Reisadvies Belarus (Wit-Rusland)
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-04-2023
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Belarus. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het Nederlandse ambassadekantoor kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Verder in dit reisadvies
Let op: In ‘rode’ gebieden kan het Nederlandse ambassadekantoor u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar Belarus. Ga vooral niet naar het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne. Hier kunnen beschietingen voorkomen. Bent u in Belarus? Vertrek dan op eigen gelegenheid uit het land over de weg via de grensovergangen met Litouwen, Polen of Letland. Of met het vliegtuig via een land dat van en naar Belarus vliegt. Reis niet via Oekraïne of Rusland. Verlaat het land alleen als dat op een veilige manier kan. De Nederlandse overheid organiseert geen evacuatie.
Grensgebieden in het zuidoosten
De grensgebieden in het zuidoosten zijn radioactief besmet en er is een exclusiezone ingesteld. Grote delen van Belarus raakten in 1986 radioactief besmet door een ongeluk in de kerncentrale van de stad Tsjernobyl. Deze stad ligt in Oekraïne, dichtbij de grens met Belarus. De exclusiezone mag alleen bezocht worden met speciale toestemming van de autoriteiten van de zone.
Demonstraties
Sinds de in 2020 gehouden presidentsverkiezingen zijn er in Belarus tienduizenden mensen gearresteerd en duizenden tot (vaak lange) gevangenisstraffen veroordeeld. Er worden dagelijks mensen gearresteerd, waarbij soms sprake lijkt te zijn van willekeur. Het hebben van een buitenlandse nationaliteit beschermt u niet tegen arrestatie en/of een gevangenisstraf. Blijf altijd uit de buurt van demonstraties of plaatsen waar groepen mensen bij elkaar komen. Vermijd het dragen van witte en rode kleding want de overheid kan dit zien als steun aan de oppositie.
Belarus heeft een strenge overheid. Politie of leger maken soms hardhandig een eind aan demonstraties en pakken demonstranten op. Vermijd demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Belarus en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u in Belarus en komt u in een crisissituatie terecht, zoals politieke onrust of een terroristische aanslag? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Belarus zijn redelijk. Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen kan medische repatriëring nodig zijn. U bent verplicht een geldige ziektekostenverzekering te hebben als u Belarus inreist. Lees er meer over op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Belarus. Houd hier rekening mee en zorg dat uw verzekering de kosten voldoende dekt.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin aluw medische gegevens staan.
- Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Belarus.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om infectieziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Coronavirus
- Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten via telefoonnummer 103 als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. U kunt ook uw verzekeringsmaatschappij bellen.
- Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan en uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.
- Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Coronatestlocaties in Belarus
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Belarus de website van de Belarussische overheid of het nationale vliegveld in Minsk (informatie in het Russisch).
Luchtverkeer
Door de internationale sancties vliegen er op dit moment bijna geen vliegtuigen van en naar Belarus. Er zijn geen directe vluchten van en naar de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten van Amerika.
Grenscontroles
Er zijn controles bij grensovergangen.
Voor reizen naar of vanuit Rusland over land via Belarus gelden er beperkingen bij de grens. Als u niet de nationaliteit van Belarus of Rusland heeft, mag u de grens niet oversteken. Deze grens is officieel alleen open voor mensen met de Belarussische of Russische nationaliteit. U zult bij de grens worden tegengehouden. Ook al heeft u een visum. Gebruik een andere route, bijvoorbeeld via de Baltische staten.
Als u op de luchthaven van Minsk bent aangekomen zonder visum en van plan bent Belarus over land te verlaten, houd er dan rekening mee dat een uitreisvisum vereist is. Dit kunt uaanvragen bij de afdeling nationaliteit en migratiezaken in uw verblijf/woonplaats (OGIM, telefoonnummer: +375 17 2187 957, +375 17 2187 236).
Wegverkeer
Op de doorgaande wegen in Belarus moet u tol betalen. U moet hiervoor aan de grens een elektronisch tolkastje voor in de auto aanschaffen of online vooraf de vereiste tol betalen. Kijk voor meer informatie over het elektronische tolbetaalsysteem in Belarus op de website van BelToll.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Belarus.
Internationale betalingen
Internationaal betalingsverkeer wordt steeds moeilijker. Hierdoor kunt u problemen krijgen met betalingen en het opnemen van geld. Opname van contant geld bij een geldautomaat met een buitenlandse bankpas of credit card is beperkt tot 500 roebel per week (ongeveer €190). Ook worden 15% wisselkosten berekend. Wisselen van cash euro’s naar roebels bij banken in Belarus is wel goed mogelijk, maar houd rekening met een ongunstige koers.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, en vooral niet van het kantoor van de president. Maak ook geen foto’s van militaire objecten. Fotografeer ook geen demonstraties en de ordetroepen die daarbij soms worden ingezet.
Neemt u toch foto’s? Dan loopt u het risico dat de politie en/of inlichtingendiensten u gaan verhoren. De autoriteiten kunnen de opnames verwijderen of uw apparatuur in beslag nemen.
Drugs
Er is een zerotolerance-beleid tegen softdrugs en harddrugs. Ook bij een kleine hoeveelheid drugs kan de overheid van Belarus een (forse) gevangenisstraf opleggen.
Demonstraties
Rood en wit zijn de kleuren van de oppositie. Claxonneren wordt gezien als openbare steunbetuiging aan de oppositie. Hierop kan in extreme gevallen worden gereageerd met geweld of justitiële vervolging. Vermijd gedrag dat kan worden opgevat als steun aan de oppositie.
Wat te doen in een noodsituatie
- Bent u in Belarus en bent u in nood (zoals een ziekenhuisopname of diefstal)? Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of een terroristische aanslag)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Belarus en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 102
- Ambulance: 103
- Brandweer: 101
- Ministerie van Noodsituaties: 112 (24/7 te bereiken)
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlands ambassade in Belarus
Er is een Nederlands ambassadekantoor in de hoofdstad Minsk. Kijk voor meer informatie op de website van het Nederlandse ambassadekantoor in Minsk. Het lokale noodnummer van het ambassadekantoor is: 044-731-0016.
In geval van nood kunt u ook terecht bij de Nederlandse ambassade in Vilnius (Litouwen) of de Nederlandse ambassade in Warschau (Polen). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van Europese Unie.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Registreren
- Registreer uw verblijf in Belarus gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet het Nederlands ambassadekantoor dat u in het land bent.
- U ontvangt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Kaart bij reisadvies Belarus (Wit-Rusland)
