Reisadvies Venezuela | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-03-2019 | Nog steeds geldig op: 19-04-2019

In een deel van Venezuela is regelmatig geen stroom. Hierdoor is de veiligheidssituatie nog slechter geworden. Het is steeds moeilijker om aan eerste levensbehoeften zoals water, voedsel en medicijnen te komen. Er is bijna geen brandstof meer te krijgen. Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Reis niet naar en verblijf niet in de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is.

Kaart bij reisadvies Venezuela
Download 'Kaart bij reisadvies Venezuela' (PDF, 584 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caracas, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In een deel van Venezuela is regelmatig geen stroom. Hierdoor is de veiligheidssituatie nog slechter geworden. Het is steeds moeilijker om aan eerste levensbehoeften zoals water, voedsel en medicijnen te komen. Er is bijna geen brandstof meer te krijgen. Reis niet naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Reis niet naar de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is.

Sinds de start van het nieuwe ambtstermijn van President Maduro op 10 januari 2019 zijn er serieuze binnenlandse spanningen en staat de relatie met de buurlanden onder grote druk. Het gebied in de grensregio’s met Colombia en Brazilië is onveilig. Ook de zuidkant van het meer van Maracaibo is onveilig. Dit komt door de aanwezigheid van gewapende bendes. Reis niet naar dit gebied. In het hele land zijn medische voorzieningen minimaal beschikbaar en is benzine moeilijk te verkrijgen.

Ga na zonsondergang niet de straat op.

Zee- en luchtgrenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao

De zee- en luchtgrens met Aruba, Curaçao en Bonaire is gesloten. U kunt vanuit Venezuela niet met de boot of het vliegtuig reizen naar en van de eilanden. Neem bij vragen contact op met uw reisorganisatie of de vliegtuigmaatschappij.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

Protesten en demonstraties

In 2017 en 2018 zijn in het hele land veel protestacties en demonstraties gehouden. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Ook dit jaar worden er meer demonstraties verwacht. Deze kunnen tot confrontaties en geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Demonstraties en acties van de politie leiden vaak tot wegblokkades. Hierdoor ontstaan grote verkeersopstoppingen. Houd daar rekening mee. Vertrek bijvoorbeeld ruim op tijd naar de luchthaven als u per vliegtuig het land uit reist.

De landelijke protestacties van het medisch personeel in de gezondheidszorg duren inmiddels enkele weken. Dit betekent dat de risico’s bij medische problemen nog groter zijn dan voorheen.

Verminderd vliegverkeer

Ook internationale luchthavens hebben last van de stroomuitval. Hierdoor worden vluchten geannuleerd. Neem contact op met de vliegtuigmaatschappij om te controleren of uw vlucht wel vertrekt. 

Het is lastig om vliegtickets te boeken van en naar Venezuela. Ook in het land zelf.

Het internationale vliegverkeer is de afgelopen periode verminderd. Houd hier rekening mee wanneer u in Venezuela bent of er naar toe reist.

Grens met Brazilië

De landsgrens met Brazilië is gesloten. De grensregio met Brazilië is ook onveiliger geworden. Dit komt vooral door de aanwezigheid van gewapende groeperingen. Reis daarom niet naar het grensgebied van Venezuela met Brazilië.

Grens met Colombia

De landsgrens met Colombia is gesloten. In een aantal grensgemeenten is de noodtoestand van kracht. Dit komt ook door de aanwezigheid van gewapende groeperingen. Reis daarom niet naar het grensgebied van Venezuela met Colombia.

Financiële ontwikkelingen

Het is in Venezuela heel moeilijk om aan contant geld te komen. Er staan altijd lange rijen voor banken en geldautomaten. Daar kunnen maar zeer kleine bedragen worden opgenomen. Door de hyperinflatie verliest de lokale munt in steeds hoger tempo zijn waarde, waardoor ook het leven van de lokale bevolking steeds moeilijker wordt. Hierdoor verslechtert ook de veiligheidssituatie.

