Reisadvies Vietnam | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 13-01-2022 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van het reisadvies voor Vietnam is oranje. Door de COVID-pandemie laat Vietnam nog steeds geen buitenlandse reizigers toe, met uitzondering van bepaalde categorieën reizigers zoals zakenreizigers en technische experts. Toegang kan alleen met vooraf verleende toestemming van de Vietnamese autoriteiten. Individuele toeristische reizen naar Vietnam zijn niet toegestaan. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is en pas als u zeker weet dat u wordt toegelaten. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Vietnam is oranje omdat door het coronavirus het land een hoogrisicogebied is. 
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid en bereid u zich goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Vietnam? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij  de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Download 'Kaart bij reisadvies Vietnam' (PDF, 651 kB)

Reischecklist Vietnam

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Vietnam favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Vietnam reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • In Vietnam geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit Nederland of een ander land. Op dit moment krijgen reizigers uit Nederland geen visum en zijn reeds afgegeven visa niet langer geldig, enkele bijzondere reizigerscategorieën daargelaten. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Vietnam in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft. Zie voor meer informatie de rubriek Verkeer.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Vietnam. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Vietnam. In Vietnam staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. In Vietnam kan hiervoor de doodstraf worden uitgesproken en uitgevoerd.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade en het consulaat-generaal u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Niet-ontplofte mijnen en munitie

Niet-ontplofte mijnen en munitie blijven een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.

Grensconflicten tussen Vietnam en haar buurlanden kunnen plotseling ontstaan. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, moet u soms vooraf toestemming vragen bij het provinciale politiebureau. Informeer bij de Vietnamese autoriteiten over het gebied dat u wilt bezoeken.

Criminaliteit

De meeste bezoeken aan Vietnam verlopen probleemloos, maar u moet verstandige voorzorgsmaatregelen nemen om uzelf en uw eigendommen, vooral in grote steden en toeristische gebieden, te beschermen. In deze gebieden zijn vooral zakkenrollers en tasjesdieven actief. Tasjes aan uw schouder kunnen van uw schouder worden gegrist. Blijf waakzaam, vermijd afgelegen buurten en steegjes. Let goed op uw spullen.

Ga in de grote steden van Vietnam niet in op een uitnodiging voor een drankje van iemand die u niet kent. Reizigers die ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld of andere kostbaarheden af te staan. Dit komt regelmatig voor. Blijf alert.

Wees voorzichtig met het laten zien van grote hoeveelheden geld en smartphones in het openbaar. U loopt hierdoor de kans beroofd te worden. Tip: maak een kopie van uw paspoort en bewaar het origineel op uw hotelkamer en neem alleen de noodzakelijke bankpassen mee.

Demonstraties

Vietnam is een éénpartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Bij sommige demonstraties in de afgelopen jaren is geweld gebruikt. Vermijd daarom demonstraties.

Landelijke gebieden

Wilt u reizen naar landelijke verafgelegen gebieden in Vietnam? Door de afgezonderde gebieden kunnen deze gebieden gevaarlijker zijn, omdat bijvoorbeeld de spoedeisende hulpdiensten vaak niet in de buurt zijn en het langere tijd duurt voor u hulp kunt verwachten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Natuurgeweld

In Vietnam kunnen van ongeveer mei tot en met november tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hulpverlening is niet altijd makkelijk te bieden in Vietnam. Vooral in de berggebieden in het noorden (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Vietnam en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Vietnam

Er geldt een algemeen inreisverbod voor Vietnam voor bijna alle buitenlandse reizigers. Vietnam heeft alle grensovergangen over land, zee en lucht voor reizigers gesloten, met uitzondering van bepaalde categorieën reizigers zoals zakenreizigers en technische experts. Toegang kan alleen met vooraf verleende toestemming van de Vietnamese autoriteiten. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is en pas als u zeker weet dat u wordt toegelaten.

Individuele toeristische reizen zijn niet toegestaan.

Iedereen die wordt toegelaten, krijgt bij binnenkomst in Vietnam een PCR-test en moet verplicht 14 dagen in quarantaine in een door de lokale overheid aangewezen hotel, gevolgd door 14 dagen thuisquarantaine. Als u niet over een eigen woning beschikt, moet u de thuisquarantaine doorbrengen in een door de overheid aangewezen appartementenhotel. De kosten zijn voor eigen rekening. Tijdens deze 4 weken wordt u regelmatig getest op COVID-19.

Als u minimaal 2 weken voor uw inreis volledig gevaccineerd bent, kunt u een aanvraag indienen voor een verkorte quarantaineperiode van 3 dagen in een door de overheid aangewezen hotel of thuisquarantaine, in een woning die voldoet aan specifieke eisen. Bij aankomst in Vietnam doet u een PCR-test en na de 3 dagen opnieuw een PCR-test. Hiervoor moet u in ieder geval in het bezit zijn van een uitgeprint vaccinatiecertificaat uit de Corona Check app.

Coronamaatregelen (COVID-19) 

Actuele informatie over de lokale coronamaatregelen kunt u vinden op de website van de lokale overheid (informatie in het Engels)

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Vietnam 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Vietnam de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Uitreizen vanuit Vietnam

Reist u vanuit Vietnam naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Ziekenhuizen en privéklinieken kunnen ‘eenvoudige’ zorg (bijvoorbeeld gebroken been) leveren. Voor gecompliceerde zorg adviseert de ambassade naar Bangkok in Thailand, Singapore of Nederland te gaan. 

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Vietnam te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Bescherm u tegen muggen die ziektes kunnen overbrengen (dengue, zika, encefalitis).

Als u lang in Vietnam verblijft, kunt u luchtwegklachten krijgen door de luchtverontreiniging.
 

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA). (informatie in het Engels)

Wegverkeer

Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met zware verwondingen. Als u niet gewend bent aan dit soort verkeer rijd dan niet zelf.

Bromfiets

De meeste Vietnamezen gebruiken de bromfiets als vervoermiddel. Besef dat u aanzienlijke risico’s neemt als u zelf met een bromfiets gaat rijden. Er zijn veel verkeersongevallen en ook toeristen die een bromfiets huren zijn regelmatig betrokken bij ongelukken met soms dodelijke afloop. Voordat u ervoor kiest om in Vietnam op een bromfiets of motor te rijden, is het belangrijk dat u een ervaren bromfiets/motorrijder bent, een helm van goede kwaliteit hebt, en het juiste rijbewijs daarvoor heeft, de wegen begrijpt waarop u van plan bent te reizen en dat uw reisverzekering u dekt in het geval van een ongeluk.

Rijbewijs

Voor een bromfiets of snorfiets met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc is geen rijbewijs nodig in Vietnam. Is de cilinderinhoud groter dan 50 cc, dan is een motorrijbewijs vereist. In Vietnam wordt het Nederlandse Internationale rijbewijs niet erkend. 
U mag met uw Nederlandse rijbewijs dus niet zelf een auto, motor, bromfiets of snorfiets boven 50cc besturen. U heeft een Vietnamees rijbewijs nodig.

Neem contact op met de Vietnamese autoriteiten om een Vietnamees rijbewijs te verkrijgen.

Office of Driving License Managment & Issue 
Department of Transport & Public Works in Hanoi
Address: 16 Cao Ba Quat, Dist. Ba Dinh, Hanoi
Tel.: 0385 686 745


Department of Transportation & Public Works of HCMC 

Adres: 252 Ly Chinh Thang, District 3 

HCMC (te bezoeken op afspraak) Tel: 0281081. 
 

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Vietnam.

Geen foto’s van militaire objecten, militairen

Kom niet in de buurt van militaire installaties. Neem geen foto’s, ook niet van militairen.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Homoseksualiteit / LHBTIQ

Homoseksualiteit (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse (LHBTIQ) wordt in Vietnam steeds meer geaccepteerd. Buiten de grote steden en/of bij de oudere generaties is dit niet altijd het geval. Houd daar rekening mee.

Drugs

In Vietnam is het bezit van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Vietnam veel zwaarder is dan in Nederland. Zelfs voor kleine hoeveelheden. De rechter in Vietnam kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen.

Zelf een gemotoriseerd voertuig besturen

Voor het zelf besturen van auto’s, motoren of brommers die een zwaardere motor hebben dan 50 cc is het Nederlandse internationale rijbewijs ongeldig. U heeft een Vietnamees rijbewijs nodig en u kunt dat niet verkrijgen als toerist. Let op: U bent strafbaar als u zonder geldig rijbewijs een brommer (of motor) of meer dan 50cc bestuurt. Ook bent u niet verzekerd en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor hoge kosten als u bij een verkeersongeluk betrokken raakt

Overig

Bezoekt u religieuze of culturele locaties? Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt.

Maak voor vertrek een kopie of scan van uw paspoort inclusief de pagina met het inreisvisum voor Vietnam. Als u uw paspoort kwijtraakt, heeft u dit nodig.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Vietnam en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 113

Ambulance: 115

Brandweer: 114

Contactgegevens ambassade en consulaat-generaal

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse diplomatieke postennet in Vietnam

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Hanoi.

Meer informatie zie de website van het consulaat-generaal in Ho Chi Minh City.

Let op: buiten de steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Omdat de wegen slecht zijn, is de bereikbaarheid buiten deze steden een probleem. 

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade en het consulaat-generaal.

Naar boven