NederlandWereldwijd

Reisadvies Bangladesh

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Bangladesh? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 21-05-2024
Nog steeds geldig op: 21-06-2024

In het kort

 • Op dit moment zijn er onlusten en spanningen in de gebieden van Myanmar die grenzen aan Bangladesh. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor de regio Chittagong Hill Tracts (inclusief de gebieden die grenzen aan Myanmar en India). Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Voor de rest van Bangladesh geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Bangladesh of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de regio Chittagong Hill Tracts geldt kleurcode oranje. De regio bestaat uit de districten Rangamati, Khagrachari en Bandarban. Hieronder vallen ook de gebieden die grenzen aan Myanmar en India. Gewapende bendes en drugssmokkel zorgen voor spanningen in de regio. Het is er onveilig. Reist u naar de Chittagong Hill Tracts? U heeft speciale toestemming nodig. Neem hiervoor contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bangladesh (informatie in het Engels). Reist u hierheen zonder toestemming? Dan bent u strafbaar.

Geel: let op, er zijn risico's

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Bangladesh is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Drugs

U mag in Bangladesh geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Bangladesh zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een lange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf krijgen.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Bangladesh reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen lhbtiq+ personen zijn in Bangladesh bij wet verboden. U kunt een gevangenisstraf krijgen. Wees terughoudend met uitingen van affectie in het openbaar. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Gesloten grenzen met India

De grens tussen Bangladesh en India is grotendeels gesloten, vooral in het noorden en oosten. Hier zijn af en toe schietincidenten. Ga niet zomaar de grens over. U kunt doodgeschoten worden door de autoriteiten van India.

Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen

U mag in Bangladesh geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

De omstandigheden in de Bengaalse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Zakkenrollers en diefstal

Houd in Bangladesh rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Ook passagiers in CNG’s (kleine 3-wiel taxi’s) en riksja’s (fietstaxi’s) zijn regelmatig slachtoffer van een beroving. Bezoek geen afgelegen straten, wijken, parken en sloppenwijken.

Ongewenst gedrag

U kunt in Bangladesh te maken krijgen met ongewenst gedrag, vooral als vrouw. Wees extra voorzichtig als u als vrouw door Bangladesh reist. Bedek uw schouders, armen en benen. Vermijd afgelegen plaatsen op elk moment van de dag. En loop na zonsondergang niet alleen over straat.

Criminaliteit en geweld in het district Cox’s Bazar

Houd in het district Cox’s Bazar rekening met criminaliteit en geweld. In dit district leven honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen (in Myanmar vervolgde minderheden) in armoede in vluchtelingenkampen. Reist u naar dit gebied? Blijf vooral in de kuststreek en vermijd de grens met Myanmar. Bereid uw reis goed voor. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in het gebied. Bijvoorbeeld via het lokale nieuws.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Het wegverkeer en openbaar vervoer in Bangladesh is chaotisch en gevaarlijk. Weggebruikers houden zich niet aan de verkeersregels en er gebeuren veel ongelukken. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. Rijd niet zelf, maar schakel een goede en betrouwbare chauffeur in die de omgeving goed kent. Of regel een chauffeur via uw hotel. U kunt ook een taxi bij uw hotel bestellen. Deze zijn meestal betrouwbaar.

In Bangladesh zijn regelmatig (politieke) demonstraties, blokkades en 24-uursstakingen. Daarbij kan geweld ontstaan. Bussen of auto’s worden bijvoorbeeld in brand gestoken en er worden explosieven op straat gegooid. Houd er daarnaast rekening mee dat bij politieke spanningen de algemene internettoegang (tijdelijk) wordt afgesloten. Dit geldt ook voor de toegang tot sociale media en de telefoonverbinding. Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het lokale nieuws. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In Bangladesh is de kans op een terroristische aanslag altijd aanwezig. De veiligheidsautoriteiten van Bangladesh pakken regelmatig personen op die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag. Vermijd drukke plaatsen, demonstraties, regeringskantoren en kantoren van politieke partijen. Wees alert bij politieposten en militaire posten en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overstromingen en orkanen

Het orkaanseizoen in Bangladesh is in mei en juni en het regenseizoen loopt van juni tot september. In deze periode kunnen overstromingen voorkomen door zware regenval en stormvloeden. Deze kunnen schade aanrichten aan bijvoorbeeld wegen. Reist u tijdens deze periode? Informeer naar de situatie in het gebied en volg de berichten in de lokale media. Lees de informatie over het weer in Bangladesh op de volgende websites (informatie in het Engels):

Aardbevingen en tsunami’s

Bangladesh ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er komen regelmatig aardschokken voor. Ook is er een risico op tsunami’s. Volg de berichten in de lokale media en informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Bangladesh? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie): 999
 • Brandweer: +880 28 83 30 00/017 30 00 22 45
 • Evercare Hospital: 096 66 71 06 78 (alleen in Dhaka)
 • Ambulance Evercare Hospital: +880 17 14 09 00 00
 • United Hospital: 019 14 00 12 34 (alleen in Dhaka)
 • Ambulance United Hospital: 10666/+880 19 14 00 12 34 (alleen in Dhaka)

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Bangladesh en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Bangladesh en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bangladesh

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Dhaka.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Voor een reis naar Bangladesh is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Basishulp is mogelijk. Raakt u ernstig gewond of ziek? Of moet u een moeilijke operatie ondergaan? Dan moet u naar bijvoorbeeld Thailand, Singapore of India worden overgebracht.
 • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Bangladesh te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Bangladesh als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij de ambassade van Bangladesh in Den Haag.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Bangladesh. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Bangladesh is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Bangladesh op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

 • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Bangladesh op de website van GGD Reisvaccinaties.
 • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
 • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
 • Let op: neem uw vaccinatiebewijzen of uw gele vaccinatieboekje mee naar Bangladesh. Bij aankomst in Bangladesh kunnen de autoriteiten hierom vragen.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels