Reisadvies Chili
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt reizen naar gele gebieden. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Naar Chili? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Chili? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken van Douane. Maak Chili favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Door de COVID-pandemie kunt u niet meer zomaar naar Chili reizen. Neem voor u uw reis plant eerst contact op met het consulaat van Chili in Amsterdam (informatie in het Spaans).
- Als u naar Chili reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Chili in Den Haag en consulaat van Chili in Amsterdam (informatie in het Spaans).
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Chili. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check van tevoren welke inentingen u nodig heeft voor Chili. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Chili.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Chili. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken van Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Mijnenvelden in regio’s I, II, XII en XV
In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen. Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus.
Binnenlandse spanningen in regio IX
In regio IX (Araucanía, de streek rond de stad Temuco) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.
Criminaliteit
Diefstal komt overal in Chili voor. Het risico op diefstal is het grootst op de volgende plaatsen:
- Plekken waar veel toeristen komen.
- In de populaire wandelgebieden in hoofdstad Santiago, bijvoorbeeld in Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista en Cerro Manquehue.
- In de kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar.
- In het noorden, bijvoorbeeld in de steden Antofagasta, Iquique, Calama en Arica.
Vogelpoeptruc door zakkenrollers
Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en plekken waar veel toeristen komen. Een afleidingstruc is om een soort vogelpoep op tassen, jassen, hoofddeksels of haren te spuiten. Terwijl zogenaamde 'omstanders' het slachtoffer helpen, wordt hij of zij beroofd.
Tassendieven in bussen
Ook in bussen naar toeristische plekken, vooral rondom de stad Calama en onderweg naar de stad San Pedro de Atacama, zijn tassendieven actief. Let op: zij kunnen zich voordoen als buspersoneel.
Gewelddadige overvallen
Vermijd, ook in gezelschap, afgelegen plekken waar weinig mensen komen. Bijvoorbeeld in de heuvels vande stad Valparaíso en de hoofdstad Santiago. Hier komen gewelddadige overvallen voor.
Drugs in drank
Soms worden aan drankjes ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (‘spiked drinks'). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in de hoofdstad Santiago, onder meer rond de straten 'Suecia' en 'Bellavista'. Let altijd goed op uw drank en laat het niet onbeheerd achter.
Algemene voorzorgsmaatregelen
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Overstromingen
Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen of neem contact op met uw reisorganisatie en/of uw lokale vervoersmaatschappij (bus of vliegtuig). Actuele informatie over de weersomstandigheden vindt u op de website van Sernatur (informatie in het Spaans).
Aardbevingen
In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Meer weten over aardbevingen in Chili? Ga naar de website van Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Vulkanen
Er zijn meer dan 500 actieve vulkanen in Chili. De Villarrica en Calbuco vulkanen in het zuiden van het land zijn in maart en april 2015 uitgebarsten. Voor meer informatie over vulkanen, ga naar de website van Sernageomin (Servicio Nacional de Geología y Minería) (informatie in het Spaans).
Actuele waarschuwingen voor rampenbestrijding van de Chileense overheid vindt u op de website van ONEMI (Oficina Nacional de Emergencia) (informatie in het Spaans).
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Chili en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via@247BZ.
Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Chili inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.
Inreisvoorwaarden Chili
Chili kent 3 waarschuwings-niveaus. In het huidige niveau 1 zijn er geen reisbeperkingen. Wel moet u een online ‘reisverklaring’ tot 48 uur voor vertrek invullen en een reisverzekering hebben die COVID-gerelateerde kosten dekt.
In Chili is voor toegang tot evenementen en horeca een ‘Pase de Movilidad’ vereist. Om deze aan te vragen kunt u uw vaccinaties online registreren: MeVacuno.
Op de website www.gob.cl kunt u nalezen wat de huidige reisrestricties voor Chili zijn (in het Spaans). Dit is afhankelijk van de fase waarin het land zich bevindt.
Lees ook de informatie op de website Chile.travel (in het Engels) van het Chileense bureau voor Toerisme.
