Nederland Wereldwijd

Reisadvies Congo, Democratische Republiek

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De kleurcode voor de Democratische Republiek Congo is voor een groot deel oranje en een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. In en rond de stad Goma in de provincie Noord-Kivu zijn er demonstraties die gericht zijn tegen buitenlanders en gewelddadig kunnen zijn. Vermijd de stad Goma en het gebied rondom Goma en blijf weg van demonstraties en grote menigten. Blijf en werk thuis tot 1 augustus 2022 en en houd het lokale nieuws goed in de gaten. Beperk zoveel mogelijk uw verplaatsingen tot alleen zeer noodzakelijk. De overheid van de Democratische Republiek Congo heeft begin mei 2021 een militair bestuur ingesteld in de provincies Noord-Kivu en Ituri door gewelddadige activiteiten van gewapende groepen in deze 2 provincies. Dit militaire bestuur is nu al meerdere keren door het parlement verlengd. De lokale overheid heeft bevestigd dat de ebola-uitbraak in de stad Mbandaka voorbij is. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Laatst gewijzigd op: 01-08-2022
Nog steeds geldig op: 17-08-2022

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de provincies Ituri, Maniema (behalve de stad Kindu), Noord-Kivu (behalve de stad Goma), Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu) en Tanganyika (behalve Idjwi-eiland). Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk naar de oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is.Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in de Democratische Republiek Congo? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies

Kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek

Kaart bij reisadvies Democratische Republiek CongoDownload kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek (PDF, 994 kB)