Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 26-03-2021 | Nog steeds geldig op: 10-05-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika. Dit is een van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus uit het buitenland te voorkomen. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine, de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika
Download 'Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika' (PDF, 714 kB)

Reischecklist Zuid-Afrika

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Zuid-Afrika favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade. Denk er ook aan u weer af te melden als u het land verlaat.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of een creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Zuid-Afrika. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen tenzij reizen strikt noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen.
 • Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
 • Neem geen waardevolle spullen mee naar buiten zoals sieraden, mobiele telefoons, camera’s, dure kleding, cash geld et cetera. Als u dat toch doet, houd deze dan uit het zicht. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
 • In de informele nederzettingen die in Zuid-Afrika townships worden genoemd komt veel criminaliteit voor. Een bezoek is daarom niet aan te raden. Wilt u toch een township (sloppenwijk) bezoeken? Doe dat dan onder begeleiding van een goed ingevoerde gids.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Ga na of de accomodatie waar u verblijft goed beveiligd is. 
 • Pin bij voorkeur in een bank of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.  
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bewaar het telefoonnummer van de ambassade in Pretoria of het consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.

Terrorisme

Op dit moment is er geen terroristische dreiging bekend. Zorg wel dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg ook altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In Zuid-Afrika zijn nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In heel het land moet u rekening houden met (geweldadige) criminaliteit. Wees alert en maak van uzelf geen gemakkelijk doelwit.

Internationale luchthaven 

Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat  pinnen en laat u niet afleiden.

Demonstraties

Er kunnen samenscholingen en demonstraties in het land voorkomen. Deze kunnen plotseling gewelddadig worden. Vermijd samenscholingen en demonstraties.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Uw Nederlandse rijbewijs is in Zuid-Afrika geldig en u bent niet verplicht bent om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Toch, kan het voorkomen dat autoverhuurbedrijven er om vragen. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (‘4-way stop sign’) is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel van twee glazen (promilage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.

Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op 'carjacking' verkleinen. Bij carjacking wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
 • Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
 • Ga niet na zonsondergang de weg op.
 • Sluit een goede reisverzekering af.
 • Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
 • Neem geen lifters mee.
 • Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Probeer als er weinig verkeer is, dan te voorkomen dat u langdurig stilstaat. Bijvoorbeeld door de auto uit te laten rollen als u een verkeerslicht nadert.
 • Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. Het komt geregeld voor dat tassen uit auto’s worden getrokken terwijl deze stilstaan bij een verkeerslicht. Daarbij kunnen ruiten worden ingeslagen.
 • Houd er rekening mee dat het in Zuid-Afrika mogelijk is om een rijbewijs te kopen en dat het overige verkeer zich onvoorspelbaar kan gedragen. Met name taxibusjes houden zich slechts aan de normen en regels. Houdt daarom voldoende afstand en blijf geconcentreerd op de weg.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Trein- en busverkeer

Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer, vooral in de omgeving van grote steden. Reizigers zijn er vaak het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).

De “Gautrain”, de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is daarop de enige uitzondering. Deze wordt beveiligd door camera’s en bewakers. De “Gautrain” busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.

De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden door de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.

De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt afgeraden door de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.

Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoersoptie ontwikkelt. Het Myciti4 busnet wordt regelmatig uitgebreid. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.

In Zuid-Afrika is er behalve het formele openbaar vervoerssyteem een uitgebreid informeel netwerk van kleine busjes. In het algemeen houden de chauffeurs daarvan zich minder strikt aan de verkeersregels. Het wordt afgeraden om van deze busjes gebruik te maken.

Taxi’s

Maak alleen gebruik van taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer hierover bij de receptie van uw accommodatie.

Naar boven

Coronavirus

Coronamaatregelen

Nederlands vliegverbod vanuit Zuid-Afrika

Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika. Dit vliegverbod wordt waarschijnlijk opgeheven op het moment dat quarantaine door de Nederlandse wet verplicht wordt. Het vliegverbod is er om te voorkomen dat nieuwe varianten van het coronavirus zich verder verspreiden in Nederland. Behalve het Nederlandse vliegverbod is er ook het EU-inreisverbod. 

Een aantal reizigers zijn uitgezonderd van het Nederlandse vliegverbod. Kijk voor meer informatie op de website van rijksoverheid.nl.

EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU

Het EU inreisverbod geldt niet voor ingezeten- en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Ook zijn er een aantal specifieke uitzonderingscategorieën. De regels veranderen regelmatig. Kijk daarom op de website van rijksoverheid.nl voor de laatste stand van zaken.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Zuid-Afrika gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine.Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Zuid-Afrika

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zuid-Afrika de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De antigeensneltest kunt u op het vliegveld in Johannesburg of Kaapstad laten afnemen.   

Coronamaatregelen (COVID-19) Zuid-Afrika

Er is een landelijk systeem van 5 levels oplopend van 1 tot en met 5 dat de ernst van de maatregelen aangeeft. Op dit moment heeft Zuid-Afrika level 1 (het laagste niveau met de minste maatregelen). Houdt er rekening mee dat lokale (provinciale) autoriteiten specifieke maatregelen kunnen afkondigen. Dat betekent dat ook het niveau plotseling kan verhogen.

In Zuid-Afrika geldt de regel om zo veel mogelijk 2 meter afstand van anderen te houden. Ook is het verplicht om buiten uw (hotel)kamer een mondkapje te dragen. Door de (slechte) sociaal-economisiche omstandigheden is het voor veel Zuid-Afrikanen lastig om zich aan deze maatregelen te houden. Wees daarom extra alert en terughoudend in het contact met (groepen) mensen. Als u voor vertrek positief test op COVID-19 kunt u niet vliegen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Zuidafrikaanse autoriteiten (informatie in het Engels).

Avondklok

Er geldt een avondklok van 00.00 tot 4.00 uur.

Inreizen Zuid-Afrika

Het inreisverbod voor reizigers uit Nederland opgeheven. Dit betekent dat iedereen weer tot Zuid-Afrika wordt toegelaten. Visa worden weer bij binnenkomst verstrekt. Reizigers moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur vóór vertrek naar Zuid-Afrika. Ook moeten reizigers voor vertrek de COVID Alert SA app installeren.

Reizigers die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen niet worden toegelaten op de vlucht naar Zuid Afrika.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Klimaat

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn anders dan die in Nederland. In de winter kan het behoorlijk koud worden en de huizen zijn daar vaak niet op toegerust.

Visa

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn zeer strikt in de handhaving van visa-termijnen. Als u de 90 dagen overschrijdt kan dit juridische consequenties voor u hebben.

LHBTIQ

Er is in Zuid-Afrika geen wetgeving die enige vorm van LHBTQ verbiedt. Sociaal-maatschappelijk gezien is het niet overal even geaccepteerd, de verschillen zijn groot tussen bijvoorbeeld Kaapstad (‘gayway to Africa’) en plattelands gebieden. Voor uw veiligheid is het verstandig om daar rekening mee te houden.

Drugs

Het bezit, het gebruik en de handel in hard en soft drugs is verboden. Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.

Fotografie

Het fotograferen of filmen van militaire- en regeringsgebouwen is verboden. Het advies is om altijd toestemming te vragen als u personen wilt fotograferen.

Overig

Zuid-Afrika heeft een strenge wetgeving voor de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofeeën.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zuid-Afrika en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 10 111
 • Ambulance en brandweer: 10 177

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Pretoria

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven