Reisadvies Cuba
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 23-03-2023
Geel: let op, er zijn risico's
- De kleurcode van het reisadvies voor Cuba is geel. U kunt naar Cuba reizen maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Verblijft u in Cuba? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Cuba favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Cuba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Zorg dat uw paspoort nog 6 maanden geldig is vanaf het moment dat u vertrekt uit Cuba.
- U heeft een visum nodig. Kijk voor informatie en voorwaarden op de website van de ambassade en consulaat van Cuba in Den Haag.
- Als u na 11 januari 2021 in Cuba bent geweest, kunt u niet met een ESTA de Verenigde Staten van Amerika inreizen. U moet dan een visum aanvragen. Op dit moment is dat niet mogelijk op de ambassade van de Verenigde Staten in Cuba. Dus als u een gecombineerde reis Cuba/VS wilt maken, moet u van te voren een visum aanvragen voor beide landen. Meer informatie vindt u op de website: US Department of the Treasury.
- U dient maximaal 48 uur voor vertrek online een immigratieformulier “D’Viajeros” in te vullen.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Cuba een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Cuba een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring naar Nederland of een plaats in de regio en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent, vooral voor de Verenigde Staten (stel dat u om medische redenen daarheen moet). Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg contant geld (EUR) heeft voor uw gehele reis. Op steeds meer (toeristische) plaatsen kunt u alleen met harde valuta (zoals euro's) betalen.
- De officiële munt van Cuba is de Cubaanse peso (CUP). De EUR wordt op steeds meer plaatsen geaccepteerd als betaalmiddel in Cuba.
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cuba. Dat kan cash in EUR, die u in Cuba kunt omwisselen. U kunt op het vliegveld, in staatshotels en bij officiële wisselkantoren (CADECA) geld wisselen. Pinnen met een bankpas of creditkaart van Mastercard of Visa is ook mogelijk, maar deze geldsystemen hebben soms storingen. Gebruik geen American Express of Diners Club creditcard. Wissel niet op de zwarte markt.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Lokaal een simkaart kopen is in Cuba niet gemakkelijk, al zijn er sinds kort mogelijkheden op de luchthaven. Ook kunt u tegoed kopen voor 3G/4G om op het internet te gaan.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- In Cuba komen door muggen overdraagbare ziekten voor, zoals dengue. Zorg dat u voldoende maatregelen neemt om niet gestoken te worden.
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Cuba. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Medicijnen zijn moeilijk te krijgen in Cuba. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Cuba.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee van en naar Cuba. Net als in veel andere landen, staan er in Cuba hoge straffen op het bezit, smokkel en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Criminaliteit
In Cuba komen diefstal en beroving voor. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn ook in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater.
- Pas op in donkere straten en steegjes.
- Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.
Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:
- Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen. Wel kunt u in Havana gerust in een oude auto voor toeristen stappen, al hebben deze vaak geen autogordels.
- Neem geen lifters mee.
- Rijd niet ‘s nachts.
- Berg uw waardevolle eigendommen goed op (zoals contant geld, mobiele telefoon, fotocamera, sieraden) als u aan het reizen bent.
In Cuba is regelmatig brandstoftekort. Er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Dit brandstoftekort kan ook gevolgen hebben voor de verkrijgbaarheid van levensmiddelen in het land. Houd hier rekening mee. Als u niet via een reisorganisatie reist, kunt u hier grote hinder van ondervinden.
Ook zijn er regelmatig geplande of ongeplande stroomuitvallen. Hierdoor kan een situatie op straat plotseling onveilig aanvoelen. Veel ‘casas particulares’ (soort B&B) hebben geen generator. Check dit voordat u hier een verblijf boekt.
Natuurgeweld
In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u in deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Dat kan ook bij een hotel.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Cuba en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Cuba en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of een natuurramp? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Er zijn in Cuba geen corona-inreisbeperkingen.
Voor alle reizigers geldt dat de Cubaanse autoriteiten bij aankomst een PCR-test kunnen afnemen. Mocht u positief getest worden, dan kunt u worden opgenomen in een Cubaans staatshotel of een andere instelling; de kosten zijn voor eigen rekening.
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Cuba
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Cuba de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De reguliere gezondheidszorg heeft op dit moment grote tekorten.
Medicijnen
Medicijnen zijn zeer moeilijk te krijgen in Cuba. Ook pijnstillers zoals paracetamol zijn meestal niet te koop. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze soms wel krijgen. Neem daarom uw eigen medicijnen mee.
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Cuba.
- Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee op reis.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Cuba te voorkomen.