Op 20 augustus 2018 is de Bolivar Soberano ingevoerd. De waarde van deze nieuwe munt is gelijk aan 100.000 Bolivar Fuerte. Oude bankbiljetten zijn uit de roulatie gehaald en nieuwe worden ingevoerd. Het is heel moeilijk om aan voldoende contant geld in Bolivares te komen. Neem daarom voldoende Amerikaanse dollars in contanten mee.

Voedseltekorten, brandstoftekorten, watertekorten en elektriciteitstekorten

Er is een groeiend tekort aan basislevensmiddelen. Er staan vaak lange rijen voor supermarkten, bakkers en drogisterijen. De tekorten hebben al geleid tot spontane protesten, plunderingen en overvallen op voedseltransporten. Wees alert bij menigten.

Vooral buiten de hoofdstad Caracas, is er toenemende schaarste aan brandstof. Brandstof is niet overal vrij verkrijgbaar. Het tekort aan benzine, gas en diesel wordt steeds groter. Houd hier rekening mee. Het openbaar vervoer (metro, bussen) functioneert daardoor slecht en is ook zeer onveilig.

In het hele land zijn er problemen met de drinkwatervoorziening. Er zijn steeds meer watertekorten. Houd hier rekening mee.

Er is stroomuitval in een groot deel van Venezuela. Deze onderbrekingen  kunnen soms dagen duren. Houd hier rekening mee.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

 • de app voor Android;
 • de app voor iPhone en iPad.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

In Venezuela is veel gewelddadige criminaliteit. Ook buitenlanders kunnen hiervan het slachtoffer worden. Zie ook de rubriek ‘Criminaliteit’.

Op het vliegveld loopt u gevaar. En de weg tussen het vliegveld en de hoofdstad Caracas zijn zeer gevaarlijk. Als u in Venezuela aankomt, laat u dan afhalen door een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers vaak naar auto’s van handlangers. Die bedreigen en beroven soms hun passagiers.

Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u een betrouwbare taxi neemt:

 • in de aankomsthal van de luchthaven Simon Bolivar (Maiquetía, bij de hoofdstad Caracas) staat een taxistand waar u een betrouwbare taxi kunt boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven.
 • deze taxi’s staan buiten de aankomsthal. De taxi’s zijn zwart van kleur, type 4-wheel drive en herkenbaar aan de gele ovale stickers op de zijkant.
 • in de grotere steden zijn witte taxi’s met geel-zwarte blokband veiliger.
 • de taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn meestal betrouwbaar.

Taxi’s in Venezuela hebben geen meter. Spreek dus van tevoren een prijs af.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Nederlandse ambassade in Caracas

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Caracas op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. De veiligheidssituatie in vooral Zulia en regionale hoofdstad Maracaibo is al lange tijd slecht. Door de nieuwe stroomstoringen is de veiligheidssituatie nog slechter geworden. Er komen plunderingen op grote schaal voor.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is.

Reist u naar Venezuela? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • ga niet na zonsondergang de straat op.
 • bezoek geen volkswijken (zogenoemde barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief.
 • rij niet in het donker en ga niet liften.
 • ga niet kamperen.
 • ga niet na zonsondergang het strand op.

Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn ook vaak het doelwit van overvallen.

Naar boven

Criminaliteit

In Venezuela is zeer veel gewelddadige criminaliteit. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Er zijn veel gewelddadige overvallen, berovingen en ontvoeringen. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn veel overvallers actief vanaf motoren. Criminelen doen zich ook regelmatig voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren.

Criminaliteit bij openbaar vervoer

In het openbaar vervoer lopen reizigers extra kans om beroofd te worden. Liften en fietsen is zeer onveilig.

Ontvoeringen

Mensen worden vaak ontvoerd voor geld. Dit type ontvoeringen wordt ’express kidnapping’ genoemd. Criminelen kiezen hun slachtoffers vaak van tevoren uit. Ook als toerist of bezoekend zakenman kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering.

