Nederland Wereldwijd

Reisadvies Congo, Democratische Republiek

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode voor de Democratische Republiek Congo (DRC) is voor een groot deel oranje en een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. De Congolese overheid heeft begin mei 2021 een militair bestuur ingesteld in de provincies Noord-Kivu en Ituri door gewelddadige activiteiten van gewapende groepen in deze 2 provincies. Dit militaire bestuur is nu al meerdere keren door het parlement verlengd. In de stad Mbandaka in de provincie Equateur is op 23 april 2022 opnieuw ebola uitgebroken. Lees meer informatie in de rubriek Coronavirus en gezondheid. Lees ook het hele reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 28-04-2022
Nog steeds geldig op: 25-05-2022

Rood: niet reizen

  • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar de provincies Ituri, Maniema (behalve de stad Kindu), Noord-Kivu en Zuid-Kivu en Tanganyika (behalve de steden Goma, Bukavu en Idjwi-eiland). Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
  • In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in de Democratische Republiek Congo (DRC)? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies

Kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek

Kaart bij reisadvies Democratische Republiek CongoDownload kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek (PDF, 994 kB)