Reisadvies Ecuador
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 10-09-2024
In het kort
- In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. In het hele land is het onrustig. In sommige delen van Ecuador geldt een avondklok. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Kleurcode oranje geldt voor de kuststrook van de noordelijke provincie Esmeraldas inclusief de stad Esmeraldas en voor de stad Quevedo. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
- Voor de rest van Ecuador geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Verder in dit reisadvies
In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. Vooral in de stad Quevedo. De kans op confrontaties tussen veiligheidstroepen en criminele bendes neemt toe. Dit geldt ook voor de stad Durán en de buitenwijken van de stad Guayaquil.
Begin 2024 heeft de regering van Ecuador de staat van 'intern gewapend conflict' uitgeroepen. Politie en leger voeren in het hele land controles uit en kunnen openbare bijeenkomsten verbieden.
Op 2 juli 2024 is een nieuwe noodtoestand afgekondigd in de provincies Guayas, Los Ríos, Manabí, Orrellana, Santa Elena en El oro. In sommige delen van Ecuador geldt een avondklok. Bekijk de actuele situatie over de avondklok per regio op het X-account van de overheid van Ecuador (informatie in het Spaans). Lees ook de informatie onder Criminaliteit.
Rood niet reizen
Voor het hele grensgebied tussen Ecuador en Colombia geldt kleurcode rood.
In de noordelijke provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbíos is langs de grens met Colombia een 20 kilometer brede militaire zone ingesteld. In grote delen van het grensgebied komen aanslagen voor en worden mensen ontvoerd. Ook is er zwaar geweld van drugsbendes en andere criminele groepen.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
- de stad Esmeraldas
- de kuststrook tussen de stad Esmeraldas en Colombia
- de stad Quevedo en de directe omgeving
Regelmatig zijn er in deze gebieden ernstige geweldsincidenten,
zoals gewapende overvallen en moorden. Meestal gaat het om
afrekeningen tussen criminele bendes.
Geel: let op, er zijn risico's
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. Let op:
- In de stad Durán en in de buitenwijken van de stad Guayaquil is veel gewelddadige criminaliteit.
- In de hoofdstad Quito komen regelmatig gewapende berovingen voor.
- Reist u tussen Ecuador en Colombia? Er is veel drugsgeweld rondom de Pan-Amerikaanse snelweg in de provincie Carchi bij de grensplaats Tulcan. Blijf op de hoofdweg.
- Reist u tussen Ecuador en Peru? In de buurt van de grens kunnen landmijnen liggen. Neem daarom de Pan-Amerikaanse snelweg en reis via de officiële grensovergangen.
- Reist u tussen Quito en Guayaquil? Op de route tussen Quito, Santo Domingo en Guayaquil zijn vaak confrontaties tussen drugsbendes en politie, maar ook tussen criminele organisaties onderling. Hetzelfde geldt voor de route tussen Guayaquil en Huaquillas, aan de grens met Peru.
- Blijf uit de buurt van gevangenissen. Er kunnen rellen plaatsvinden.
Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Ontvoeringen
In Ecuador vinden soms ontvoeringen plaats. Criminelen gebruiken daarbij vaak niet-officiële taxi’s. Het slachtoffer moet onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven.
Let op:
- Gebruik alleen officiële taxi’s. U kunt deze bestellen via uw reisorganisatie, hotel of restaurant. Laat hen het nummer van de taxi noteren.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Gewelddadige berovingen
In Ecuador komen gewelddadige berovingen voor. Vooral op de volgende plekken:
- in de steden Guayaquil, Huaquillas en Machala
- in de provincies Manabí, Santa Elena en Los Ríos
- op de route tussen de hoofdstad Quito en Guayaquil, via de steden Quevedo en Santo Domingo
- op de route tussen Guayaquil en Huaquillas
Bij veel incidenten gaat het om drugshandel en strijd tussen criminele organisaties. Maar hierbij vallen soms ook burgerslachtoffers.
In Guayaquil overvallen gewapende mensen regelmatig auto’s of taxi’s. Dit gebeurt wanneer de auto stilstaat voor een stoplicht, of nadat de auto is klemgereden. Vermijd de buitenwijken van Guayaquil.
In de badplaats Montañita, in de provincie Santa Elena, kunt u slachtoffer worden van seksuele intimidatie en verkrachting.
Drogeren
Pas op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. In Ecuador wordt vaak scopolamine gebruikt. De stof heeft een bedwelmend en verdovend effect. Bent u gedrogeerd? Dan kunt u worden beroofd of slachtoffer worden van verkrachting.
Let op:
- Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden.
- Neem geen flyers aan die u op straat of voor een stoplicht krijgt aangeboden. Ook daar kan de stof scopolamine op zitten.
