Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Zwitserland woont

Woont u als Nederlander in Zwitserland? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u, na het maken van een afspraak, terecht bij de Nederlandse ambassade in Bern. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Let op!
Na 4 januari 2021 aangevraagde identiteitskaarten kunnen enkel binnen Zwitserland, onder bepaalde voorwaarden en tegen een verhoogd verzendtarief worden verstuurd. Woont u buiten Zwitserland? Dan kan het zijn dat u de identiteitskaart persoonlijk moet afhalen bij de Nederlandse ambassade in Bern. 

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Zwitserland

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Zwitserland.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont.

Woont u in Zwitserland? 

Dan doet u dit met een van de volgende documenten:

 • een geldige verblijfsvergunning B of L met het juiste adres. Als het adres niet meer klopt: ook een inschrijving woonplaats (Wohnsitzbescheinigung/ Attestation de domicile) met uw adres en nationaliteit
 • een geldige verblijfsvergunning C en een inschrijving woonplaats (Wohnsitzbescheinigung/ Attestation de domicile) met uw adres en nationaliteit
 • als u ook de Zwitserse nationaliteit heeft: een geldig Zwitsers paspoort of Zwitserse ID-kaart

Neem het origineel en een kopie mee.

Woont u in Duitsland?

Dan doet u dit met:

 • een uittreksel uit het bevolkingsregister van uw woonplaats, een Erweiterte Meldebescheinigung mit Angabe der Staatsangehörigkeit. Dit geldt ook voor minderjarigen. U vraagt dit aan in uw eigen gemeente. De Erweiterte Meldebescheinigung moet uw nationaliteit(en) vermelden. Als u namelijk de Duitse nationaliteit heeft aangenomen kan het zijn dat u daarmee de Nederlandse nationaliteit heeft verloren.

Neem het origineel en een kopie mee.

Woont u in Frankrijk?

Dan doet u dit met een van de volgende documenten:

 • een kopie van uw Franse ziekenfondskaart (Carte Vitale)
 • een kopie van een Franse belastingaanslag of elektriciteitsrekening met uw naam en adres

Vermelding naam van partner in uw paspoort of ID-kaart

Staat de naam van uw partner nog niet in uw paspoort of op uw ID-kaart? En wilt u de naam van uw echtgenoot/echtgenote voor het eerst in uw paspoort laten zetten? In de informatie hieronder staat wat u dan mee moet nemen naar de ambassade.

Staat de naam van uw partner al in uw huidige paspoort of op huidige ID-kaart? Dan hoeft u geen kopie van de huwelijksakte mee te nemen naar de ambassade.

Informatie over geboorte- en huwelijksakten

Geeft uw persoonlijke checklist (stap 1) aan dat u bij uw aanvraag een geboorteakte en/of trouwakte mee moet nemen? Lees dan onderstaande informatie goed door.

Bent u of zijn uw ouders in Zwitserland geboren en/of getrouwd?

Lever dan een internationaal CIEC-uittreksel uit het geboorte- en/of huwelijksregister in. Een familieboekje (Familienbuch/Livret de famille) of een familiecertificaat (Familienschein/Certificat de famille) wordt niet geaccepteerd.

Bent u of zijn uw ouders in Frankrijk geboren en/of getrouwd?

Lever dan een copie intégrale van de geboorte- of huwelijksakte in.

Bent u of zijn uw ouders in Duitsland geboren en/of getrouwd?

Lever dan een meertalig internationaal uittreksel van de geboorte- en/of huwelijksakte in.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Zwitserland? Dan is legalisatie niet nodig. U kunt deze documenten direct gebruiken voor de aanvraag van uw paspoort of ID-kaart.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Zwitserland

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Zwitserland? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Zwitserland (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Bern kunt u online een afspraak makenPer document (paspoort of ID-kaart) is een aparte afspraak nodig. Wilt u een paspoort én een ID-kaart aanvragen, dan maakt u dus twee afspraken.
Houdt u er rekening mee dat de wachttijd voor een afspraak kan oplopen tot meerdere weken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Zwitserland.

U kunt betalen met een bankpas (Maestro) of creditcard (Master card of Visa). Betalingen met een bankpas of credit card zijn in Euro (EUR). Uw bank kan u hiervoor transactiekosten in rekening brengen.

U kunt ook contant betalen. Contante betalingen vinden enkel plaats in Zwitserse Franken (CHF).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is, dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw geldig paspoort of geldige ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Bern. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 15.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Houd wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

Paspoort
U kunt uw nieuwe paspoort ook laten opsturen. De ambassade verstuurt uw nieuwe document(en) per aangetekende post en in een door de ambassade beschikbaar gestelde, verstevigde envelop. De kosten voor verzending zijn voor eigen rekening. U betaalt deze op het moment van uw aanvraag. De kosten zijn afhankelijk van het gewicht van de envelop.

ID-kaart
Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Bern.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.
Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Bern.