Reisadvies Angola
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 13-12-2024
In het kort
- De kleurcode van het reisadvies is oranje voor de provincie Cabinda. En voor het grensgebied van Angola met de Democratische Republiek Congo in de provincie Lunda-Norte. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Angola geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Angola?
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
- de provincie Cabinda
- het grensgebied van Angola met de Democratische Republiek Congo in de provincie Lunda-Norte
De provincie Cabinda
De provincie Cabinda ligt tussen de Republiek Congo in het noorden en de Democratische Republiek Congo in het zuiden. Separatistische groepen vallen hier buitenlanders aan. Ook is er een risico op ontvoering. Vanwege de onrust zijn in deze provincie veel militairen aanwezig.
Is het voor u noodzakelijk om naar Cabinda te gaan? Reis dan per vliegtuig vanuit de hoofdstad Luanda.
Het grensgebied in de provincie Lunda-Norte
De provincie Lunda-Norte ligt in het noordoosten van Angola. In het grensgebied met de Democratische Republiek Congo voeren de politie en het leger controles uit. Dit heeft te maken met illegale migratie en ongewenste bezoeken aan het gebied dat veel diamanten heeft. De kans om aangehouden of gevangen te worden is hier groot. Reis alleen naar het gebied 10 kilometer van de grens met de Democratische Republiek Congo als dit noodzakelijk is.
Geel: let er, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
Luanda
Luanda is een onveilige stad. Krotten en villa’s staan naast elkaar. Wees overal alert.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Angola is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Houd in Angola rekening met geweld. In grote steden komen gewapende overvallen, berovingen en autodiefstallen voor. Veel mensen hebben een wapen. Daar zijn nauwelijks controles op.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
- Laat een contactpersoon uw bezoek aan Angola regelen. Zeker als u de situatie ter plekke niet goed kent. Zorg dat uw contactpersoon u ophaalt van het vliegveld.
- Regel uw vervoer vooraf. Bijvoorbeeld via uw hotel, reisorganisatie of via de apps Yango en Heetch. Maak geen gebruik van de lokale blauw-witte taxibusjes.
- Loop niet alleen op straat, zeker niet na zonsondergang. Wees overdag ook alert.
- Rijdt u auto? Houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
- Verzet u niet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Angola geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Angola zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. En de omstandigheden in gevangenissen zijn slecht.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Angola reizen? In het openbaar liefde uiten is niet strafbaar in Angola. U kunt wel te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Foto’s maken
Maak in Angola geen foto’s van mensen in uniform, militaire objecten, openbare gebouwen, bruggen of luchthavens. Dit is verboden.
Hevige regen
Het regenseizoen in Angola duurt van oktober tot mei. Hevige regen kan wegen beschadigen en onbegaanbaar maken.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Heeft u een vraag over de actuele situatie? Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie.
In alle provincies van Angola liggen landmijnen, bommen, granaten en mortieren. Deze zijn zeer gevaarlijk.
Bekende toeristische plekken zijn vrij van landmijnen en kunt u veilig bezoeken. Zoals Cabo Ledo, het schiereiland Mussolo, Kwanza Lodge, Quiçama National Park, Barro do Dande, Pedras Negras de Pundo Andongo en de Calendula Falls.
Reist u naar andere gebieden in Angola?
- Blijf op hoofdwegen. Bent u op een secundaire weg of op een wandelpad? Blijf dan in het midden van de weg. Ga niet van de weg of de paden af.
- Vraag inwoners naar de gevaren. Zij weten welke gebieden u beter kunt vermijden.
- Let op (in)formele markeringen, zoals rood-witte verf, vastgebonden gras en gekruiste takken. Deze geven aan dat er mijnen zijn.
Houd in Angola rekening met demonstraties van verschillende groepen, zoals politieke partijen, verenigingen en studentenorganisaties. Demonstraties komen vooral voor in Luanda en de grotere provinciesteden. Hierbij kan geweld ontstaan.
- Wees voorzichtig en vermijd demonstraties en grote menigten.
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het laatste nieuws via de lokale media of vraag bij uw hotel om informatie.
- Volg de aanwijzingen van de lokale overheid.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Angola? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 113
- Ambulance: 116
- Brandweer: 115
Let op: Hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Angola en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Angola en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Angola
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Luanda.
Hoe bereid ik mijn reis naar Angola voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Angola is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is zeer beperkt, vooral buiten Luanda. In Luanda zijn particuliere klinieken. De kosten van een medische behandeling kunnen hoog zijn.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Angola te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Angola blijft:
- Blijft u 30 dagen of korter in Angola? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
- Blijft u langer dan 30 dagen in Angola? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.
Neem contact op met het consulaat-generaal van Angola in Rotterdam voor meer informatie over visa. Bekijk welke documenten u nodig heeft voor een visum op de website van het consulaat-generaal van Angola.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Angola. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Angola is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Angola op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Angola op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals malaria, gele koorts en hondsdolheid (rabiës).
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
- Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Angola reist.
- Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
- Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Angola.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
- U kunt in Angola beperkt creditcards gebruiken. Alleen Visa wordt als creditcard geaccepteerd.
- In Angola kunt u niet betalen met euro’s of Amerikaanse dollars. Neem daar wel voldoende van mee. U kunt euro’s of dollars wisselen voor de Angolese Kwanza (AOA). Bijvoorbeeld op het vliegveld, in hotels of bij officiële wisselkantoren (casa de cambio).
Wat mag ik meenemen naar Angola?
Check wat u mag meenemen naar Angola op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Angola mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?