Reisadvies Congo, Democratische Republiek
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 11-08-2022
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de provincies Ituri, Maniema (behalve de stad Kindu), Noord-Kivu (behalve de stad Goma), Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu) en Tanganyika (behalve Idjwi-eiland). Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk naar de oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is.Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in de Democratische Republiek Congo? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Democratische Republiek Congo favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar de Democratische Republiek Congo reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van de Democratische Republiek Congo in Brussel of het consulaat-generaal van de Democratische Republiek Congo in Antwerpen (België).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Democratische Republiek Congo. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor de DRC. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen.Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar de DRC.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar de DRC. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de volgende provincies:
- Ituri
- Maniema (behalve de stad Kindu)
- Noord-Kivu (behalve de stad Goma)
- Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu en Idjwi-eiland)
- Tanganyika
Ituri, Maniema, Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Tanganyika
In het oosten van de Demcratische Republiek Congo komen regelmatig gewelddadigheden voor van gewapende groepen en gevechten tussen het leger van de Demcratische Republiek Congo en de vredesmacht van de Verenigde Naties. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Maniema, Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Tanganyika onvoorspelbaar. In deze provincies komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken.
In deze provincies zijn ook regelmatig spanningen met buurlanden. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de Demcratische Republiek Congo. Dit kan spanningen veroorzaken in het grensgebied met Zuid-Sudan, vooral in de provincies Ituri en Haut-Uele.
In Noord-Kivu en Ituri is een periode van militair bestuur afgekondigd en verschillende keren verlengd. Militairen hebben de civiele autoriteiten vervangen. Er kunnen militaire acties voorkomen. Deze acties kunnen effect hebben op de veiligheidssituatie in deze 2 provincies.
In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa en de Luba-milities.
Actieve vulkanen
Er zijn actieve vulkanen in de Democratische Republiek Congo, die zonder waarschuwing vooraf plotseling kunnen uitbarsten. De meest actieve vulkanen zijn de Nyiragongo en de Nyamulagira in Noord Kivu. Blijf op de hoogte van de laatste vulkanische ontwikkelingen via de lokale media. Volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op.
Aardbevingen
De Democratische Republiek Congo ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen in de oostelijke provincies van de Democratische Republiek Congo, vooral de gebieden aan de rand van de Oost-Afrikaanse Riftvallei. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Natuurparken
Ook in en om de natuurparken zoals het Virunga National Park, Kahuzi Biega Park kunnen gewapende groepen opduiken.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van de Democratische Republiek Congo, de steden Goma, Bukavu, Kindu en Idjwi-eiland. De meeste provincies in het binnenland zijn redelijk stabiel, maar er kunnen onrusten oplaaien.
Kinshasa
Ga niet alleen wandelen over straat, ook niet in de wijk Gombe in Kinshasa. Blijf alert en neem geen waardevolle spullen mee.
Bukavu en Goma
In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.
Reist u naar Oost-Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.
Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.
Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten
De grensovergangen met de buurlanden van de Demcratische Republiek Congo zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.
Criminaliteit
In de Demcratische Republiek Congo komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden, in de grote steden en in het oosten van het land. In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. Wees daarom altijd alert als u de straat op gaat.
Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit
Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. De politie en het leger zetten soms wegblokkades op voor controle van personen en voertuigen. Daarbij kunnen ze passanten lastigvallen en bijvoorbeeld om geld, benzine of voedsel vragen.
Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid
Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op.
- Wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam, bijvoorbeeld in een money belt.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u.
- Reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
- Rijd bij voorkeur niet na zonsondergang.
- Vermijd de drukke wijken buiten Gombe.
- Ga niet alleen in een taxi zitten.
- Stap niet bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.
- Laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route.
- Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.
Demonstraties
In de Democratische Republiek Congo kunnen demonstraties plaatsvinden. Deze demonstraties kunnen plotseling zonder vooraankondiging plaatsvinden en kunnen snel gewelddadig worden. Vermijd demonstraties, samenscholingen en grote menigten.
Sinds 25 juli 2022 zijn in en rond de stad Goma in de provincie Noord-Kivu demonstraties, die gericht zijn tegen buitenlanders en worden steeds geweldadiger. Vermijd de stad Goma en het gebied rond Goma en blijf weg van demonstraties en grote menigten. Blijf en werk thuis tot 1 augustus 2022 en en houd het lokale nieuws goed in de gaten. Beperk zoveel mogelijk uw verplaatsingen.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in de Demcratische Republiek Congo en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Coronavirus
Inreisvoorwaarden
- U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) de Democratische Republiek Congo inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
- Alle reizigers van 11 jaar en ouder moeten een negatief PCR-testresultaat laten zien dat niet ouder is dan 48 uur bij aankomst. Kinderen onder de 11 jaar zijn vrijgesteld. Dit geldt ook als u volledig gevaccineerd bent.
- Als u niet gevaccineerd bent of u heeft geen PCR-COVID-test bij aankomst dan moet reiziger een PCR-test doen op de luchthaven.
Medische controle grensovergangen
Bij aankomst op de lucht- en zeehavens en bij alle grensovergangen zijn medische controles. Op de luchthaven van Kinshasa wordt verplicht een PCR-test afgenomen als u niet volledig gevaccineerd bent. Wanneer u (nog) niet volledig gevaccineerd moet u zich ook vooraf registreren via de website van het Nationale Gezondheidsinstituut (INRB) (informatie in het Frans). Zorg dat u bij aankomst USD 45 gereed heeft voor betaling van de test of betaal online tijdens de registratie.
Lees actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van de Democratische Republiek Congo (informatiei in het Frans).
Algemene coronamaatregelen
Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het ministerie van Gezondheid in de Democratische Republiek Congo (informatie in het Frans).
Het dragen van maskers is verplicht in openbare ruimtes, als u zich niet aan de regels houdt kunt u hiervoor een boete krijgen.
Testlocaties in de Democratische Republiek Congo
Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Democratische Republiek Congo de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Let op: Als u via Brussel vanuit de Democratische Republiek Congo naar Nederland reist, moet u vooraf een bevestigd vervoersbewijs hebben. U kunt alleen via Brussel naar Nederland reizen als u een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning heeft. Lees meer informatie over reizen via België en raadpleeg uw luchtvaatmaatschappij.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidszorg
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar de Democratische Republiek Congo.
Bent u in de Democratische Republiek Congo en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:
- Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
- Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
- Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in de Democrratische Republiek Congo.
- Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in de Democratische Repubiek Congo? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in de Democratische Republieke Congo geschikt is voor u.
De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Eten en drinken
Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.
Medische zorg in de Demoratische Republiek Congo
De medische zorgvoorzieningen in de Democratische Republieke Congo zijn beperkt. Alleen in de hoofdstad Kinshasa kan de kliniek van het Centre Prive d’Urgence de basishulp verlening en een patiënt stabiliseren na een ongeval. Bij ernstige verwondingen, ernstige ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch geëvacueerd worden naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
De wegen in de Democratische Republiek Congo zijn zeer slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Reis daarom zoveel mogelijk overdag en ga niet in het donker de weg op.
Vermijd het gebruik van gele taxi’s. Maak alleen gebruik van vertrouwde privéchauffeurs via het werk of het hotel. Door wegwerkzaamheden zijn er veel soms langdurige vertragingen op de weg naar het vliegveld.
Reist u tussen steden? Rijd dan bij voorkeur met minimaal twee voertuigen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech, of als u vast komt te zitten. Neem genoeg reserve auto-onderdelen mee en gereedschap in geval u vast komt te zitten.
Openbaar vervoer
Het gebruik van het openbaar vervoer (behalve de spoorlijn tussen de hoofdstad Kinshasa en de stad Matadi in Congo Central) wordt sterk afgeraden door de vele ongevallen.
Bootverkeer
Het reguliere bootverkeer tussen de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo is weer mogelijk. Het advies is om met een betrouwbare onderneming over te varen.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Democratische Republiek Congo
Verboden te fotograferen
Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt ook voor wegen, bruggen, luchthavens of andere belangrijke verbindingen. Pas over het algemeen op met het maken van foto’s. Dit wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.
Identificatie en gestolen reisdocumenten
U moet uw identificatiebewijs zoals een paspoort altijd bij u hebben. In de Democratische Republiek Congo worden regelmatig reisdocumenten gestolen. Maak daarom kopieën en neem deze mee. Maak hiervan ook digitale kopieën. Dat voorkomt veel problemen.
Politie
Wees u ervan bewust dat de politie niet altijd goed werkt en vaak geld vraagt voor de diensten die zij verlenen.
Drugs
Het bezit, gebruik en handel van drugs is strafbaar.
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd.
Kindermisbruik
Prostitutie en seksuele betrekkingen met minderjarigen zijn strafbaar in de Democratische Republiek Congo. Pedofilie in het buitenland wordt eveneens streng vervolgd in Europa.
Lokale hulpdiensten
Bent u in de Demcratische Republiek Congo en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Een oproep wordt niet altijd beantwoord.
- Politie (in Kinshasa): 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 3657
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in de Demcratische Republiek Congo en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Kinshasa
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kinshasa.
De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met vredesopbouw en ontwikkelingssamenwerking. U kunt er niet terecht voor paspoorten en consulaire hulp. Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek
