de taxi noteren.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Gewelddadige berovingen

In Ecuador komen gewelddadige berovingen voor.

Vooral in de steden Guayaquil, Huaquillas en Machala en in de provincies Manabí, Santa Elena en Los Ríos. Bij veel incidenten gaat het om drugshandel en strijd tussen criminele organisaties. Maar hierbij vallen soms ook burgerslachtoffers. Blijf weg uit de buurt van gevangenissen.

In Guayaquil overvallen gewapende mannen regelmatig auto’s of taxi’s. Dit gebeurt wanneer de auto stilstaat voor een stoplicht, of nadat de auto is klemgereden.

In de badplaats Montañita (in de provincie Santa Elena) kunt u slachtoffer worden van seksuele intimidatie en verkrachting.
 

Drogeren

Pas op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. In Ecuador wordt vaak scopolamine gebruikt. De stof heeft een bedwelmend en verdovend effect. Bent u gedrogeerd? Dan kunt u worden beroofd of slachtoffer worden van verkrachting.

Let op:

 • Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden.
 • Neem geen flyers aan die u op straat of voor een stoplicht krijgt aangeboden. Ook daar kan de stof scopolamine op zitten.


Zakkenrollers en diefstal

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en bij een grensovergang. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Wisselt u geld bij een wisselkantoor? Controleer de wisselkoers en let op dat u niet wordt opgelicht.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Ecuador geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden. In Ecuador zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De overheid van Ecuador kan lange gevangenisstraffen opleggen. De omstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Ecuador reizen? Een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is er wettelijk toegestaan. Toch kunt u in Ecuador te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen

U mag in Ecuador geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

In Ecuador zijn regelmatig demonstraties, stakingen en wegblokkades. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Meer actuele informatie? Lees de informatie over wegblokkades op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).

Aardbevingen

Ecuador ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Aardbevingen komen voor.

Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Aardverschuivingen en overstromingen

Hevige regenval kan aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen veroorzaken. Dit vormt vooral voor wandelaars een risico. Wegen kunnen onbegaanbaar raken.

Vulkanen

Actieve vulkanen in Ecuador kunnen plotseling uitbarsten. De bekendste zijn Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha.

Kijgt u in Ecuador met natuurgeweld te maken?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
 • Lees het informatiebericht van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).
  Of lees informatie over vulkanen op de website van het Ecuadoraans Geofysisch Instituut (informatie in het Spaans).

Gevaarlijke stromingen in zee

Aan de kust van Ecuador komen gevaarlijke stromingen voor (muistromingen of ‘rip currents’). Een sterke stroming kan u de zee in trekken. Ook zijn er periodes van hoogwater en hoge golven.
Wat kunt u doen?

 • Vraag de lokale restaurants en hotels, of ervaren surfers op het strand, waar het gevaarlijk kan zijn.
 • Volg op toeristische stranden het advies dat door middel van vlaggen wordt gegeven.
 • Lees actuele informatie over zeestromen op de website van het Oceanografisch Instituut van de Marine (INOCAR) (informatie in het Spaans).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Ecuador? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911
 • Politie: 101
 • Brandweer: 102

Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Ecuador en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in een ziekenhuisopname, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Ecuador

Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Lima, Peru.

In een noodgeval kunt u terecht bij de honorair consul van Nederland in Quito of Guyaquil (informatie in het Engels).

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Voor een reis naar Ecuador is een goede reisverzekering extra belangrijk. Particuliere ziekenhuizen en klinieken zijn goed uitgerust, maar duur.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Ecuador te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Ecuador blijft:

 • Blijft u als toerist 90 dagen of korter in Ecuador, binnen een periode van 12 maanden? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Wilt u als toerist langer dan 90 dagen in Ecuador blijven? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan kunt u tegen betaling een aanvraag indienen tot verlenging van uw verblijf met maximaal 90 dagen bij het Ecuadoraanse Ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Spaans). Let op: deze aanvraag kost geld.
 • Blijft u als toerist langer dan 180 dagen in Ecuador? Of reist u met een ander reisdoel naar Ecuador? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Neem contact op met de Ecuadoraanse ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Ecuador. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Inreisstempel

Zorg dat u bij aankomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgt, bij een officiële grenscontrole. Zo voorkomt u problemen en boetes als u Ecuador weer verlaat.

Reizen vanuit Peru of Colombia

Reist u vanuit Peru of Colombia via land- of riviergrenzen naar Ecuador met een niet-Ecudoraans paspoort? En bent u 18 jaar of ouder? Dan moet u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laten zien. De verklaring mag niet ouder zijn dan 5 jaar. Laat de originele verklaring en de Spaanse vertaling legaliseren met een apostille.

Heeft u niet de juiste documenten? Het kan gebeuren dat de Ecuadoraanse autoriteiten u niet laten doorreizen. Lees het informatiebericht van het Ecuadoraanse Ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans en Engels).

Reizen naar de Galapagoseilanden

Reist u naar de Galapagoseilanden? Dan heeft u een Galapagos Transit Control Card (TCT) nodig.

 • Vul het TCT-formulier online in op de website van de Galapagoseilanden (informatie in het Spaans).
 • Haal uw TCT op bij een balie op het vliegveld van Quito of Guayaquil. De TCT kost 20 US dollars. U kunt alleen contant betalen.
 • Bij aankomst op de Galapagoseilanden betaalt u 100 US dollar voor de Galapagos National Park Entrance Fee. U kunt alleen contant betalen.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is maximaal 30 dagen geldig in Ecuador. Blijft u langer dan 30 dagen? Dan heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Lees meer over rijden in Ecuador op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
 • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Ecuador.
 • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Bagageregels

 • Mee terugnemen naar Nederland:
  Vertrekt u uit Ecuador en heeft u contant geld bij u? Meld het aan de Ecuadoraanse douane. Over een bedrag van meer dan 1.350 US dollar moet u belasting betalen.
  Bekijk wat u vanuit Ecuador mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?