NederlandWereldwijd

Reisadvies Botswana

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Botswana? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-05-2024
Nog steeds geldig op: 21-07-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Botswana is geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Botswana of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Botswana is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Seksueel geweld tegen vrouwen

In Botswana komt veel seksueel geweld voor. Ga na zonsondergang niet de straat op, zeker niet als vrouw.

Inbraken en berovingen

In Botswana komt gewelddadige criminaliteit voor. Vooral in de grotere plaatsen Gaborone, Francistown en Maun. Bendes plegen inbraken of gewapende overvallen op mensen. Automobilisten die voor het stoplicht wachten worden soms overvallen. Ook auto-inbraken komen voor.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Botswana geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Botswana zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Foto’s maken

Maak in Botswana geen foto’s van militaire gebouwen, vliegvelden of regeringsgebouwen. Dit is verboden. Autoriteiten kunnen uw camera of telefoon afpakken en u een boete geven. Wilt u een foto maken van mensen? Vraag eerst toestemming.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Botswana reizen? Uitingen van liefde tussen personen van hetzelfde geslacht zijn in Botswana niet strafbaar. U kunt wel te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Beschermde dieren

In Botswana staan hoge straffen op het kopen, verkopen, doden of vangen van beschermde dieren.

Droogte

In Botswana zijn regelmatig periodes van droogte. Daardoor kunnen watertekorten ontstaan in de hoofdstad Gaborone en de omgeving daarvan. Hoelang deze droge periodes duren wisselt.

Overstromingen

Tijdens het regenseizoen van november tot maart kunnen in Botswana overstromingen voorkomen. Die kunnen delen van het land onbegaanbaar maken. Bent u tijdens een overstroming in Botswana? Vraag de lokale autoriteiten naar informatie over de actuele situatie. Of huur een lokale chauffeur die de wegen en waterstanden goed kent.

In Botswana kunnen demonstraties voorkomen. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Botswana? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (voor medische hulp of reddingen): 911
 • Politie: 999
 • Ambulance: 997
 • Brandweer: 998

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Botswana en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Botswana

Er is geen Nederlandse ambassade in Botswana. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Gaborone.

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Botswana is een goede reisverzekering extra belangrijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Botswana te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Botswana.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Botswana blijft:

 • Blijft u 90 dagen of korter in Botswana? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
 • Blijft u langer dan 90 dagen in Botswana als toerist, student of voor zaken? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Neem contact op met het consulaat van Botswana in Amsterdam voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Botswana. Lees meer over rijden in Botswana en over het gebruik van een internationaal rijbewijs op de website van de ANWB.

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Botswana op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
 • In Botswana zijn veel straathonden met hondsdolheid (rabiës). Vermijd contact met alle (huis)dieren. Zoek onmiddellijk medische hulp als u bent gekrabd of gebeten.
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Botswana?

Check wat u mag meenemen naar Botswana op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Botswana mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?