Reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 10-06-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
- Verblijft u in de Centraal-Afrikaanse Republiek? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De situatie in het hele land is gespannen en niet stabiel. In een groot deel van het land zijn gewapende rebellengroepen actief. Bent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek? Verlaat het land dan zo snel mogelijk.
Er zijn gevechten tussen rebellengroeperingen onderling en tussen rebellen en het leger. Hierbij vallen doden en gewonden, ook onder de burgerbevolking. Meerdere rebellengroepen vallen regelmatig burgers aan in het zuidoosten van het land, vooral in de provincie Haut-Mbomou. Ontvoeringen en misdrijven met geweld komen veel voor. Ontvoeringen kunnen ook gericht zijn op buitenlanders. In het hele land is er spanning, criminaliteit en plotseling opkomend geweld. Veel NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) hebben het land verlaten.
Ondanks de aanwezigheid van een vredesmacht van de Verenigde Naties (MINUSCA) is de veiligheidssituatie in de hoofdstad Bangui slecht. Geweld kan ook hier onverwachts ontstaan. Regelmatig wordt een avondklok ingesteld.
Criminaliteit
In de hoofdstad Bangui zijn veel veiligheidstroepen aanwezig. Toch zijn in Bangui verschillende criminele bendes actief, vooral in de buitenwijken. Op de wegen buiten Bangui komen gewapende berovingen voor. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Politieke situatie
Door onvrede tussen verschillende (coalitie)partijen over het verloop van de verkiezingen eind 2020 blijft de situatie in het land onzeker en onvoorspelbaar. Het regeringsleger heeft meerdere delen van het land weer onder controle, maar rebellengroepen blijven vooral in het oosten en het westen van het land actief. Zowel deze rebellen als het leger worden verdacht van het schenden van mensenrechten (moord, verkrachting, diefstal).
Demonstraties
De politieke spanningen in het land kunnen leiden tot onverwachte protesten en demonstraties. Bij demonstraties kan geweld ontstaan. Vermijd altijd demonstraties en grote groepen mensen. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Natuurgeweld
In het regenseizoen (mei – oktober) kan zware regenval overstromingen veroorzaken waardoor schade, aardverschuivingen en wegverzakkingen kunnen ontstaan. Sommige wegen zijn dan niet goed bereikbaar.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek
- Lees actuele informatie over de corona-inreisvoorwaarden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (informatie in het Frans).
- U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Centraal-Afrikaanse Republiek inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Algemene coronamaatregelen
De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het ministerie van Gezondheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek (informatie in het Frans).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Testlocaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek
Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de medische zorg zeer beperkt. De hygiënische omstandigheden en de basale medische zorg is onvoldoende. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan repatriëring nodig zijn. Houd hier rekening mee en zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar de Centraal Afrikaanse Republiek.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u:
- informatie over actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Wegverkeer
Het verkeer in de Centraal-Afrikaanse Republiek is niet veilig. De wegen zijn slecht en er vallen veel verkeersslachtoffers. Verkeersongelukken eindigen vaak met geweld op straat. Op de wegen buiten Bangui gebeuren gewapende berovingen. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto. Wees alert in het verkeer.
Luchtvaart
U kunt maar met een paar commerciële vluchten het land (via de hoofdstad Bangui) verlaten.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Lokale hulpdiensten
Bent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemene alarmnummer: 117 en 118 (nummers werken niet altijd)
- Ambulance: 72725170
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse Republiek
Er is geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa, Democratische Republiek Congo (DRC). De ambassade kan maar beperkte consulaire hulp verlenen.
In noodgevallen kan de Franse ambassade in Bangui (beperkt) consulaire bijstand leveren. U kunt contact opnemen via +236 72 72 68 88 of +236 75 04 15 26.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat een ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat. Vergeet niet om u weer af te melden wanneer u het land verlaat.
Kaart bij reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek
