Reisadvies Vietnam | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-08-2020 | Nog steeds geldig op: 29-09-2020

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Vietnam en reis pas als u zeker weet dat u wordt toegelaten. De Vietnamese autoriteiten weigeren bijna alle reizigers toegang. Iedereen die wordt toegelaten, moet verplicht in gecontroleerde quarantaine (14 dagen) waarbij de reiziger getest wordt. Experts waarvan het van essentieel belang is dat zij een bepaalde onderneming bezoeken of dienst verlenen, moeten een aanvraag tot toelating indienen bij de Vietnamese autoriteiten voorafgaand aan de reis naar Vietnam, via het bedrijf of de organisatie waarvoor zij naar Vietnam komen. De ambassade en het consulaat generaal hebben daarin geen rol. Diplomatieke paspoorthouders worden zonder deze procedure tot het land toegelaten. Na een verblijf in Vietnam gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Download 'Kaart bij reisadvies Vietnam' (PDF, 651 kB)

Reischecklist Vietnam

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Vietnam favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Vietnam reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Omdat reizigers door de Covid-19 situatie Vietnam soms niet binnen de geldige visumperiode konden verlaten, zijn toeristenvisa automatisch verlengd tot en met 31 juli voor reizigers die na 1 maart in Vietnam arriveerden. U hoeft daarvoor niets te doen. Indien u voor 1 maart het land binnenkwam, dient u bij vertrek voor 31 juli aan te tonen waarom u niet eerder vertrokken bent. Wilt u langer in Vietnam verblijven, dan is uw visum niet automatisch verlengd en dient u een geldig visum te hebben. Een reisagent kan tegen betaling voor u bemiddelen bij de immigratiedienst. De ambassade en het consulaat-generaal hebben daarbij geen rol.
 • In Vietnam geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Nederland of een ander land. Op dit moment krijgen reizigers uit Nederland geen visum en zijn reeds afgegeven visa niet langer geldig voor inreis Vietnam. Enkele bijzondere reizigerscategorieën daargelaten. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Vietnam in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • U kunt als toerist in Vietnam niet een motorvoertuig besturen op basis van een internationaal rijbewijs. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft en onder welke voorwaarden u wel een motorvoertuig in Vietnam mag besturen.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Vietnam. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Vietnam. In Vietnam staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. In Vietnam kan hiervoor de doodstraf worden uitgesproken en uitgevoerd.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Vietnam.

Niet-ontplofte mijnen en munitie

Niet-ontplofte mijnen en munitie blijven een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.

Grensconflicten tussen Vietnam en haar buurlanden kunnen plotseling ontstaan. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, moet u soms vooraf toestemming vragen bij het provinciale politiebureau. Informeer bij de Vietnamese autoriteiten over het gebied dat u wilt bezoeken.

Criminaliteit

De meeste bezoeken aan Vietnam verlopen probleemloos, maar u dient verstandige voorzorgsmaatregelen te nemen om uzelf en uw eigendommen vooral in grote steden en toeristische gebieden te beschermen. In deze gebieden zijn vooral zakkenrollers en tasjesdieven actief. Tasjes aan uw schouder kunnen professioneel van uw schouder worden gegrist.

Ga in de grote steden van Vietnam niet in op een uitnodiging voor een drankje van iemand die u niet kent. Reizigers die ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld of andere kostbaarheden af te staan. Dit komt regelmatig voor.

Wees voorzichtig met het laten zien van grote hoeveelheden geld en smartphones in het openbaar. U loopt hierdoor de kans beroofd te worden. Tip: maak een kopie van uw paspoort en bewaar het origineel op uw hotelkamer en neem alleen de noodzakelijke bankpassen mee.

Demonstraties

Vietnam is een éénpartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Bij sommige demonstraties in de afgelopen jaren is geweld gebruikt. Vermijd daarom demonstraties.

Landelijke gebieden

Wilt u reizen naar landelijke veraf gelegen gebieden in Vietnam? Vanwege de afgelegenheid kunnen deze gebieden gevaarlijker zijn omdat bijvoorbeeld de spoedeisende hulpdiensten vaak niet in de buurt zijn en het langere tijd duurt voor u hulp kunt verwachten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Natuurgeweld

In Vietnam kunnen van ongeveer mei tot en met november tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hulpverlening is niet altijd makkelijk te bieden in Vietnam. Vooral in de berggebieden in het noorden (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Vietnam en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Inreisbeperkingen

Er is een inreisverbod voor reizigers uit Nederland die voor toerisme Vietnam willen inreizen. Dit geldt ook voor reizigers uit Nederland die in het bezit zijn van een reeds afgegeven geldig visum. De weinige reizigers die Vietnam wel mogen inreizen, worden bij aankomst in Vietnam getest op het coronavirus en moeten verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen locatie. De omstandigheden in deze quarantainecentra zijn niet altijd naar westerse (hygiënische) standaarden.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Volg de lokale media, zoals VGP news  voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

De grensovergangen met China zijn nog tijdelijk gesloten. Men wordt enkel toegelaten met speciale toestemming van de Vietnamese autoriteiten.  

Wegverkeer

Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met zware verwondingen. Als u niet gewend bent aan dit soort verkeer rijd dan niet zelf.

Bromfiets

De meeste Vietnamezen gebruiken de bromfiets als vervoermiddel. Besef dat u aanzienlijke risico’s neemt als u zelf met een bromfiets gaat rijden. Er zijn veel verkeersongevallen en ook toeristen die een bromfiets huren zijn regelmatig betrokken bij ongelukken met soms dodelijke afloop. Voordat u ervoor kiest om in Vietnam op een bromfiets of motor te rijden, is het belangrijk dat u een ervaren bromfiets/motorrijder bent, een helm van goede kwaliteit hebt, en het juiste rijbewijs daarvoor heeft, de wegen begrijpt waarop u van plan bent te reizen en dat uw reisverzekering u dekt in het geval van een ongeluk.

Rijbewijs

Voor een bromfiets of snorfiets met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc is geen rijbewijs nodig in Vietnam. Is de cilinderinhoud groter, dan is een motorrijbewijs vereist. Voor het zelf besturen van auto's, motoren of brommers boven 50cc is een internationaal rijbewijs nodig. Zorg dat u een geldig internationaal rijbewijs en geldig Nederlands rijbewijs heeft. Een internationaal rijbewijs kan in Nederland, in persoon bij een ANWB kantoor worden aangevraagd.

Kijk hier voor meer informatie van de ANWB over het verkeer in Vietnam.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Thuisquarantaine in Nederland

Na een verblijf in Vietnam gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Het normale leven is weer op gang gekomen. De bevolking is meer bewust geworden over hygiënemaatregelen om de verspreiding van ziekten te bestrijden. De lokale overheid heeft de coronamaatregelen versoepeld maar kunnen lokaal verschillen. De versoepelingen zijn o.a.:

 • het dragen van gezichtsmaskers/mondkapjes in de publieke en openbare ruimten is niet meer verplicht. Deze zijn wel verplicht in het openbaar vervoer;
 • sociale afstand is niet meer verplicht;
 • kantoren, winkels, dienstverlenende bedrijven, restaurants zijn weer open;
 • scholen zijn ook weer open.

Volg ook de adviezen van  het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Vietnam te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Vietnam.

Geen foto’s van militaire objecten, militairen

Kom niet in de buurt van militaire installaties. Neem geen foto’s, ook niet van militairen.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Homoseksualiteit / LHBTI

Homoseksualiteit (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse (LHBTI) wordt in Vietnam steeds meer geaccepteerd. Buiten de grote steden en/of bij de oudere generaties is dit niet altijd het geval. Houd daar rekening mee.

Drugs

In Vietnam is het bezit van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Vietnam veel zwaarder is dan in Nederland. Zelfs voor kleine hoeveelheden. De rechter in Vietnam kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen.

Zelf een gemotoriseerd voertuig besturen

Voor het zelf besturen van auto’s, motoren of brommers die een zwaardere motor hebben dan 50 cc is het internationaal rijbewijs ongeldig. U heeft een Vietnamees rijbewijs nodig en u kunt dat niet verkrijgen als toerist. Let op: U bent strafbaar als u zonder geldig rijbewijs een brommer (of motor) of meer dan 50cc bestuurt. Ook bent u niet verzekerd en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor hoge kosten als u bij een verkeersongeluk betrokken raakt

Overig

Bezoekt u religieuze of culturele locaties? Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt.

Maak voor vertrek een kopie of scan van uw paspoort inclusief de pagina met het inreisvisum voor Vietnam. Als u uw paspoort kwijtraakt, heeft u dit nodig.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Vietnam en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 113

Ambulance: 115

Brandweer: 114

Contactgegevens ambassade en consulaat-generaal

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse diplomatieke postennet in Vietnam

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Hanoi.

Meer informatie zie de website van het consulaat-generaal in Ho Chi Minh City.

Let op: buiten de steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Omdat de wegen slecht zijn, is de bereikbaarheid buiten deze steden een probleem. 

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade en het consulaat-generaal.

Naar boven