Zakkenrollers en diefstal
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en bij een grensovergang. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Wisselt u geld bij een wisselkantoor? Controleer de wisselkoers en let op dat u niet wordt opgelicht.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Ecuador geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden. In Ecuador zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De overheid van Ecuador kan lange gevangenisstraffen opleggen.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Ecuador reizen? Een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is er wettelijk toegestaan. Toch kunt u in Ecuador te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen
U mag in Ecuador geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
De omstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.
In Ecuador zijn regelmatig demonstraties, stakingen en wegblokkades. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Lees actuele informatie over wegblokkades op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).
Aardbevingen
Ecuador ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Aardbevingen komen voor.
Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Aardverschuivingen en overstromingen
Hevige regenval kan aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen veroorzaken. Dit is vooral voor wandelaars een risico. Wegen kunnen onbegaanbaar raken.
Vulkanen
Actieve vulkanen in Ecuador kunnen plotseling uitbarsten. De bekendste zijn Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha.
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
In Ecuador is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
- Lees het
informatiebericht van de Ecuadoraanse overheid (informatie in
het Spaans).
Of lees informatie over vulkanen op de website van het Ecuadoraans Geofysisch Instituut (informatie in het Spaans).
Gevaarlijke stromingen in zee
Aan de kust van Ecuador komen gevaarlijke stromingen voor (muistromingen of ‘rip currents’). Een sterke stroming kan u de zee in trekken. Ook zijn er periodes van hoogwater en hoge golven.
Wat kunt u doen?
- Vraag de lokale restaurants en hotels, of ervaren surfers op het strand, waar het gevaarlijk kan zijn.
- Volg op toeristische stranden het advies dat door middel van vlaggen wordt gegeven.
- Lees actuele informatie over zeestromen op de website van het Oceanografisch Instituut van de Marine (INOCAR) (informatie in het Spaans).
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Ecuador? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 911
- Politie: 101
- Brandweer: 102
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Ecuador en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in een ziekenhuisopname, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Geen Nederlandse ambassade in Ecuador
Er is geen Nederlandse ambassade in Ecuador. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Lima, Peru.
In een noodgeval kunt u terecht bij de honorair consul van Nederland in Quito of Guyaquil (informatie in het Engels).
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Voor een reis naar Ecuador is een goede reisverzekering extra belangrijk. Particuliere ziekenhuizen en klinieken zijn goed uitgerust, maar duur.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Ecuador te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Ecuador blijft:
- Blijft u als toerist 90 dagen of korter in Ecuador, binnen een periode van 12 maanden? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
- Wilt u als toerist langer dan 90 dagen in Ecuador blijven? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan kunt u, tegen betaling, een verlenging van uw verblijf met maximaal 90 dagen aanvragen bij het Ecuadoraanse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Spaans).
- Blijft u als toerist langer dan 180 dagen in Ecuador? Of reist u met een ander reisdoel naar Ecuador? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.
Neem contact op met de Ecuadoraanse ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Ecuador. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Inreisstempel
Zorg dat u bij aankomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgt, bij een officiële grenscontrole. Zo voorkomt u problemen en boetes als u Ecuador weer verlaat.
Reizen vanuit Peru of Colombia
Reist u vanuit Peru of Colombia via land- of riviergrenzen naar Ecuador met een niet-Ecudoraans paspoort? En bent u 18 jaar of ouder? Dan moet u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) laten zien. De verklaring mag niet ouder zijn dan 5 jaar. Laat de originele verklaring en de Spaanse vertaling legaliseren met een apostille.
Heeft u niet de juiste documenten? De lokale immigratiedienst kan ook een controle uitvoeren op het Ecuadoraanse immigratiesysteem. Lees het informatiebericht van het Ecuadoraanse ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).
Reizen naar de Galapagoseilanden
Reist u naar de Galapagoseilanden? Dan heeft u een Galapagos Transit Control Card (TCT) nodig.
- Vul het TCT-formulier online in op de website van de Galapagoseilanden (informatie in het Spaans).
- Haal uw TCT op bij een balie op het vliegveld van Quito of Guayaquil. De TCT kost 20 Amerikaanse dollar. U kunt alleen contant betalen.
- Bij aankomst op de Galapagoseilanden betaalt u 100 Amerikaanse dollar voor de Galapagos National Park Entrance Fee. U kunt alleen contant betalen.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is maximaal 30 dagen geldig in Ecuador. Blijft u langer dan 30 dagen? Dan heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Lees meer over rijden in Ecuador op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Ecuador op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
- In de bergen kunt u last krijgen van hoogteziekte. Lees informatie over hoogteziekte op de website van de GGD.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Ecuador.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Ecuador?
Check wat u mag meenemen naar Ecuador op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Vertrekt u uit Ecuador en heeft u contant geld bij u? Meld het aan de Ecuadoraanse douane. Over een bedrag van meer dan 1.350 Amerikaanse dollar moet u belasting betalen. Bekijk wat u vanuit Ecuador mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?