Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-03-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Zuid Afrika
Download 'Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika' (PDF, 420 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De West-Kaap provincie heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een periode van droogte. Na het afgelopen regenseizoen is de situatie enigszins verbeterd. Maar er gelden nog steeds maatregelen om waterverbruik te beperken. Hotels en toeristische accommodaties zijn door de overheid gevraagd om door te gaan met de maatregelen om het waterverbruik te beperken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies van de autoriteiten op. Wij adviseren u ook het plaatselijke nieuws via de (sociale) media te volgen.

Wees alert bij aankomst op het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg. Pin of wissel geen geld op het vliegveld en ga ook niet naar een geldwisselkantoor, tenzij strikt noodzakelijk. Rondom het vliegveld zijn criminele bendes actief.

Wees alert op plaatsen waar veel buitenlanders komen, zoals grote winkelcentra (shopping malls). Hier kunnen aanslagen voorkomen. 

Wees ook alert als u binnensteden en townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoekt. Hier kunnen samenscholingen en demonstraties plaatsvinden uit protest tegen de regering. Deze samenscholingen en demonstraties kunnen tot geweld leiden. Ze vinden vaak spontaan plaats. Vermijd samenscholingen en demonstraties.  

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Townships bezoeken

Wilt u de townships (de woongebieden buiten de grote steden) bezoeken? Ga dan met een gids of een andere begeleider.

Verkeersveiligheid

Bent u van plan zelf te gaan rijden in Zuid Afrika, neem dan bij voorkeur een internationaal rijbewijs mee.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Voertuigen in het openbaar vervoer zijn vaak niet goed onderhouden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 10 111 (politie) en 10 177 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Pretoria

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Zuid-Afrika. Er is gewelddadige criminaliteit, vooral in en rond de grote steden. Ook rondom het internationale vliegveld in Johannesburg zijn criminele bendes actief.

Criminelen gebruiken soms grof geweld bij berovingen en ‘carjacking’. Hierbij wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.

Zie ook de rubriek 'Criminaliteit'.

Naar boven

Criminaliteit

Op de weg van het vliegveld komen gewelddadige berovingen en overvallen voor op buitenlanders die net zijn aangekomen in Zuid-Afrika. Let daarom goed op bij het verlaten van het vliegveld en houd de omgeving goed in de gaten. Het komt voor dat dieven reizigers volgen vanaf het vliegveld, om ze daarna onderweg te beroven. Of op het moment dat de reizigers hun hotel ingaan.

Pin geen geld op het vliegveld. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor indien niet noodzakelijk. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees alert tijdens het pinnen en laat u niet afleiden. Let goed op bij het verlaten van het vliegveld en houd de omgeving goed in de gaten.

Gebruik geen taxi’s die u worden aangeboden in de aankomsthal. Zorg altijd voor veilig vervoer vanaf het vliegveld naar uw plaats van bestemming.

Ook in het openbaar vervoer worden reizigers vaak beroofd, vooral in lokale bussen en taxi’s. Verder worden mensen die onderweg met pech langs de weg komen te staan soms beroofd.

In het hele land is er veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • blijf alert en ga niet alleen op stap;
 • houd camera's, laptops en mobiele telefoons uit het zicht;
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • ga na of het hotel waar u verblijft goed beveiligd is. Dit geldt vooral voor vrouwelijke reizigers;
 • neem geen grote tassen mee bij buitenactiviteiten zoals joggen of wandelen;
 • maak gebruik van Uber of goed bekendstaande taxibedrijven. Informeer bij de receptie van uw hotel.

Reist u met de auto, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op ‘carjacking’ verkleinen. Bij ‘carjacking’ wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven;
 • stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants;
 • ga niet na zonsondergang de weg op;
 • sluit een goede reisverzekering af;
 • controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd;
 • neem geen lifters mee;
 • wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Maak dan geen gebruik van uw mobiele telefoon. Houd autodeuren en ramen gesloten;
 • leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar bijvoorbeeld in de kofferbak of achter de stoelen. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto.
Naar boven

Terrorisme

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra (shopping malls), markten, kerken en hotels.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige site van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.

De overheid van Zuid-Afrika heeft de regels voor immigratie strenger gemaakt. Ook de regels voor verlengen van visa zijn strenger geworden. Bezoek voor uw vertrek de Engelstalige website over het Zuid-Afrikaanse visum. Of  neem voor uw vertrek contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag voor informatie over de nieuwe regels.

Reizen met kinderen onder de 18 jaar

Reist u met kinderen onder de 18 jaar? Sinds 1 juni 2015 zijn de regels voor reizen met kinderen onder de 18 jaar aangescherpt. Deze regels gelden voor iedereen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreist. De regels gelden ook als zij zonder directe doorvlucht doorreizen via Zuid-Afrika.

Kijk voor meer informatie op de Engelstalige websites van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken:

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven