Reisadvies Bangladesh
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 01-07-2022
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- De kleurcode voor de regio Chittagong Hill Tracts, het grensgebied met Myanmar en het grensgebied met India is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid en bereid u zich goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- De kleurcode van het reisadvies van Bangladesh is voor het grootste deel geel, behalve de regio Chittagong Hill Tracts, het grensgebied tussen Bangladesh en Myanmar en het grensgebied tussen Bangladesh en India.
- U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Er gelden inreisvoorwaarden.
- Naar Bangladesh reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in Bangladesh in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Bangladesh? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit Bangladesh? Geef dit dan ook meteen door.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Bangladesh? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Bangladesh favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Bangladesh reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Bangladesh moet uw paspoort minimaal nog 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
- Alle buitenlandse reizigers moeten toestemming hebben om Bangladesh in te mogen reizen. U heeft hiervoor een visum nodig. Neem hiervoor contact op met de ambassade van Bangladesh in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bangladesh. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Bangladesh. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Bangladesh.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Bangladesh. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Onveilige gebieden
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Chittagong Hill Tracts
Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de Chittagong Hill Tracts. Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts reizen met toestemming van de autoriteiten. Neem voor het krijgen van deze toestemming contact op met een (lokale) reisagent. Door de algemene spanningen in de Chittagong Hill Tracts, de aanwezigheid van gewapende groeperingen en de drugssmokkel in deze regio is dit gebied erg onveilig. Het gaat vooral om de districten Rangamati, Khagrachari en Bandarban. Houd hier rekening mee.
Grens met Myanmar
Door geweld in Myanmar zijn honderdduizenden Rohingya’s vanuit Myanmar naar het grensgebied met Bangladesh gevlucht. Zij bevinden zich in de vluchtelingenkampen in het district Cox’s Bazar. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie in dit gebied. Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.
De veiligheidssituatie in het grensgebied in het Cox Bazar District is verslechterd, onder andere door de actuele situatie en spanningen in Myanmar. Eventuele noodzakelijke reizen naar het grensgebied tussen het Cox Bazar District en Myanmar moeten goed worden voorbereid. U moet ook de veiligheidsmaatregelen in acht nemen, omdat er een reëel risico bestaat om slachtoffer te worden van geweld of criminaliteit.
In verschillende gebieden komen overvallen op boten en schepen voor:
- de Baai van Bengalen
- de Sundarbans
- de grote rivieren
Grens met India
In het grensgebied tussen India en Bangladesh vinden soms schietincidenten plaats. Deze incidenten zijn niet gericht op (westerse) buitenlanders. Het is van belang waakzaam te blijven in de grensgebieden en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen als u over land van Bangladesh naar India reist (momenteel is de grens gesloten, zie rubriek Corona en gezondheid).
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
De veiligheidsrisico’s zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis goed voor.
Terrorisme
Er is een latente terrorismedreiging in het hele land. De veiligheidsautoriteiten pakken met regelmaat verdachten op en vinden daarbij soms bommaterialen.
Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Denk hierbij aan openbare ruimten van internationale hotels, grote supermarkten en restaurants. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen en geweld. Ook kunnen politie instellingen, militaire instellingen (inclusief controleposten) en buitenlandse instellingen doelwit zijn.
Neem verder de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Vermijd grote bijeenkomsten, demonstraties, drukke publieke plaatsen, grote groepen mensen, regeringskantoren en kantoren van politieke partijen.
- Wees alert bij politieposten en militaire posten.
- Voorkom routine in uw verplaatsingen, varieer in routes en tijdstippen.
- Verplaats uzelf zoveel mogelijk per auto.
- Overleg bij reizen door het land met uw contactpersonen of er ter plekke aanvullende veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.
Criminaliteit
Reizigers kunnen in Bangladesh met diefstal en berovingen te maken krijgen. Criminelen overvallen soms treinen, bussen en boten. Berovingen van passagiers in CNG's (kleine 3-wiel taxi's) en riksja’s (fietstaxi’s) vinden regelmatig plaats. Verder worden in Bangladesh soms (niet-westerse) kinderen of zakenlieden ontvoerd voor losgeld. In aanloop naar en tijdens de Ramadan kan de criminaliteit toenemen. Houd hier rekening mee.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Vermijd baby-taxi’s en riksja’s (fietstaxi’s).
- Bestel een taxi, bij voorkeur via het hotel, deze zijn meestal betrouwbaarder. Wees alert.
- Let goed op in het openbaar vervoer. Het is beter om niet alleen met het openbaar vervoer te reizen, zeker niet ’s nachts.
- Verplaats u per auto.
- Ga na zonsondergang niet de straat op. Ook niet om te reizen.
- Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
- Vermijd sloppenwijken.
- Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
- Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Demonstraties
In Bangladesh kunnen demonstraties en 24-uursstakingen voorkomen, de zogenoemde ‘hartals’ (stakingsacties). Deze 'hartals' en demonstraties kunnen leiden tot geweld. Bijvoorbeeld het in brand steken van bussen of auto’s en het op straat gooien van explosieven. Ook kan het verkeer ernstig worden gehinderd. Vermijd daarom demonstraties.
Natuurgeweld
In Bangladesh kunnen van maart tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Dan kunnen er ook overstromingen zijn. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van:
- Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels)
Ook worden er regelmatig aardschokken gevoeld in Bangladesh.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Bangladesh en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Bangladesh en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) Bangladesh inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.
Bij aankomst in Bangladesh moeten reizigers laten zien:
- Uw visum (zie informatie in rubriek Reischecklist)
- Een ingevuld ‘Health Declaration Form’ (informatie in het Engels) en;
- Bewijs van uw volledige COVID-vaccinatie (dus 2 of 3 prikken). Voor gevaccineerden geldt dat de laatste dosis minimaal 14 dagen, voordat u aankomt in Bangladesh, moet zijn gegeven. Reizigers die het volledige vaccinatieschema (enkele of dubbele dosis) hebben voltooid, kunnen met een officieel vaccinatiebewijs Bangladesh binnenkomen. De vaccins moeten door de WHO goedgekeurd zijn.
- Er is geen negatief PCR-testresultaat vereist voor inkomende passagiers jonger dan 12 jaar.
- Een negatief PCR-testresultaat, niet ouder dan 72 uur voor uw vertrek naar Bangladesh (geldt voor niet-gevaccineerde reizigers).
- Een door uzelf ingevulde gezondheidsverklaring (ontvangen tijdens uw vlucht).
Er is geen quarantaineplicht meer bij aankomst in Bangladesh. Voor meer informatie over de quarantaineregels zie de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in Engels).
Coronamaatregelen
De overheid heeft de lokale coronamaatregelen verder aangescherpt. Iedereen moet altijd buiten en in publieke binnenruimten zoals o.a. winkels, winkelcentra, restaurants, werkplekken een neus/mondkapje dragen. Houd uw COVID-vaccinatiebewijs altijd bij u (dit geldt voor personen vanaf 12 jaar en ouder).
Volg de adviezen van de lokale overheid op om boetes of andere juridische vervolging te voorkomen. Er wordt streng gehandhaafd.
Kijk voor actuele informatie over het coronavirus in Bangladesh de website van het Institute for Epidemiologie Disease Control and Research(IEDCR) (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Testlocaties in Bangladesh
Zie voor meer informatie over de testlocaties in Bangladesh de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Gezondheidssituatie
De gezondheidszorg in Bangladesh is in het algemeen van beperkte kwaliteit.
In de wintermaanden (van november tot februari) neemt de luchtvervuiling verder toe in de grote steden. Dit geldt vooral voor de hoofdstad Dhaka. Check de luchtkwaliteit via de website van airvisual (informatie in het Engels).
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Bangladesh te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels) en de website Civil Aviation Authority of Bangladesh (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Vergeleken met Nederland is het wegverkeer en openbaar vervoer in Bangladesh chaotisch en gevaarlijk. Bijna niemand houdt zich aan verkeersregels. Daardoor zijn er veel ongelukken.
Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. Wilt u met de auto reizen? Maak gebruik van een goede en betrouwbare chauffeur die de omgeving kent. Bijvoorbeeld een reservering via uw hotel.
Openbaar vervoer en (veer)boten
Reis niet in overvolle bussen of (veer)boten. Bussen zijn vaak in slechte staat en niet betrouwbaar. (Veer)boten in Bangladesh zijn vaak oud en overvol. Daardoor zijn er regelmatig scheepsrampen en verdrinken soms honderden mensen tegelijk.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Bangladesh.
Homoseksualiteit/LHBTIQ
Homoseksualiteit/LHBTIQ-uitingen zijn bij wet verboden in Bangladesh. Homoseksualiteit/LHBTIQ wordt ook niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh. Bangladesh is in toenemende mate conservatief en LHBTIQ moeten zeer voorzichtig zijn in openlijke uitingen van hun seksuele voorkeur. Houd daar rekening mee.
Sociale media
Er is een mogelijkheid dat bij politieke spanningen, de algemene internettoegang (inclusief de sociale media) (tijdelijk) wordt geblokkeerd.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Bangladesh en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 999
Brandweer 0295 555 555
Ambulance United Hospital: 0191 400 1234 (alleen in Dhaka)
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Dhaka
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Dhaka.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.