NederlandWereldwijd

Reisadvies Comoren

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Comoren? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-05-2024
Nog steeds geldig op: 17-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor de Comoren is geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Comoren of gaat u erheen?Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In de Comoren is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers

Er is weinig criminaliteit in de Comoren. Houd wel rekening met zakkenrollers.

Piraten

Gaat u het water op? Er zijn piraten actief rond de kust van de Comoren en ook in de Golf van Aden en de Indische Oceaan. Het risico op een kaping geldt voor de commerciële vaart en ook voor u als u met een privé-zeiljacht vaart.

Wat kunt u doen?

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in de Comoren geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de Comoren zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Comoren reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, en ook met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Wilt u foto’s maken van overheidsgebouwen of militaire objecten? Doe dit niet. Dit is verboden en strafbaar op de Comoren. Wilt u foto’s van personen maken? Vraag vooraf toestemming.

Kleding

Op de Comoren is de Islam de belangrijkste religie. Houd hier rekening mee in de manier waarop u zich kleedt. Draag (buiten de stranden) geen korte broeken of korte mouwen.

Natuurgeweld

Reist u in de periode van november tot en met april? Op de Comoren kunnen dan tropische cyclonen voorkomen. Lees actuele informatie over de weersomstandigheden op de Comoren op de website van Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels).

Actieve vulkaan en aardschokken

Reist u naar de vulkaan Karthala? De Karthala ligt op het hoofdeiland, in de buurt van de hoofdstad Moroni. In die omgeving kunnen aardschokken voorkomen.

 • Voelt u aardschokken? Volg de berichten in de lokale media voor wat u dan kunt doen.
 • Informeer vooraf naar de situatie op de plek van uw reisbestemming.

Naar aanleiding van de verkiezingen van 14 januari 2024 zijn er in de hoofdstad Moroni botsingen geweest tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Blijf alert. Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op de Comoren? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 17
 • Ambulance: 773 26 04 en 772 03 73
 • Brandweer: 18

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in op de Comoren en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in op de Comoren

Er is geen Nederlandse ambassade in op de Comoren. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, Tanzania.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van Frankrijk op de Comoren.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar de Comoren is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Comoren te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor de Comoren als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de ambassade van de Comoren in Brussel voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar de Comoren. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

U heeft een geldig rijbewijs en een internationaal rijbewijs nodig om op de Comoren te mogen rijden. Lees meer over rijden op de Comoren op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Comoren?

Check wat u mag meenemen naar de Comoren op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit de Comoren mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?