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Vliegtuigen
De kwaliteit van de lokale vliegmaatschappij is minder goed dan die van Europese vliegmaatschappijen.
Wegverkeer
- De wegen in Cuba zijn slecht verlicht en op sommige plekken slecht onderhouden. Let ook op paarden met wagens op de weg. Rijd niet ’s nachts.
- In Cuba is er regelmatig een brandstoftekort; er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Ook kunnen er dan lange rijen staan bij de tankstations. Houd hier rekening mee als u een auto of camper wilt huren.
- Als u betrokken bent bij een ongeluk en u zelf de auto bestuurt, dan moet u in Cuba blijven totdat de zaak is opgelost. Houd hier rekening mee als u een auto huurt. Het is mogelijk dat u hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven. De kwaliteit van huurauto’s is soms slecht. Check de huurauto goed voordat u vertrekt en maak foto’s als dit nodig is.
Reizen tussen Cuba en de Verenigde Staten van Amerika
Reizen naar Cuba vanuit of via de Verenigde Staten kan problemen opleveren voor burgers uit de EU, dus ook voor Nederlanders. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de Verenigde Staten verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de Verenigde Staten opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba.
Reist u van Cuba naar de Verenigde Staten? U kunt niet vanuit Cuba met een ESTA de Verenigde Staten van Amerika inreizen. U moet dan voor vertrek naar Cuba een visum voor de VS aanvragen. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.
Paspoort
Maak een scan van uw paspoort en visum en sla deze digitaal op.
Internet
Sinds december 2018 is er internet beschikbaar in Cuba via 3G / 4G, maar nog geen landelijke dekking. De grote hotels hebben Wifi, vaak met een systeem waarbij een kaart gekocht moet worden van beperkte duur. Het is lastig om in Cuba een lokaal mobiel nummer te kopen voor de tijd van een bezoek. Sommige ETECSA-telefoonwinkels van de staat bieden internet en verkopen lokale telefoonkaarten.
Casa Particular
U kunt overnachten in een legale Casa Particular (soort B&B). Ze zijn te herkennen aan een bord met een blauw anker op het huis en registratie van de gasten.
Schaarste
In Cuba is momenteel schaarste aan levensmiddelen en andere artikelen. Toiletartikelen (tandpasta, scheermesjes, etc) zijn vaak niet te krijgen. Hetzelfde geldt voor medicijnen en basis medisch materiaal (naalden, gaasjes, pleisters, etc). Veel groente en fruit zoals u die in andere Latijns- Amerikaanse landen kunt krijgen, zijn in Cuba slecht verkrijgbaar.
Foto’s maken
Kom niet in de buurt en maak geen foto’s van politieagenten en/of militaire objecten. In de oude stad van Havana kunnen mensen geld vragen als u een foto van hen maakt.
LHBTIQ+
LHBTIQ+ (relaties van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is niet strafbaar en wordt in het algemeen geaccepteerd op Cuba. Wel is de sociale acceptatie in Havana groter dan daarbuiten. Houd daar rekening mee.
Prostitutie
Op Cuba staan hoge straffen op prostitutie. Ga niet in op verzoeken. Veroordelingen van 20 tot 25 jaar gevangenisstraf komen voor.
Drugs
Neem geen drugs mee naar Cuba. Er worden hoge straffen gegeven voor het bezit, smokkelen en het gebruik ervan. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.
Geld pinnen
Op Cuba levert pinnen met bankpas en creditcard vaak problemen op. ING-bankpassen en bankpassen van Amerikaanse banken worden niet geaccepteerd. Met creditcards (Mastercard of Visa) kunt u in principe in de grote staatshotels en bij pinautomaten geld opnemen, maar het online banksysteem valt regelmatig uit. American Express of Diners Club creditcards worden niet geaccepteerd. Daarom is het verstandig voldoende contant geld mee te nemen voor uw verblijf op Cuba (bij voorkeur euro’s). U kunt op het vliegveld, in de hotels en bij wisselkantoren (CADECA) geld wisselen naar Cubaanse Pesos (CUP). Het 'terug'wisselen naar euro’s kan alleen op het vliegveld, maar is niet altijd mogelijk; wissel daarom niet te veel geld om in CUP.
Cuba heeft sinds augustus 2022 twee officiële wisselkoersen voor de CUP. Deze worden dagelijks aangepast op de website van de Centrale Bank van Cuba. Let goed op welke koers gebruikt wordt, omdat de wisselkoers “población” ongeveer 5x hoger is dan de gewone wisselkoers.
Lokale hulpdiensten
Bent u op Cuba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 106
Ambulance: 104
Brandweer: 105
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Havana
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Havana.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.