Nederland Wereldwijd

Reisadvies Congo, Democratische Republiek

Ministerie van Buitenlandse Zaken

In en rond de stad Goma in de provincie Noord-Kivu komen demonstraties voor, gericht tegen buitenlanders, waarbij geweld kan ontstaan. Blijf weg van demonstraties en grote menigten en houd het lokale nieuws goed in de gaten. Beperk uw verplaatsingen tot alleen de noodzakelijke. Bent u tijdelijk in Goma en heeft u geen dringende reden om in de stad te blijven? Dan is het aan te raden de stad te verlaten. De kleurcode van het reisadvies voor de Democratische Republiek Congo is voor een groot deel oranje en een deel rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Er zijn regelmatig gevechten tussen gewapende groepen en het leger van de Democratische Republiek Congo. Daardoor is de veiligheidssituatie in het oosten van het land verslechterd. In de provincies Ituri, Maniema, Zuid-Kivu, Tanganyika en nu vooral in Noord-Kivu is de situatie onvoorspelbaar. De overheid van de Democratische Republiek Congo heeft sinds 2021 een militair bestuur ingesteld in Noord-Kivu en Ituri. Dat komt door de gewelddadigheden in deze twee provincies. Lees meer over de veiligheidssituatie in de rubriek Veiligheidsrisico’s.
Laatst gewijzigd op: 18-11-2022
Nog steeds geldig op: 23-03-2023

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de provincies Ituri, Maniema (behalve de stad Kindu), Noord-Kivu (behalve de stad Goma), Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu en het eiland Idjwi) en Tanganyika. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oranje gebieden. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Verblijft u in de Democratische Republiek Congo? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Verder in dit reisadvies

Kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek

Kaart bij reisadvies Democratische Republiek CongoDownload kaart bij reisadvies Congo, Democratische Republiek (PDF, 994 kB)