Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in het Verenigd Koninkrijk woont

Woont u als Nederlander in het Verenigd Koninkrijk (VK)? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? U kunt hiervoor terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen en bij een kantoor van VFS Global in Londen, Edinburgh of Birmingham.

Let op: door het Coronavirus zijn er nog wel minder afspraken mogelijk en is de procedure anders dan normaal. Lukt het u niet om direct een afspraak te maken? Probeer het dan later nog eens.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor het Verenigd Koninkrijk

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In het Verenigd Koninkrijk doet u dit met 1 van deze documenten:

 • een bankafschrift met uw adres
 • een gasrekening met uw adres
 • een bewijs van betaling van gemeentebelasting
 • als u ook de Britse nationaliteit heeft: een geldig Brits paspoort of Britse ID-kaart.

Ligt uw document bij de Home Office, DVLA of Student Finance?

Ligt uw Nederlandse paspoort of ID-kaart bij de Home Office, DVLA of Student Finance? Het is dan niet mogelijk om een nieuw reisdocument of nooddocument aan te vragen. Vraag of uw paspoort of ID-kaart wordt teruggestuurd.

Bij verlenging (meerderjarigen): Is uw paspoort of ID-kaart langer dan 2 jaar verlopen?

Heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit? En is uw laatst uitgegeven Nederlandse paspoort of ID-kaart meer dan 2 jaar geleden verlopen? Dan heeft u een zogenaamde 'Letter of non-acquisition of British citizenship' nodig voor uw aanvraag. Deze verklaring kunt u aanvragen bij het UK Visas and Immigration office.

Aanvragen voor minderjarigen: verklaring van de burgerlijke staat

Waren de ouders niet getrouwd ten tijde van de geboorte en is het kind geboren in het Verenigd Koninkrijk? Het is niet mogelijk om bij de Britse autoriteiten een verklaring van de burgerlijke staat aan te vragen. Voor de periode dat de ouders in het Verenigd Koninkrijk wonen, is daarom een ingevulde en ondertekende eigen verklaring van de ouders voldoende.

Aanvragen voor minderjarigen: vervangende toestemming via de rechtbank

Geeft bij gezamenlijk gezag één van de personen die het gezag heeft geen toestemming voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart voor een minderjarige? Regel dan vervangende toestemming van de rechtbank. Minderjarigen van twaalf jaar en ouder kunnen zonder toestemming van de gezaghebbende ouder(s) een ID-kaart aanvragen.

Extra informatie over de legalisatie van documenten

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren?

Let op: heeft u een eerste aanvraag gedaan voor 1 januari 2021? Dan was het niet nodig uw document te laten legaliseren. Wilt u na 1 januari 2021 uw paspoort of ID-kaart verlengen en zijn er officiële wijzigingen geweest aan een akte? Dan moet u die akte voor de vervolg aanvraag laten legaliseren met een apostille.

 • Heeft u een document uit een ander land? Ga dan ook na of het gelegaliseerd moet worden.

Naamswijziging

Bent u van plan uw naam te wijzigen? Meer informatie vind u op de pagina Naamswijziging.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in het Verenigd Koninkrijk

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in het Verenigd Koninkrijk? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in het Verenigd Koninkrijk (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Afspraak bij VFS Global Londen, Edinburgh of Birmingham

U kunt terecht bij de VFS Global-kantoren in Londen, Edinburgh en Birmingham.

VFS Global is een externe dienstverlener en brengt een extra service fee in rekening voor uw aanvraag. VFS Global stuurt uw aanvraag door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland, waar de aanvraag inhoudelijk wordt beoordeeld.

Bent u uw paspoort of ID-kaart kwijt maar heeft u nog een kopie? Dan kunt u ook de aanvraag indienen bij VFS Global. Zo niet, maak dan een afspraak bij de ambassade in Londen.

Let op: VFS Global neemt geen aanvragen in behandeling om Nederlander te worden met een optieverklaring en zo een Nederlands paspoort te verkrijgen. Lees hier meer over de optieverklaring. Maak vervolgens een afspraak via het online afsprakensysteem .

VFS Global Londen

Bij VFS Global in Londen kunt u online een afspraak maken (informatie in het Engels):

 • voor overdag op werkdagen
 • voor 's avonds op werkdagen (17.00 tot 19.00 uur) of voor zaterdagochtend (08.30 tot 12.30 uur) (prime time). In dat geval brengt VFS Global naast het reguliere tarief en de extra standard service fee ook een prime time fee van GBP 25,- in rekening.

Voor een afspraak kunt u ook een e-mail sturen naar: lonnlpp@vfsglobal.com.

VFS Global Edinburgh

Bij VFS Global in Edinburgh kunt u online een afspraak maken (informatie in het Engels). Voor een afspraak kunt u ook een e-mail sturen naar: edinlpp@vfsglobal.com.

VFS Global Birmingham

Bij VFS Global in Birmingham kunt u online een afspraak maken (informatie in het Engels). Voor een afspraak kunt u ook een e-mail sturen naar: birnlpp@vfsglobal.com.

Afspraak bij de ambassade Londen

Het is beperkt mogelijk om een paspoort of ID-kaart aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Londen. U moet daarvoor een afspraak maken via het online afsprakensysteem. Nadat u een afspraak heeft gemaakt, krijgt u een e-mail met een voorlopige afspraakbevestiging. Volg de instructies heel precies, zoals aangegeven in de email. Als er geen afspraken beschikbaar zijn, probeer het dan later nog eens.

Maak een afspraak via het online afsprakensysteem.

Er is weinig wachtruimte in de ambassade. Komt u te vroeg, wacht dan buiten. Vrienden of andere familieleden die niet direct bij de aanvraag betrokken zijn kunnen niet in de wachtruimte wachten.

Het is belangrijk dat u uw paspoortformulier volledig invult en dat u de juiste pasfoto’s heeft. En dat u op tijd komt. Ontbreekt er iets, dan kan de ambassade u niet helpen en moet u een nieuwe afspraak maken.

Lees hier meer over Nederlander worden met een optieverklaring en zo een Nederlands paspoort verkrijgen. Maak vervolgens een afspraak via de link hierboven.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in het Verenigd Koninkrijk.

U kunt pinnen en met creditcard (Visa of Mastercard) afrekenen. Het is niet mogelijk om met American Express, postwissels of cheques te betalen.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument bij de ambassade in Londen aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen.  U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen (door Corona momenteel NIET mogelijk)

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Londen of het VFS Global kantoor in Londen of Edinburgh.

 • ambassade Londen: maandag en vrijdag 10.00-12.00 uur en dinsdag 14.00-15.30 uur. Ophalen is niet mogelijk op 24 en 31 december en op dagen waarop de ambassade gesloten is
 • Bekijk de ophaaltijden (in het Engels) van VFS Global in Londen, Edinburgh en Birmingham.

U krijgt van de ambassade of VFS Global een uitnodiging zodra uw document klaar is. Haal uw nieuwe reisdocument binnen 3 maanden na de datum van afgifte op. Doet u dit niet? Dan maakt de ambassade uw document ongeldig en moet u een nieuwe aanvraag doen.

Vergeet niet de uitnodiging mee te nemen als u langskomt. Een afspraak maken is niet nodig.

Document laten opsturen

Paspoort

U kunt uw nieuwe paspoort ook per aangetekende post (Royal Mail Special Delivery) naar een Brits adres laten opsturen. De kosten van 7 GBP zijn voor eigen rekening.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Londen.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Heeft u uw oude reisdocument niet ingeleverd bij de aanvraag? Neem die dan mee als u uw nieuwe document komt ophalen. Wij maken uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geeft dat dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met: