Reisadvies Zambia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

In Zambia is de noodtoestand niet meer van kracht. In het hele land kunnen nog demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd demonstraties. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Zambia' (PDF, 450 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Harare (Zimbabwe), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In Zambia is de noodtoestand niet meer van kracht. In het hele land kunnen nog demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd demonstraties.

De politie treedt bij onrust vaak stevig op. Wees alert en volg de ontwikkelingen via de media.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Reis alleen overdag buiten de steden en niet na zonsondergang. Omdat wegen onverlicht zijn, kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999.

Geen Nederlandse ambassade in Zambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Zambia. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Harare, Zimbabwe.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Lusaka.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de grensgebieden met de landen:

  • Democratische Republiek Congo;
  • Angola;
  • Mozambique.

In deze grensgebieden liggen landmijnen. Vooral buiten de hoofdwegen. Dit advies geldt niet voor de grensgebieden met Botswana, Zimbabwe, Malawi en Tanzania. Hier kunt u wel veilig reizen.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige gebieden in Zambia. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Naar boven

Criminaliteit

In Zambia komt gewelddadige criminaliteit voor. Er is een toename van gewelddadige incidenten in de hoofdstad Lusaka. Gewapende bendes stelen auto’s waar mensen nog inzitten ('car jacking'). U wordt dan klem gereden en gedwongen uw auto af te staan. Dit gebeurt vooral na zonsondergang. Let in de auto aandachtig op wat er in uw omgeving gebeurt. Ga niet naar geïsoleerde plaatsen waar u gemakkelijk de weg kan worden afgesneden.

Pas ook op voor kleine criminaliteit. Tasjesroof en inbraken in geparkeerde auto’s komen vaak voor. Wees voorzichtig als u na zonsondergang de straat op gaat.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Zambia. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen gaan vaak gepaard met een tekort aan voedsel, water en medicijnen.

Reist u buiten de steden? Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte via de lokale media.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Zambia in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt ook een visum krijgen bij binnenkomst aan de grens of op het vliegveld.

Reist u via Zuid-Afrika naar Zambia? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht overstappen via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Naar boven

Tips van de ambassade

Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. De datum van de inreisstempel in uw paspoort is leidend voor uw verblijf in Zambia.

Bent u nog in Zambia na de einddatum van uw inreisstempel? Dan kunnen politie en immigratiediensten van Zambia u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Lusaka.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven