Reisadvies Vietnam | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-08-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘Reisdocumenten en visa’ is bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Vietnam.
Download 'Kaart bij reisadvies Vietnam' (PDF, 641 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Hanoi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Wilt u zelf een gemotoriseerd voertuig besturen? Vraag bij de lokale autoriteiten na wat u nodig heeft en waar u terecht kunt. Het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs worden niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Algemeen

Vietnam is een éénpartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Bij sommige demonstraties in de afgelopen jaren is geweld gebruikt. Vermijd daarom demonstraties.

Slechte verkeersveiligheid

Het verkeer is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken in het verkeer. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met zware verwondingen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel op telefoonnummer 113 (politie), 115 (ambulance), 114 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Hanoi

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Hanoi op de website.

Het geven van consulaire hulpverlening kan moeilijk zijn buiten de steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad. Omdat de wegen slecht zijn, is de bereikbaarheid buiten deze steden een probleem. 

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, er gelden veiligheidsrisico’s voor reizen in Vietnam.

Niet-ontplofte mijnen en munitie blijven een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.

Grensconflicten tussen Vietnam en haar buurlanden kunnen plotseling ontstaan. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, moet u soms vooraf toestemming vragen bij het provinciale politiebureau. Informeer bij de Vietnamese autoriteiten over het gebied dat u wilt bezoeken.

Naar boven

Criminaliteit

In de grote steden van Vietnam kunt u beter niet ingaan op een uitnodiging voor een drankje van iemand die u niet kent. Reizigers die ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld of andere kostbaarheden af te staan. Dit komt regelmatig voor.

Ook zijn vooral in de toeristische wijken van de grote steden en de kustplaatsen zakkenrollers en tasjesdieven actief. Zij kunnen uw tas van uw schouder trekken.

Wees voorzichtig met het laten zien van grote hoeveelheden geld en smartphones in het openbaar. U loopt hierdoor de kans beroofd te worden.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten, militairen

Kom niet in de buurt van militaire installaties. Neem geen foto’s, ook niet van militairen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt in Vietnam steeds meer geaccepteerd. Buiten de grote steden en/of bij de oudere generaties is dit zeker nog niet altijd het geval. Houd daar rekening mee.

Drugs

In Vietnam is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Vietnam veel zwaarder is dan in Nederland. Zelfs voor kleine hoeveelheden. De rechter in Vietnam kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen.

Overig

Bezoekt u religieuze of culturele locaties? Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Medicijnen

Wilt u medicijnen meenemen naar Vietnam? Bekijk voordat u op reis gaat deze website van de Rijksoverheid.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten zoals het Zika-virus te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Vietnam kunnen van mei tot en met november tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hulpverlening is niet altijd makkelijk te bieden in Vietnam. Vooral in de berggebieden in het noorden (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Uw paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf de datum dat u Vietnam binnenkomt. Daarnaast heeft u voor Vietnam ook een visum nodig.

Houders van een Nederlands paspoort kunnen online een e-visum aanvragen voor Vietnam. Klik hier voor het aanvragen van het e-visum voor Vietnam.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Zelf een gemotoriseerd voertuig besturen

Wilt u een brommer huren? Huur dan een brommer <50 cc. Als u 16 jaar of ouder bent, heeft u hiervoor geen rijbewijs nodig. Wilt u een auto huren? Het is normaal in Vietnam om een auto met chauffeur te huren.

Voor het zelf besturen van auto’s, motoren of brommers >50 cc is een Vietnamees rijbewijs nodig. U kunt dit als toerist niet krijgen.

Ook worden het Nederlandse rijbewijs en het in Nederland afgegeven internationale rijbewijs niet geaccepteerd als geldig rijbewijs.

Let op: U bent strafbaar als u zonder geldig rijbewijs een brommer (of motor) >50cc bestuurt. Ook bent u niet verzekerd en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor hoge kosten als u bij een verkeersongeluk betrokken raakt.

Woont of werkt u in Vietnam, op een visum dat langer dan drie maanden geldig is? Dan kunt u wel een geldig Vietnamees rijbewijs aanvragen. Vraag bij de lokale autoriteiten na wat hiervoor nodig is en waar u terecht kunt.  

Maak voor vertrek een kopie of scan van uw paspoort inclusief de pagina met het inreisvisum voor Vietnam.

Wilt u reizen naar landelijke gebieden? Sommige terreinen kunnen gevaarlijk zijn. En zijn ver weg van reddingsdiensten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven