NederlandWereldwijd

Reisadvies Cuba

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Cuba? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 16-04-2024
Nog steeds geldig op: 13-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Cuba is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Cuba of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Zakkenrollers en diefstal

Houd in Cuba rekening met zakkenrollers en berovingen, vooral op drukke plekken. Soms gebruiken zakkenrollers geweld. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Cuba geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Cuba zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Prostitutie

Prostitutie is verboden in Cuba. Gaat u in op een verzoek? Dan kunt u een gevangenisstraf krijgen van 20 tot 25 jaar.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Cuba reizen? De wetten in het land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Toch heeft niet iedereen een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit, vooral buiten Havana. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen

In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Lees actuele informatie over het weer op Cuba op de volgende websites (informatie in het Engels):

Bent u tijdens een tropische storm of orkaan in Cuba?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Cuba? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 106
 • Ambulance: 104
 • Brandweer: 105

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Cuba en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Cuba en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Cuba

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Havana.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Cuba is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is matig, en Cuba heeft grote tekorten aan medisch materiaal. Basishulp is wel mogelijk. Belandt u in het ziekenhuis? Dan moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Cuba te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Cuba als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met het consulaat-generaal van de Republiek Cuba in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen tussen Cuba en de Verenigde Staten

Reist u vanuit of via de Verenigde Staten (VS) naar Cuba? U moet in de VS aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden voor reizen naar Cuba. Het maakt niet uit of u alleen een overstap (transit) maakt in de VS, of er bent verbleven.

Reist u vanuit Cuba naar de VS? Of reist u op een later moment naar de VS? Dan kunt u niet met een ESTA naar de VS reizen. U moet een visum voor de VS aanvragen. Neem vooraf contact op met de US Department of the Treasury voor meer informatie (informatie in het Engels).

Op dit moment is het niet mogelijk een visum aan te vragen bij de ambassade van de VS in Cuba. Wilt u naar zowel Cuba als de VS reizen? Dan moet u vooraf een visum aanvragen voor beide landen. Lees informatie over reizen naar de VS en Cuba op de website van de US Department of the Treasury (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Cuba. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Online registratie voor vertrek

Maximaal 48 uur voor vertrek naar Cuba moet u het online immigratieformulier ‘D’Viajeros’ invullen (informatie in het Spaans). U ontvangt een QR-code en laat de code digitaal zien wanneer u aankomt in Cuba.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Cuba. Lees meer over rijden in Cuba op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Cuba op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen. Houd er rekening mee dat er in Cuba een tekort is aan medicijnen en medisch materiaal (naalden, gaasjes, pleisters, etc.).
 • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Cuba.
 • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Geldzaken

 • U kunt op veel (toeristische) plaatsen in Cuba alleen betalen met euro’s of dollars. Neem genoeg contant geld (EUR) mee voor uw hele reis.
 • Geld opnemen met een creditcard (Mastercard of Visa) kan meestal in grote staatshotels en bij pinautomaten. Het online banksysteem valt regelmatig uit.
 • Cubaanse banken accepteren geen ING-bankpassen en bankpassen van Amerikaanse banken. Ook kan uw bankrekening (tijdelijk) worden geblokkeerd na gebruik van uw creditcard in Cuba.
 • U kunt geld wisselen op het vliegveld, in staatshotels en bij de officiële wisselkantoren (CADECA).
 • Cuba heeft 2 officiële wisselkoersen voor de Cubaanse peso (CUP). Bekijk de wisselkoersen in Cuba op de website van de Centrale Bank van Cuba (informatie in het Spaans). Let goed op welke koers in gebruik is. De wisselkoers ‘población’ is ongeveer 5x hoger dan de gewone wisselkoers.
 • Omwisselen naar euro’s kan alleen op het vliegveld. Wissel niet te veel geld om in CUP. Wissel niet op de zwarte markt.

Bagageregels

 • Meenemen naar Cuba:
  U mag geen drones meenemen naar Cuba. Die worden bij aankomst in beslag genomen. Pas als u het land verlaat, krijgt u de drones weer terug. Het proces voor het terugkrijgen van een drone kan lang duren.

  Check wat u mag meenemen naar Cuba op de website van IATA (informatie in het Engels).
 • Meenemen naar Nederland:
  Bekijk wat u vanuit Cuba mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?