Reisadvies Bolivia
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 20-05-2022
Rood: niet reizen
- De kleurcode voor de het gebied ten noorden van de stad Cochabamba in de Chapare-regio is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te gaan. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
- Verblijft u in Bolivia? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Bolivia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Bolivia reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Bolivia in Den Haag.
- Alle reizigers moeten hun verblijfsadres in Bolivia online registreren. Dit is voor de gehele duur van uw verblijf en moet regelmatig worden bijgewerkt als u door het land reist. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete wanneer u Bolivia verlaat. Vraag eventueel hulp bij het invullen bij uw logeeradres.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bolivia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u gaat reizen welke inentingen u nodig heeft voor Bolivia. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Wilt u medicijnen meenemen naar Bolivia? Deze mogen geen enkel spoor bevatten van middelen die als drugs worden gezien. Controleer de Spaanstalige lijst van de Dirección General de Sustancias Controladas. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid: Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis? Op deze website is ook een voorbeeld van een Engelstalige medische verklaring te downloaden. Uw huisarts vult deze voor u in. Na legalisatie kunt u de verklaring tijdens uw reis gebruiken.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Bolivia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Let op: In ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar de coca-producerende gebieden, ten noorden van de stad Cochabamba, van de Chapare-regio. Het is daar onveilig en de veiligheidssituatie is onvoorspelbaar. Er komen wegblokkades voor en er kunnen demonstraties plaatsvinden, die plotseling gewelddadig kunnen worden.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Demonstraties
Vermijd demonstraties en wegblokkades.
Laat u lokaal goed informeren over mogelijke onrust. Vraag in uw hotel hoe de veiligheidssituatie is en houd het lokale nieuws in de gaten. Wees alert op plekken waar veel mensen samenkomen.
Criminaliteit
In de stad La Paz en andere steden, waaronder Santa Cruz, vinden ontvoeringen plaats. Hierbij gebruiken de ontvoerders soms veel geweld. Vaak moeten slachtoffers onder dwang hun bankpas en pincode afgeven. Daarmee kunnen criminelen de bankrekening leeghalen. Deze ‘express-kidnappings’ duren meestal kort.
Soms benaderen nepagenten toeristen en vragen hen zich te legitimeren. Of de nepagenten voeren een zogenaamde drugscontrole uit. Vaak proberen zij het slachtoffer in een auto te laten stappen, zodat zij deze persoon kunnen beroven.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Natuurgeweld
Het regenseizoen in Bolivia is van november tot en met maart. Dan regent het veel en vaak en kunnen overstromingen voorkomen. Reizen naar de lager gelegen provincies kan dan moeilijk zijn. In het regenseizoen is er ook een groter risico op aardverschuivingen. Deze kunnen het verkeer hinderen. Aanvullende informatie vindt u op de website van de Boliviaanse wegenautoriteit (informatie in het Spaans).
Wilt u in het regenseizoen reizen? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website Unidad de Pronóstico (informatie in het Spaans).
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Bolivia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Bolivia en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden Bolivia
U kunt met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Bolivia inreizen. Wel raden wij u aan om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs ook uit te printen en op papier mee te nemen.
De meest recente voorwaarden kunt u lezen op de website van de Boliviaanse ambassade in Nederland (in het Engels en Spaans).
Alle reizigers moeten hun verblijfsadres in Bolivia online registreren. Dit is voor de gehele duur van uw verblijf en moet regelmatig worden bijgewerkt als u door het land reist. Doet u dit niet, dan riskeert u een boete wanneer u Bolivia verlaat. Vraag eventueel hulp bij het invullen bij uw logeeradres.
Algemene maatregelen
De pandemie is nog steeds niet onder controle. De kwaliteit van de gezondheidszorg is beperkt en staat onder druk. Houd daar rekening mee.
Meer informatie is op de website van het ministerie van Gezondheid en Sport en ministerie van Economie terug te vinden (informatie in het Spaans).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Bolivia
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bolivia de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Medische zorg
Veel toeristische plaatsen in Bolivia liggen in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Daardoor is medische hulp meestal niet snel beschikbaar. In het nationale park Eduardo Abaro of op de zoutvlakte Salar de Uyuni kunnen auto’s of toerbussen vastlopen in de sneeuw of het zout. Hulp kan dan meestal pas na dagen op de plaats zijn. Let op: Bij opname in een ziekenhuis moet u zelf de rekening betalen.
Hoogteziekte
Een groot deel van de reizen door Bolivia gaat langs hoog gelegen gebieden. Houd rekening met hoogteziekte. Bereid u goed voor en win informatie in over het voorkomen van en omgaan met hoogteziekte.
Gezondheidssituatie
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Bolivia te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Er gebeuren veel verkeersongelukken in Bolivia. Automobilisten rijden te hard en onveilig. Wees hier alert op als u over de weg reist. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Bolivia op de website van de ANWB.
Taxi
Ontvoerders vangen slachtoffers vaak op bij het vliegveld en brengen ze dan naar de taxi of minibus van een handlanger. De bestuurder daarvan zit dan in het complot. Wilt u met een taxi reizen? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Bestel telefonisch een taxi (radio-taxi). Neem geen taxi op straat, vooral niet na zonsondergang. Neem nooit een taxi die u benadert.
- U kunt uw chauffeur vragen zijn rit bij de centrale aan te melden. De centrale moet de rit dan bevestigen en de ritprijs melden.
- Doe na het instappen de deuren dicht.
- Laat uw taxi niet stoppen als daar geen logische reden voor is.
- Laat uw chauffeur geen andere passagiers oppikken of laat geen andere passagiers instappen.
- Bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de stoel aan uw voeten.
- Gebruik tussen Copacabana en La Paz de gewone lijnbussen en geen taxi’s.
Eigen vervoer
Als u met een auto of motor met een niet-Boliviaans kenteken Bolivia inreist, moet u deze vooraf registreren. Dit kan via de Spaanstalige website van de Boliviaanse douane. Ga naar 'Servicios aplicaciones sivetur' of kies 'Viajero/registro de vehículos turísticos’. U moet dan het formulier ‘Declaración Jurada de Ingreso y Salida de Vehículos de Uso Privado para Turismo’ invullen. Ook kan via elke smartphone de app 'An sivetur' gedownload worden om uw voertuig te registreren.
Let op: Houd uw voertuig niet langer dan het maximaal toegestane verblijf op Boliviaans grondgebied. Doet u dat niet, dan wordt uw voertuig in beslag genomen. Houd de datum op uw registratieformulier in de gaten.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Bolivia.
Drugs
Verkoop en bezit van cocabladeren en afgeleide producten (geen verdovende middelen) zijn legaal in Bolivia. Buiten Bolivia is dit niet het geval. Neem geen cocabladeren en afgeleide producten mee als u Bolivia verlaat.
De straf voor het bezit van, of handel in drugs (ook soft drugs) in Bolivia is veel hoger dan in Nederland. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.
LHBTIQ
In de grondwet zijn de rechten van LHBTIQ’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen, queer personen) gewaarborgd, maar homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bolivia. Houd daar rekening mee.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Bolivia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 110
Ambulance: 165
Brandweer: 119
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Geen Nederlandse ambassade in Bolivia
Er is geen Nederlandse ambassade in Bolivia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Lima (Peru).
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.