Algemene lokale maatregelen in Chili
Het is verplicht om een mondmasker te dragen in openbare gesloten ruimtes en in het openbaar vervoer. En op buitenlokaties waar het niet mogelijk is om 1 meter afstand te houden.
Informatie over de maatregelen van de Chileense overheid, vindt u op deze website van de Chileense overheid (informatie in het Spaans) en de website van het ministerie van Gezondheid van Chili (informatie in het Spaans).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Chili
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Chili de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Medische zorg
Gebeurt er buiten de grote steden een ongeluk, dan is medische hulp meestal niet snel ter plekke. De afstanden in Chili zijn groot. Daardoor zijn de reistijden naar ziekenhuizen vaak erg lang. De kwaliteit van de medische zorg is niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de kwaliteit van de zorg in Nederland.
Gezondheidssituatie
Van juni tot en met september (de wintermaanden) is er meer luchtvervuiling in de steden. Heeft u problemen met uw gezondheid, houd daar dan rekening mee.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Chili te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Auto parkeren
Laat geen (dure) eigendommen achter in geparkeerde auto’s. Vooral niet in grote steden zoals de hoofdstad Santiago. Dit geldt ook als u stopt bij een benzinestation langs de snelweg Norte - Sur of bij een parkeerplaats langs de kust. Parkeer uw auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen.
‘Hulp’ bij lekke band
Pas op met omstanders die hulp aanbieden als uw (huur)auto een lekke band heeft. Bij het verwisselen van de band kunt u worden afgeleid, waarna uw bezittingen uit de auto worden gestolen. Dit komt voor in de grote steden zoals in de hoofdstad Santiago en in de stad Valparaiso en op de snelweg naar de kust.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Chili.
Chili heeft strikte regels voor de in- en uitreis van minderjarige kinderen
Nederlandse kinderen die in Chili geboren zijn, moeten op een Chileens paspoort het land uitreizen. Minderjarige kinderen die alleen of met één ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de Chileense autoriteiten. Bij de notaris in Chili kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld.
Laat uw paspoort stempelen bij binnenkomst
Komt u Chili binnen, let er dan op dat u een stempel in uw paspoort krijgt. Ook krijgt u een toeristenkaart. Bewaar deze kaart goed. Zonder de stempel en de kaart kunt u problemen krijgen bij vertrek uit het land.
Invoerregels voor landbouwproducten
Chili heeft strenge regels voor het invoeren van landbouwproducten. Bij aankomst moet u aangeven of u plantaardige of dierlijke producten bij u heeft. Als u dit niet op het douaneformulier (informatie in het Spaans) aangeeft, dan krijgt u een boete. Kijk op de Spaanstalige website van het Servicio Agricola y Ganadero wat u wel of niet mag meenemen.
Rijbewijs
Nederlandse toeristen mogen in Chili autorijden met een in Nederland, door de ANWB, afgegeven internationaal rijbewijs. Neem tijdens het autorijden uw Nederlands rijbewijs, internationaal rijbewijs, paspoort en inreisformulier mee. Huurt u een auto, let dan op de hoogte van het eigen risico van uw autoverzekering.
Nationale parken
Het is strikt verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen, en buiten kampeergebieden. U krijgt dan de keuze Chili vrijwillig te verlaten of het land uitgezet te worden. Veroorzaakt u een bosbrand, dan kunt u hiervoor veroordeeld worden. U kunt dan een boete krijgen of het land worden uitgezet.
Drugs
In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor bezit van of handel in drugs in Chili veel zwaarder is dan in Nederland. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Chileense gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.
LHBTIQ
LHBTIQ’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen en queer) zijn niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Chili. Houd daar rekening mee.
Sportieve/avontuurlijke activiteiten
Bent u van plan om bergen te beklimmen of een trektocht te maken in natuurgebieden? Licht dan de plaatselijke autoriteiten hierover in. Maak gebruik van een gids die de omgeving goed kent. Meer informatie vindt u op de website van Federación de Andinismo de Chile (informatie in het Spaans).
Lokale hulpdiensten
Bent u in Chili en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 133
Ambulance: 131
Brandweer: 132
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Chili
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Santiago.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.