NederlandWereldwijd

Reisadvies Cambodja

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Cambodja? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-05-2024
Nog steeds geldig op: 25-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Cambodja is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Cambodja of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Cambodja komt criminaliteit voor. Vooral in de grote steden zoals Phnom Penh en Siem Reap. Houd rekening met oplichting, zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. In de provincie Sihanoukville komen regelmatig gewapende berovingen voor. Ga niet na zonsondergang de straat op en let goed op uw spullen. Reis bij voorkeur met de auto.

Drogeren

Soms worden buitenlanders in bars of taxi’s gedrogeerd en daarna beroofd of misbruikt. Verlies uw drankje niet uit het oog en neem geen drank of eten aan van een onbekende.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Cambodja geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een hoge geldboete krijgen of levenslange gevangenisstraf. Voor het meenemen van 1 xtc-pil voor eigen gebruik kunt u al een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Cambodja reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. De Cambodjaanse bevolking accepteert lhbtiq+ personen wel steeds meer. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Kritiek uiten

Uit geen kritiek in het openbaar of op sociale media op de Cambodjaanse politiek, cultuur of het koningshuis. U kunt hiervoor een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar en een hoge boete krijgen, of het land uitgezet worden.

Gedragsregels bij tempels

Toon respect rondom de heilige grond van tempels. Draag bedekkende kleding en vertoon geen intimiteit. U kunt hiervoor gearresteerd worden of het land uitgezet worden.

Grensovergang Cambodja - Thailand

Reist u naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey? De grenzen zijn niet goed aangegeven in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. U mag de Thais-Cambodjaanse grens alleen oversteken bij officiële grensposten. U bent strafbaar als u de grens op een andere plek oversteekt. Alleen de lokale bevolking mag de grensovergang ter hoogte van de tempel Preah Vihear gebruiken. Deze is niet toegankelijk voor buitenlanders.

Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen

U mag in Cambodja geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar en u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is vaak moeilijk om iemands leeftijd goed te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

De omstandigheden in de Cambodjaanse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Regenseizoen (moesson)

Vooral tussen juni en november valt er in Cambodja veel regen (moesson). Overstromingen door zware regenval kunnen grote schade aanrichten aan bijvoorbeeld wegen en bruggen. Dit kan vooral in de lagergelegen gebieden van Cambodja voorkomen, zoals de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie. Wilt u tussen juni en november naar Cambodja reizen? Informeer u over de plaatselijke situatie en volg het lokale nieuws. Check de volgende websites (informatie in het Engels):

In Cambodja komen demonstraties en protesten voor, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld plaatsvinden. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Op het platteland van Cambodja liggen nog landmijnen en bommen uit de tijd van de burgeroorlog. Deze liggen vooral in de grensgebieden.
Houd u aan de volgende adviezen:

 • Komt u borden tegen die waarschuwen voor landmijnen? Verlaat dit gebied.
 • Blijf op het platteland altijd op de hoofdwegen of de aangegeven paden.
 • Loop niet te ver van tempels vandaan.
 • Gaat u wandelen? Informeer bij de lokale autoriteiten waar dat veilig kan.
 • Raak metalen voorwerpen of voorwerpen die uit de grond steken niet aan. En raap ze nooit op.

Er vallen in Cambodja veel doden en (zwaar)gewonden in het verkeer. Ook in de toeristische gebieden en in de bergen. Huurt u een auto, motor of scooter? Of gaat u reizen met de bus of motortaxi (‘motodop’)? Dit is riskant. De voertuigen worden slecht onderhouden en chauffeurs rijden vaak onveilig. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Cambodja op de website van de ANWB.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Cambodja? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 117
 • Politie Engelstalig: +855 97 77 80 00 2
 • Toeristenpolitie Siem Reap: +855 12 40 24 24
 • Toeristenpolitie Phnom Penh: +855 12 94 24 84
 • Ambulance: 119
 • Brandweer: 118

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Cambodja en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Cambodja

Er is geen Nederlandse ambassade in Cambodja. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Siem Reap.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Cambodja is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg. Raakt u ernstig gewond of ziek? Of moet u een moeilijke operatie ondergaan? Dan moet u naar bijvoorbeeld Bangkok in Thailand worden overgebracht.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Cambodja te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Cambodja. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Cambodja is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. U kunt een boete krijgen of gearresteerd worden als u rijdt zonder een geldig Cambodjaans rijbewijs. Bij een ongeval zal uw verzekeringsmaatschappij de kosten niet dekken. Lees meer over rijden in Cambodja op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Cambodja op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Cambodja?

Check wat u mag meenemen naar Cambodja op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Cambodja mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?