Reisadvies Zimbabwe | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-03-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Door de tropische cycloon Idai en hevige regenval is een groot deel van de provincie Manicaland (met name rond de steden Chimanimani en Chipinge) en een deel van de provincie Masvingo een noodgebied geworden. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar dit gebied (zie kaart). Zie verder de rubriek ‘De laatste ontwikkelingen’.

kaart bij reisadvies Zimbabwe
Download 'Kaart bij reisadvies Zimbabwe' (PDF, 318 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Harare, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Een groot deel van de provincie Manicaland en een deel van de provincie Masvingo zijn door de cycloon Idai, de hevige regenval en de nog te verwachten regenval een noodgebied geworden. Door de hevige regenval kunnen ook in de hoger gelegen gebieden overstromingen voorkomen door rivieren die buiten de oevers treden. Wegen zijn overstroomd en bruggen zijn weggespoeld. Er is een tekort aan voedsel, drinkwater, brandstof en medicijnen. Telefoonverbindingen (zowel vast als mobiel) functioneren slecht en er is geen of onvoldoende elektriciteit. Door de situatie is er grote kans op water-gerelateerde ziektes als cholera. Reis daarom alleen als het strikt noodzakelijk is naar het gebied.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is niet mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. Steeds meer bedrijven accepteren alleen Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor sommige medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg ervoor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft, het liefst in kleine biljetten (bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD). Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren.

U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijv. banken).

Er is een tekort aan brandstof, zowel benzine als diesel. Hierdoor staan bij benzinestations lange rijen. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voordat u op pad gaat. Neem extra brandstof mee voor lange afstanden.

Vermijd grote mensenmassa’s, demonstraties en protesten. Fotografeer deze gebeurtenissen niet. U loopt het risico dat de autoriteiten uw camera afpakken, de geheugenkaart wissen of u arresteren. 

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Betrouwbaarheid nationale luchtvaartmaatschappijen

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.

Verkeersveiligheid

De wegen in Zimbabwe zijn slecht. Houd rekening met obstakels die niet verlicht zijn op en langs de weg. Reis na zonsondergang niet met de auto buiten de stad. Wees ook voorzichtig in de steden zelf.

Reis niet met het openbaar vervoer. De meeste (mini)bussen zijn onveilig en zitten vaak overvol. Er zijn geen regelmatige bus- en treinverbinding. Bussen en treinen rijden meestal niet volgens de dienstregeling.

Ook kunt u beter niet alleen reizen. Bent u toch van plan alleen te reizen? Tref dan goede voorbereidingen. Laat bijvoorbeeld aan andere reizigers weten waar u naar toe gaat. Houd contact met je familie en vrienden.

Politiecontroles

Houd in Zimbabwe rekening met controles. Deze kunnen worden uitgevoerd door militairen, politie of door een team van allebei. Laat bij controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Vermijd bezette boerenbedrijven

Op het platteland zijn veel commerciële boerenbedrijven op een gewelddadige manier bezet. Vermijd deze bedrijven.

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Bezoekt u Zimbabwe als journalist?

Bezoekt u het land als journalist? Vraag dan om toestemming aan het Ministry of Media, Information and Publicity. Stuur een e-mail.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (of 112 vanaf een mobiele telefoon).

Nederlandse ambassade in Harare

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Harare op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Zimbabwe.

Arme wijken van grote steden

In de dichtbevolkte en arme wijken van de grotere steden en rondom andere steden zijn er veiligheidsrisico’s. Dat geldt ook in de hoofdstad Harare. In deze wijken ontstaan er soms plotseling rellen. Als de politie hiertegen optreedt, kunnen reizigers hier ook bij betrokken raken. Vermijd daarom dichtbevolkte en arme wijken. In deze wijken komen ook berovingen voor, vaak met geweld. Zie hiervoor ook de rubriek ‘Criminaliteit’.

Naar boven

Criminaliteit

In Zimbabwe komen (gewelddadige) berovingen voor. Vooral in en rond de steden.

Ook komt inbraak en diefstal uit auto’s voor. Soms beroven criminelen de personen in de auto. Dat gebeurt onder andere op de weg tussen de steden Masvingo en Beitbridge. En op de route van het vliegveld naar de hoofdstad Harare.  

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis niet na zonsondergang buiten de steden;
  • mijd afgelegen en/of donkere plaatsen;
  • wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • leg waardevolle spullen zoals smartphones en tablets uit het zicht (ook in de auto);
  • houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Zimbabwe. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën,  aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Wegen naar steden en dorpen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen leiden vaak tot een tekort aan eten, water en medicijnen.

Reist u buiten de steden? Zorg vooraf dat u op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte via de media.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Zimbabwe kunt u krijgen bij de ambassade van Zimbabwe in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt ook een visum bij binnenkomst krijgen aan de grens of op het vliegveld. Hieraan zijn kosten verbonden. Informeer vooraf wat die kosten zijn. Neem voldoende geld daarvoor mee.

Reist u via Zuid-Afrika naar Zimbabwe? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

The South African Department of Home Affairs heeft de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika inreizen of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht overstappen in Zuid-Afrika.

Kijk voor meer informatie op de volgende Engelstalige websites:

Naar boven

Tips van de ambassade

Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. De datum van de inreisstempel in uw paspoort is leidend.

Bent u nog in Zimbabwe na verloop van het aantal dagen vermeld op uw inreisstempel na de datum van aankomst? Dan kunnen de politiediensten en immigratiediensten van Zimbabwe u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Harare.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven