Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 31-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is er een grenscontrole aan de grens tussen Abu Dhabi en Dubai. Behalve het gebruik van EDE scanners tijdens controle aan de grens, gelden er extra inreisbeperkingen. De kleurcode voor de Verenigde Arabische Emiraten is geel. De eilanden Abu Musa en Tunb zijn rood. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar de eilanden Abu Musa en Tunb te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar de Verenigde Arabische Emiraten? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek ‘Coronavirus’.
 • Verblijft u in de Verenigde Arabische Emiraten? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Verenigde Arabische Emiraten
Download 'Kaart bij reisadvies Verenigde Arabische Emiraten' (PDF, 242 kB)

Reischecklist Verenigde Arabische Emiraten

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Verenigde Arabische Emiraten favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Verenigde Arabische Emiraten. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Verenigde Arabische Emiraten. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Rood: niet reizen

Eilanden Abu Musa en Tunb bezet door Iran

Vermijd de eilanden Abu Musa en Tunb als u een boottocht maakt in de Golf. Zowel Iran als de Verenigde Arabische Emiraten eisen de eilanden op. Komt u in de kustwateren rond de eilanden? Dan kan Iran u beschuldigen van spionage.

Geel: let op, er zijn risico's

Terrorisme

De Verenigde Arabische Emiraten ligt in een onrustige politieke regio met een verhoogde terrorismedreiging. Groeperingen hebben dreigingen geuit tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Hierdoor bestaat het risico op een aanslag. De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten nemen hiertegen veiligheidsmaatregelen. Blijf alert op plaatsen waar veel mensen komen en bij grote publieke evenementen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in de Verenigde Arabische Emiraten en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: De Verenigde Arabische Emiraten accepteren de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) van andere landen. Omdat per Emiraat verschilt hoe dit in de praktijk werkt, moet u altijd uw vaccinatie- en testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisbeperkingen Verenigde Arabische Emiraten

Bij vertrek naar Abu Dhabi moet u altijd een negatieve PCR-test kunnen laten zien die maximaal 48 uur vóór vertrek is afgenomen.

Bij vertrek naar Dubai moet u altijd een negatieve PCR-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen.

Kinderen onder de 12 jaar zijn niet verplicht een negatieve PCR-test te laten zien.

Om naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen maakt het niet uit of u gevaccineerd bent of niet. Er gelden inreismaatregelen voor iedereen.

Check voor vertrek de informatie op de websites van KLM, Emirates Airlines of Etihad voor de meest recente informatie (informatie in het Engels). Transit van en naar Nederland is mogelijk in de Verenigde Arabische Emiraten. Regels verschillen per Emiraat en hangt ook af van eindbestemming. Check de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij voor de meest recente informatie.

Aanmelden voor vertrek per vlucht naar Abu Dhabi

Als u volledig gevaccineerd bent dan moet u zich 5 dagen voor uw vlucht naar Abu Dhabi aanmelden via de ICA Smart Travel Service. Dit geldt ook voor inwoners van Abu Dhabi. Ook wordt door de lokale autoriteiten aangeraden om de Alhosn app te downloaden. Hierin staan dan uw (omgezette) vaccinatiebewijs en de uitslagen van de PCR-testen die u na aankomst in Abu Dhabi moet laten afnemen. De Alhosn app is ook het meest gebruikt en het makkelijkst om te gebruiken tijdens uw verblijf in Abu Dhabi.

Let op: U moet gevaccineerd zijn met een door de Verenigde Arabische Emiraten goedgekeurd COVID-19-vaccin (Sinopharm, Pfizer, Oxford-AstraZeneca, Sputnik V, Moderna en Johnson & Johnson).

Aankomst op de luchthaven van Abu Dhabi

Abu Dhabi maakt gebruik van een groene lijst. Als het land op die lijst voorkomt gelden de volgende regels:

Ik kom uit een land van de groene lijst en ben volledig gevaccineerd

Bij aankomst op Abu Dhabi International Airport wordt nog een keer een PCR-test afgenomen, deze is gratis. Op de 6e dag moet een 2e PCR-test worden afgenomen, hier moet u zelf voor betalen. U hoeft niet in quarantaine.

Om volledig gevaccineerd te zijn, moet u minimaal 14 dagen vóór vertrek 2 doses van hetzelfde vaccin of 1 dosis van het Janssen-vaccin hebben gehad.

Ik kom uit een land van de groene lijst en ben niet volledig gevaccineerd

Bij aankomst op Abu Dhabi International Airport wordt nog een keer een PCR-test afgenomen, deze is gratis. Ook moet u op de 6e en 9e dag van uw verblijf in Abu Dhabi een PCR-test ondergaan, hier moet u zelf voor betalen. U hoeft niet in quarantaine.

Groene lijst van landen

Hier kunt u nalezen of een land op de groene lijst voorkomt (informatie in het Engels). Komt het land niet voor op de groene lijst dan gelden de volgende regels:

Ik kom niet uit een land van de groene lijst en ben volledig gevaccineerd

Bij aankomst op Abu Dhabi International Airport wordt nog een keer een PCR-test afgenomen, deze is gratis. Ook moet u op de 4e en 8e dag van uw verblijf in Abu Dhabi een PCR-test ondergaan, hier moet u zelf voor betalen. U hoeft niet in quarantaine.

Ik kom niet uit een land van de groene lijst en ben niet volledig gevaccineerd

Bij aankomst op Abu Dhabi International Airport wordt nog een keer een PCR-test afgenomen, deze is gratis. U moet verplicht 10 dagen in quarantaine. De quarantaine mag u thuis of in uw hotelkamer uitzitten. U hoeft geen polsband te dragen, behalve u positief getest bent. Op de 9e dag van de quarantaine moet een 2e PCR-test worden afgenomen, hier moet u zelf voor betalen. Bovenstaande regels over de inreisbeperkingen en testvoorwaarden worden regelmatig veranderd. Check ruim voor vertrek de laatste regels op de websites van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij.

Aankomst in Dubai

Bij aankomst op Dubai International Airport hoeven reizigers uit Nederland geen 2e PCR-test te ondergaan, maar bij sommige vluchten wordt wel getest bij aankomst. U moet hier aan meewerken. Voor reizigers die uit bepaalde landen komen geldt wel dat zij een 2e PCR-test moeten doen en zijn ze verplicht om in thuisquarantaine te gaan totdat het negatieve testresultaat is ontvangen.

De meest actuele lijst met landen kunt u terugvinden op de website van de overheid (informatie in het Engels).

Bovengenoemde lijsten van landen worden regelmatig aangepast.

Grenscontrole Abu Dhabi – Dubai

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt u nu aan de grens tussen Dubai en Abu Dhabi gestopt. U moet uw autoraam openen en dan wordt u gescand met een EDE-apparaat dat zou kunnen ontdekken of u corona heeft. Als de EDE-scan positief is, wordt u doorverwezen naar een (gratis) antigeentest-testlocatie op de grens. Als deze test ook positief is, worden inwoners van Abu Dhabi naar huis in Abu Dhabi gestuurd om 10 dagen in quarantaine te gaan. Inwoners uit andere Emiraten en toeristen die positief testen, worden bij de grens teruggestuurd en moeten in Dubai of de Noordelijke Emiraten in quarantaine gaan.

Behalve het gebruik van de EDE-scanners gelden de volgende inreisbeperkingen:  

 • Bent u volledig gevaccineerd: dan moet u een groene status op de Al Hosn app laten zien.
 • Bent u niet gevaccineerd: dan moet u een negatief PCR testresultaat laten zien die niet ouder is dan 96 uur.

Na aankomst in een ander Emiraat en direct doorreizend naar Abu Dhabi

Als u in een ander Emiraat aankomt en doorreist naar Abu Dhabi dan gelden bovenstaande regels ook voor u.

Doorreizen naar Abu Dhabi na een kort verblijf in een ander Emiraat  

Als u na aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten al een aantal dagen in een ander Emiraat in quarantaine heeft gezeten dan mag u die dagen aftrekken van de mogelijke verplichte quarantaine in Abu Dhabi.

De Verenigde Arabische Emiraten verlaten vanaf Abu Dhabi Airport

Reizigers uit andere Emiraten die de Verenigde Arabische Emiraten vanaf Abu Dhabi Airport willen verlaten moeten naast een negatieve PCR-test ook een vliegticket of boekingsbevestiging kunnen overleggen.

Algemene maatregelen

In verband met de uitbraak van COVID-19 is een aantal maatregelen genomen om het virus te beperken:

 • Personen onderling moeten een afstand van 2 meter tot elkaar bewaren.
 • Kinderen jonger dan 6 jaar, mensen met beperkingen die door het dragen van een mondkapje minder goed kunnen ademen of communiceren zijn vrijgesteld van het dragen van een mondkapje.
 • De meeste hotels, restaurants, winkelcentra, sportfaciliteiten, gebedshuizen, stranden, parken en toeristische attracties zijn weer open, maar wel met (capaciteits)beperkingen.
 • Ook in horecagelegenheden moet u 2 meter afstand tot elkaar bewaren. Het dragen van een mondkapje bij binnenkomst en vertrek is verplicht. Aan tafel geldt deze verplichting niet.

Bij het niet naleven van de maatregelen kunnen zeer hoge boetes worden opgelegd.

Alhosn app en de CoronaCheck app

Ook al hebben de Verenigde Arabische Emiraten en de Europese Unie elkaars CoronaCheck apps geaccepteerd, is het installeren van de Alhosn app aan te raden voor een bezoek aan Abu Dhabi. Toegang tot publieke ruimtes zoals horeca, musea en overheidsgebouwen is mogelijk met bewijs van CoronaCheck app of met uitgeprinte vaccinatiebewijzen en PCR-tests, maar omdat daar zoveel naar gevraagd zal worden is het makkelijker om de Alhosn app te gebruiken.

Als u niet in de Verenigde Arabische Emiraten woont dan heeft u een UID-nummer nodig om de Alhosn app te activeren. Deze kunt u navragen bij de douane op de luchthaven.

Alleen personen met een vaccinatiebewijs mogen in Abu Dhabi naar openbare plekken (zoals een winkel, café of restaurant). In de Alhosn app heeft u hiervoor de status 'Covid-19 Gevaccineerd' en de groene status nodig. In Abu Dhabi moet u gevaccineerd zijn en elke 14 dagen een PCR-test afleggen om uw groene status te krijgen en te behouden.

Informeer u goed over de voorwaarden voor het betreden van bepaalde voorzieningen en evenementen. In verschillende Emiraten gelden verschillende eisen voor toegang voor wat betreft vaccinaties én geldigheid van testduur. Ook hebben sommige evenementen eigen voorwaarden.

Gezondheidszorg

Informatie over de gezondheidssituatie en maatregelen die de Verenigde Arabische Emiraten hebben genomen kunt u vinden op de websites van het Nationaal bureau voor crisismanagement en van het Abu Dhabi Department of Health. Of op het Twitter account van het Ministry of Health and Prevention.

Testlocaties in de Verenigde Arabische Emiraten

Zie voor meer informatie over de testlocaties in de Verenigde Arabische Emiraten de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Wilt u medicijnen invoeren?

Sommige medicijnen kunnen in de Verenigde Arabische Emiraten als drugs worden gezien. Meer informatie over het invoeren van medicijnen kunt u vinden op de website van UAE Ministry of Health and Prevention (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Informatie over epidemieën, vaccinaties en maatregelen tegen infectieziekten

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Verenigde Arabische Emiraten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtvaart

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Automobilisten in de Verenigde Arabische Emiraten rijden vaak hard en gevaarlijk. Er vallen daarom veel doden in het verkeer. Rijden met alcohol op is verboden en wordt zwaar bestraft. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Verenigde Arabische Emiraten op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Verenigde Arabische Emiraten.

De Verenigde Arabische Emiraten is een diep religieus moslimland. Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld veel conservatiever dan in ons land. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn, zoals:

 • Lichamelijk contact in het openbaar
 • Openbare dronkenschap
 • Topless zonnen en nudisme
 • Seks buiten het huwelijk (in bepaalde gevallen)
 • Prostitutie
 • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken
 • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten

Blijf in alle omstandigheden netjes en vriendelijk. Obscene gebaren kunnen aanleiding zijn tot onmiddellijke arrestatie.

Reizen in de Verenigde Arabische Emiraten als u ongehuwd en zwanger bent

Als ouders bij geboorte van een kind, in de VAE, niet gehuwd zijn kan dit tot vervelende en langdurige administratieve problemen leiden; uw verblijf kan daardoor veel langer gaan duren dan mogelijk de bedoeling was.

Geen foto’s van militaire objecten en mensen

Maak geen foto’s van mensen zonder hun toestemming. Dit wordt meestal niet gewaardeerd. Ook het fotograferen van ministeries, ambassades, officiële gebouwen, vliegvelden en vliegtuigen leidt soms tot een ondervraging. Er bestaat dan een kans op aanhouding en een veroordeling.

Internet en sociale media

Wees voorzichtig met het uiten van kritiek op personen, de VAE en de lokale autoriteiten, ook op internet en sociale media. De autoriteiten kunnen dit controleren. U kunt hiervoor gestraft worden.

Gratis VoIPs zoals Skype, FaceTime en (video)bellen met WhatsApp zijn geblokkeerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Houd hier rekening mee.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de Verenigde Arabische Emiraten en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 999
Ambulance: 998
Brandweer: 997

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abu Dhabi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven