NederlandWereldwijd

Reisadvies Costa Rica

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Costa Rica? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 23-04-2024
Nog steeds geldig op: 20-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Costa Rica is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Costa Rica of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Drugsgeweld

Het aantal moorden in Costa Rica is hoog. Dit komt vooral door drugshandel en het grote aantal vuurwapens in het land. Het gaat meestal om geweld tussen drugsbendes onderling.

Berovingen en overvallen

In Costa Rica loopt u risico om beroofd of overvallen te worden. Hierbij wordt soms geweld gebruikt.

Wat kunt u doen?

 • Reis zoveel mogelijk overdag.
 • Reist u met de auto? Wees alert op dieven die uw banden lek steken en doen alsof ze u willen helpen. Laat geen spullen onbeheerd achter in uw auto. Ook niet bij de parkeerplekken van restaurants of supermarkten.
 • Reist u met de bus? Pas op bij de busstations in San José. Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
 • Neem alleen officiële taxi’s. Die zijn rood (of oranje bij het vliegveld) met een gele driehoek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Seksueel geweld

In Costa Rica kunnen vooral vrouwen slachtoffer worden van seksueel geweld. Verblijft u in een afgelegen gebied? Vraag dan bij uw hotel op welke plekken en tijden het veilig is alleen op pad te gaan.

Bent u slachtoffer van een misdrijf? Doe altijd aangifte bij de politie. Bel voor een politiebureau bij u in de buurt met 800 800 3000. Of vraag advies bij het Instituut voor Toerisme via telefoonnummer +506 22 99 58 27.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Costa Rica geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Costa Rica zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een gevangenisstraf tot 20 jaar krijgen. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Beschermde dieren- en plantsoorten

Voor het gebruiken, bezitten of verkopen van beschermde dieren- en plantsoorten kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen. Lees welke dieren-en plantensoorten beschermd zijn op de website van de overheid van Costa Rica (informatie in het Spaans).

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Costa Rica reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Vraag toestemming voordat u mensen fotografeert. Vooral als u een foto maakt van vrouwen en kinderen.

Tropische stormen en overstromingen

In Costa Rica kunnen tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen van juni tot en met november. In deze periode regent het veel. Dit veroorzaakt overstromingen en aardverschuivingen. Daardoor worden wegen vaak geblokkeerd. Lees actuele informatie over overstromingen op de website van het Nationaal comité voor ramppreventie (informatie in het Spaans).

Aardbevingen

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Vulkanen

Er zijn actieve vulkanen in Costa Rica, in de nationale parken. Als een vulkaan actief is wordt de toegang tot het nationale park beperkt of gesloten. Vermijd op dat moment de omgeving van de vulkaan. Lees actuele informatie over vulkanen op de website van het Nationaal comité voor ramppreventie (informatie in het Spaans).

Gevaarlijke stromingen

Aan de Caribische kust en de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor (rip currents). De stroming in de zee is heel sterk. Ieder jaar verdrinken veel mensen. Op de stranden zijn weinig of geen strandwachten.

Vraag de lokale bevolking waar het gevaarlijk kan zijn. Meer weten? Bekijk de video met tips voor zwemmen van het Instituut voor Toerisme (informatie in het Engels).

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Is er natuurgeweld op het moment dat u in Costa Rica bent?

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
 • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Costa Rica vinden demonstraties plaats. Ook vreedzame demonstraties kunnen gewelddadig worden. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Houd er rekening mee dat veel weggebruikers zich niet aan de verkeersregels houden. Ook komt er veel agressiviteit voor in het verkeer. Rijdt u zelf? Let goed op en vermijd discussies.

Rijdt u met een huurauto en bent u betrokken bij een ongeluk? Volg de aanwijzingen die u van het autoverhuurbedrijf heeft gekregen. Meld het ongeluk in alle andere gevallen bij de autoriteiten via het noodnummer 911. Verplaats geen voertuigen of gewonde personen zonder toestemming van de verkeerspolitie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Costa Rica? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 911

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Costa Rica en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Costa Rica en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Costa Rica

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in San José.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Ziekenhuizen en artsen in Costa Rica eisen vaak dat u vooraf contant voor een behandeling betaalt. Neem in dit geval direct contact op met uw verzekeraar.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af. Vraag het bedrijf dat de sportactiviteit aanbiedt om de vereiste vergunningen en de verzekeringspolis. In Costa Rica wordt bijna niet gecontroleerd of bedrijven aan de voorwaarden voldoen.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Costa Rica te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 1 dag geldig zijn op het moment van het geplande vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Costa Rica blijft.

Blijft u 180 dagen of korter in Costa Rica? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.

Bij aankomst in Costa Rica krijgt u een stempel in uw paspoort. De grenscontrole bepaalt hoelang u mag blijven. Krijgt u een stempel van minder dan 90 dagen? U kunt bij de immigratiedienst om verlenging vragen tot een verblijf van maximaal 90 dagen. Doe dat voor de stempel is verlopen.

Blijft u langer dan 180 dagen in Costa Rica? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u mogelijk een visum nodig. Neem contact op met de ambassade van Costa Rica in Den Haag voor meer informatie over visa.

Regels bij aankomst en vertrek

Blijft u 180 dagen of korter in Costa Rica? Bij aankomst in Costa Rica moet u dat aantonen met een uitreisticket. Bijvoorbeeld een vliegticket of busticket. Lees welke andere regels gelden bij aankomst op de website van het Instituut voor Toerisme (informatie in het Engels).

Bij vertrek uit Costa Rica moet u uitreisbelasting betalen. U kunt dit ter plekke doen, op het vliegveld of aan de grens. Of betaal de belasting digitaal via de website van Banco BCR (informatie in het Spaans).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Costa Rica. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Reist u met kinderen die (ook) de Costa Ricaanse nationaliteit hebben? Of bent u zelf minderjarig en heeft u Costa Ricaanse nationaliteit? Er zijn strenge regels om het land te verlaten, ook als de kinderen reizen met een Nederlands paspoort. Kinderen die in Costa Rica geboren zijn, krijgen automatisch de nationaliteit van het land. Vraag welke regels er zijn bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is maximaal 90 dagen geldig in Costa Rica. Ook als u volgens de stempel in uw paspoort langer dan 90 dagen mag blijven. Lees meer over rijden in Costa Rica op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Costa Rica op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Costa Rica?

Check wat u mag meenemen naar Costa Rica op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Costa Rica mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?