NederlandWereldwijd

Reisadvies Australië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Australië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 03-05-2024
Nog steeds geldig op: 21-06-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Australië is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Australië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In Australië is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd in Australië rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken in de grotere steden en in afgelegen gebieden in het binnenland.

In het Noordelijk Territorium komt veel criminaliteit en overmatig alcoholgebruik voor. Wees extra alert in de grotere steden. Ga na zonsondergang niet de straat op.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Australië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Australië reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Bosbranden

In Australië komen bosbranden voor. Vooral als het lang droog is. De kans op bosbranden is het grootst op deze plekken en momenten:

 • tussen december en mei in Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië en het zuiden van West-Australië
 • tussen mei en oktober in Queensland, het Noordelijk Territorium en het noorden van West-Australië
 • tussen augustus en maart in het Noordelijk Territorium en het noorden van Zuid-Australië

Bent u tijdens een van deze periodes in een gebied met een groot risico op bosbranden? Dan kunt u het volgende doen:

 • Bekijk wat de borden over brandgevaar betekenen op de website van het Australian Fire Danger Rating System (informatie in het Engels).
 • Bereid u voor, zodat u weet wat u kunt doen bij een bosbrand. Vooral als u gaat wandelen of kamperen in een afgelegen natuurgebied.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
 • Check de luchtkwaliteit per regio op de website van het Australisch overheidsbureau voor meteorologie (informatie in het Engels).

Check de actuele overheidsinformatie over bosbranden in de verschillende regio’s (informatie in het Engels):

Download de apps met actuele informatie, adviezen en meldingen over bosbranden van de volgende regio’s (informatie in het Engels):

Hittegolven

Tussen december en mei komen in Australië regelmatig hittegolven voor. Bekijk de waarschuwingen voor hittegolven op de website van het Australisch overheidsbureau voor meteorologie (informatie in het Engels).

Droogte

Reis van december tot maart niet naar de droge (woestijn)gebieden. Deze zijn te heet om te bezoeken.

Muistromen

Langs de hele kust van Australië komen muistromen voor. Dit zijn stromingen die zwemmers en watersporters van het strand de zee in trekken. Dit kunt u doen:

 • Vraag vooraf waar u veilig het water in kunt. Let op de veiligheidsborden.
 • Blijf tussen de rode en gele vlaggen.
 • Ga alleen het water in bij bewaakte stranden met een strandwacht.

Tropische stormen, cyclonen en overstromingen

In Australië is een risico op tropische stormen, cyclonen en overstromingen. De kans hierop is het grootst tussen november en april in Queensland, het Noordelijke Territorium en Noordwest-Australië.

In de regio’s Nieuw-Zuid-Wales, het Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Victoria, Tasmanië en Zuid-Australië is de kans op stormen en hevige onweersbuien het hele jaar groot.

U kunt het volgende doen als u in Australië met natuurgeweld te maken krijgt:

Of download de apps van de volgende regio’s (informatie in het Engels):

In Australië komen ernstige verkeersongevallen voor. Bijvoorbeeld doordat wilde dieren, zoals kangoeroes, plotseling de weg oversteken. Of doordat bestuurders tijdens lange autoreizen moe worden en hun concentratie verliezen.

Gaat u rijden in Australië? Denk dan aan het volgende:

 • Rijd links.
 • Rijd niet tijdens en na zonsondergang. Het risico op een aanrijding met wilde dieren is dan groot.
 • Bij een verkeersongeval kan het lang kan duren voordat de hulpdiensten er zijn.
 • De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering in Australië biedt dekking bij persoonlijk letsel en overlijden. Materiële autoschade en persoonlijk letsel van de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt, vallen buiten de dekking. Rechtszaken bij verkeersongevallen duren erg lang en kosten veel geld.

Lees meer over rijden in Australië op de website van de ANWB.

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Australië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 000
 • Bij natuurgeweld: 132 500

Nood- of crisissituatie

 • Bent u in Australië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
 • Bent u in een gebied waar de noodtoestand geldt, bijvoorbeeld bij een bosbrand of overstroming? Dan krijgt u een waarschuwingsbericht via sms van de Australische overheid (telefoonnummer +61 444 444 444). Lees meer over de sms-waarschuwing bij noodsituaties (informatie in het Engels).
 • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
 • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
 • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Australië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse consulaat-generaal in Australië

Bekijk de contactgegevens van het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney.

Reisverzekering

 • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Geef aan familie en vrienden door bij welke maatschappij u verzekerd bent.
 • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Australië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in Australië bent. Let op: maakt u tijdens uw heen- of terugreis een overstap in een ander land? Check in het reisadvies voor dat land hoelang uw paspoort daar nog geldig moet zijn.

Visum

U heeft een visum nodig voor Australië als u met een Nederlands paspoort reist. Check welk visum u nodig heeft op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels). Op deze website kunt u het visum ook aanvragen.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Australië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Passagierskaart

 • Bij aankomst in Australië moet u een passagierskaart (Incoming Passenger Card) invullen. U krijgt deze kaart aan boord van het vliegtuig of het schip waarmee u reist. Of van de douane in de aankomsthal van het vliegveld of de haven.
 • Lees meer over de Incoming Passenger Card op de website van de Australische douane (informatie in het Engels).

Rijbewijs

In Australië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Australië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels