NederlandWereldwijd

Reisadvies Cyprus

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Cyprus? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 23-04-2024
Nog steeds geldig op: 25-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Cyprus is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Cyprus of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Cyprus is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op plaatsen waar veel mensen zijn en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd in Cyprus rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Het noorden van Cyprus

De regering van de Republiek Cyprus heeft geen zeggenschap over het noorden van het eiland. Dit deel noemt zich de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ en wordt alleen door Turkije erkend.

Doet u mee aan een evenement in het noorden van Cyprus? En gaat u daarna naar het zuiden? Dan kunnen de autoriteiten van Cyprus u hierop aanspreken. Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Nicosia voor meer informatie.

Militaire zones

U mag niet in militaire zones komen. Ook niet in de bufferzone. U kunt hiervoor een boete of een celstraf krijgen. Dit geldt niet voor een doorgang tussen checkpoints.

Drugs

U mag in Cyprus geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Cyprus zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Cyprus reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Bosbranden

In Cyprus komen bosbranden voor. Vooral als het lang droog is. Lees informatie over bosbranden op de website van de Department of Forest (informatie in het Engels).

Aardbevingen

Cyprus ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Bent u tijdens een aardbeving in Cyprus?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Cyprus? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Cyprus en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Cyprus

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Nicosia.

Beperkte consulaire hulp in het noorden van Cyprus

Let op: De Nederlandse ambassade kan beperkte consulaire hulp bieden in het noorden van Cyprus. Dit komt doordat de regering van de Republiek Cyprus geen zeggenschap heeft over het noorden van het eiland.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

 • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Cyprus te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Cyprus als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Cyprus. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Cyprus? Registreer u bij de immigratiedienst in de provincie waar u verblijft. Doet u dit niet? Dan betaalt u een boete. Lees meer over hoe u zich registreert op de website van immigratiedienst van Cyprus (informatie in het Engels).

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Cyprus. Lees meer over rijden in Cyprus op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Voor Cyprus heeft u geen vaccinaties nodig.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels