Reisadvies Australië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 25-03-2023
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor Australië is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Australië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Verder in dit reisadvies
Reist u naar Australië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Australië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar Australië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. U kunt dit nagaan bij de ambassade van het Gemenebest Australië in Den Haag.
- Nederlandse reizigers hebben een visum nodig om Australië in te reizen. U moet dit regelen via de ambassade van het Gemenebest Australië in Den Haag.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Australië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties: check voor u vertrekt welke inentingen u nodig heeft voor Australië . Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties. Zoek een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Australië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Neem geen eten zoals vers fruit of zelfgemaakt eten bij aankomst het land in. Sommige producten moeten vooraf ingeklaard worden. Australië hanteert een streng bio-veiligheidsbeleid. Lees meer informatie op de website van de Australische douane (informatie in het Engels).
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
De veiligheidsrisico’s in Australië zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Terrorisme
Australië heeft een alarmsysteem voor terrorisme. De regering schat de terrorismedreiging op dit moment in als ‘waarschijnlijk’. Kijk voor meer informatie op de website van de Australische Veiligheidsdienst (informatie in het Engels).
Berovingen en overvallen
Criminaliteit komt voor in Australië. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de grote steden en in de afgelegen gebieden in het binnenland.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Drogeren
Buitenlanders kunnen in bars en taxi’s gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan.
- Neem uw drankje ook mee naar de wc.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wilt, loop dan samen naar de bar.
- Als u iets drinkt dat anders smaakt of er anders uitziet, stop direct met drinken en gooi het weg.
Natuurgeweld
Bosbranden
Er is een risico op bosbranden in de periode van oktober tot en met maart. Door bosbranden kan de luchtkwaliteit in sommige delen van het land verslechteren. De rooknevel kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met astmatische klachten en jonge kinderen.
Volg alle adviezen op van de lokale autoriteiten, volg het nieuws op (lokale) radio AM666 en televisie. Kijk voor meer informatie over bosbranden in de verschillende staten van Australië op de volgende websites (informatie in het Engels):
- New South Wales
- Australian Capital Territory
- Queensland
- Victoria
- Tasmania
- Western Australia
- Northern Territory
- South Australia
Overstromingen
Er komen jaarlijks overstromingen voor in Australië.
Kijk voor mee informatie over extreem weer, waaronder overstromingen, op de websites van de verschillende staten van Australië (informatie in het Engels):
Een overzicht van weerwaarschuwingen per staat:
- New South Wales
- Australian Capital Territory
- Queensland
- Victoria
- Tasmania
- West Australia
- Northern Territory
- South Australia
Tropische stormen en cyclonen
In Australië komen tussen oktober en maart tropische stormen en cyclonen voor die, door zware regenval en stormvloeden met overstromingen, schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Australië, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
- Severe Weather Information Centre
- National Hurricane Center
- Tropical Storm Risk
- Global Disaster Alert and Coordination System
- Bureau of Meteorology
Ook de lokale radiostations en televisiestations geven informatie over de weersomstandigheden.
Informatie over stormen vindt u ook bij de nooddiensten van de oostelijke staten (informatie in het Engels):
- Queensland
- New South Wales
- Victoria
Het noodnummer in geval van overstromingen, stormen en vloedgolven (tsunami’s) in deze drie staten is: 132 500.
Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen.
De droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade in Canberra of het Consulaat-Generaal in Sydney via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Bent u op reis in Australië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.
Inreisvoorwaarden
Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden voor Australië op de website van de overheid van Australië (informatie in het Engels).
U kunt naar alle deelstaten van Australië reizen.
Lees de actuele informatie over de inreisregels per deelstaat op de website van de overheid van Australië (informatie in het Engels).
In het kort betekent dit dat:
- Reizigers hoeven geen coronavaccinatiebewijs te laten zien om Australië in te reizen,
- Reizigers hoeven geen ‘Digital Passenger Declaration’ meer in te vullen,
- Niet-gevaccineerde reizigers hoeven geen inreisuitzondering meer voorafgaand aan te vragen.
- Buitenlandse reizigers moeten wel een visum hebben om Australië in te mogen reizen.
- Controleer vooraf de testvereisten als u niet rechtstreeks vanuit Nederland naar Australië reist, maar via een ander land.
Algemene coronamaatregelen
Elke Australische deelstaat kan intern zijn eigen lokale corona-maatregelen hanteren en deze kunnen afwijken van de landelijke maatregelen. De actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van de overheid van Australië (informatie in het Engels) met verwijzingen naar elke Australische deelstaat voor de maatregelen en beperkingen die daar gelden in die deelstaat.
Testlocaties in Australië
Wilt u zich laten testen op het coronavirus tijdens uw reis? Bekijk de lijst met testlocaties in Australië (informatie in het Engels).
Terugkeer naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg altijd de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Gezondheidssituatie
Gezondheidszorg Australië
Australië heeft zeer goede gezondheidszorg, die vergelijkbaar is met de gezondheidszorg in Nederland.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Australië.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
In Australië wordt aan de linkerkant van de weg gereden.
Ernstige ongevallen kunnen gebeuren door het plotseling oversteken van wilde dieren zoals kangoeroes, of door vermoeidheid en verminderde concentratie van bestuurders op de lange afstandswegen. Vermijd het rijden tijdens en na zonsondergang omdat dan het risico op een aanrijding met wilde dieren groot is.
Het duurt vaak zeer lang voordat hulpdiensten op de bestemming van het ongeval aankomen.
In Australië dekt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering alleen voor persoonlijk letsel en overlijden, maar niet voor materiële autoschade. Persoonlijk letsel van de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt, wordt niet gedekt. Juridische geschillen bij verkeersongevallen duren vaak erg lang en kosten veel geld.
Bereid u zich goed voor op uw autoreis en neem hiervoor ruim de tijd. Het land is erg groot. Neem vaak pauzes.
Reizen in het binnenland (de ‘outback’)
Australië is een zeer groot land. Als u reist naar de afgelegen gebieden, ook wel de Australische ‘outback’ genoemd, bereid uw reis dan zeer goed voor.
Vraag lokaal advies voordat u vertrekt. Informeer de lokale toeristenautoriteiten, politie, hotel, hostel of familie/vrienden over uw geplande reisroute en verwachte aankomsttijd en laat hen weten dat u veilig op de bestemming bent aangekomen. Zo kunnen de lokale autoriteiten u makkelijker vinden in geval van een nood- of crisissituatie.
Houd u er rekening mee dat er nauwelijks of geen telefoonnetwerk is in de afgelegen gebieden.
In verband met de grote hitte in het land, neem altijd voldoende drinkwater, voedsel en brandstof mee. Voor meer informatie over de veiligheid van de ‘outback’ lees de informatie op de websites van de lokale overheid van de verschillende staten.
Kijk voor informatie over het algemene wegverkeer in Australië ook op de website van de ANWB.
Openbaar vervoer
Grote steden zijn per trein bereikbaar.
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Australië.
- Het zomerseizoen (dit is het winterseizoen in Nederland) is in Australië het hoogseizoen.
- In de wintermaanden en in de ‘outback’ kan de temperatuur ’s-avonds tot rond het vriespunt dalen. Houdt hier rekening mee.
- Langs de hele kust van Australië komen muistromen voor (stromingen die zwemmers en watersporters van het strand wegtrekken). Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Informeer u vooraf waar u veilig kunt zwemmen en watersporten.
- Zwem tussen de rode en gele vlaggen.
- Let op veiligheidsborden.
- Zwem niet bij onbewaakte stranden maar alleen bij bewaakte stranden (waar een ‘lifeguard’ is.
- Gebruik altijd, ook op bewolkte dagen, zonnebrandcrème met minimaal factor 30. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor.
-
Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
-
Als u reist met een camper, parkeer uw camper allleen bij bewaakte campings.
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Er staan zware straffen op het gebruik, bezit en verhandelen van verdovende middelen.
LHBTIQ+
Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden in Australië algemeen geaccepteerd.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Australië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 000
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Canberra
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Canberra.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.