Carjacking

In Venezuela komt veel carjacking voor. Daarbij wordt een automobilist onder bedreiging van vuurwapens gedwongen de auto af te staan. En nemen dan uw persoonlijke bezittingen mee. Rijd daarom niet na zonsondergang.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Gebruik mobiele telefoons en tablets niet in het openbaar.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Wissel alleen geld bij officiële wisselkantoren. Ergens anders geld wisselen en niet tegen de officiële wisselkoersen is verboden en strafbaar.
 • Wees voorzichtig met het gebruik van een creditcard. Creditcardfraude komt veel voor in Venezuela. U loopt grote risico's or gebruik van een onofficiele wisselkoers.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

Straffen voor drugsbezit zijn erg hoog in Venezuela. Het leven in gevangenissen in Venezuela is erg zwaar en gevaarlijk. Er komen vaak opstanden en gijzelingen met dodelijke afloop voor.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Slechte medische zorg

In Venezuela is de medische zorg zeer slecht. Dit komt door een groot gebrek aan medicijnen en medische apparatuur. De basis medische zorg is onvoldoende. Er is een groot gebrek aan eenvoudige medicijnen. De hygiënische omstandigheden zijn slecht. Noodzakelijk medisch apparatuur ontbreekt of werkt niet. Ook is er een gebrek een goed opgeleid medisch personeel.

Verder zijn er landelijke protestacties van het medisch personeel in de gezondheidszorg. Deze protesten duren inmiddels enkele weken. Dit betekent dat de risico’s bij medische problemen nog groter zijn dan voorheen.

Kraanwater niet geschikt voor consumptie

Het kraanwater is niet geschikt voor consumptie. Wij raden u aan om alleen water uit flessen of gekookt water te drinken. Water in flessen is niet overal verkrijgbaar.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Toenemend risico op ziektes

In Venezuela neemt het risico op ziektes zoals malaria, dengue, difterie, Hepatitis A, tuberculose en HIV/aids snel toe.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Vaccinatiebewijs

Om Aruba en Curaçao in te reizen, komende vanuit Venezuela, is een bewijs van vaccinatie tegen de gele koorts nodig. Deze vaccinatie is moeilijk te krijgen in Venezuela.

Naar boven

Natuurgeweld

Tropische stormen

Venezuela ligt net buiten het Caraïbisch gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. De kusten van Venezuela, Isla Margarita en de eilandengroep van Los Roques liggen net aan de rand van het tropisch stormgebied. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het in die gebieden ook stormen.

Wilt u van mei tot en met oktober naar Venezuela reizen? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg naar mogelijkheid het plaatselijke nieuws via de (social) media.

Aardbevingen en aardverschuivingen

In Venezuela komen aardbevingen voor. Tijdens het regenseizoen veroorzaken tropische regenbuien soms aardverschuivingen. Wegen kunnen hierdoor wegspoelen. Houd hier rekening mee als u tijdens het regenseizoen (mei tot en met oktober) in de heuvels en bergen reist.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

ederlanders die ook de Venezolaanse nationaliteit hebben, zijn volgens de Venezolaanse wet, verplicht om Venezuela uit te reizen met een Venezolaans paspoort.

Naar boven

Tips van de ambassade

Het is lastig om vliegtickets te boeken van en naar, maar ook in Venezuela. Het totale aanbod aan vluchten neemt af.

Controles op de luchthavens zijn erg streng en zorgvuldig. Reizigers moeten drie uur van tevoren aanwezig zijn.  

In Venezuela komt het voor dat criminelen zich voordoen als politieagenten.

De waarden en normen van echte politieagenten zijn anders dan u in Nederland gewend bent. Een politieagent in Venezuela is niet per definitie betrouwbaar. Corruptie komt vaak voor, ook bij de politie.

Maak kopieën van uw reisdocumenten. Bewaar deze ook digitaal. Geef die af als bijvoorbeeld de politie daar om vraagt en houd het origineel bij u.

Minderjarigen die alleen of met 1 ouder reizen hebben een notariële akte met toestemming van de andere ouder nodig.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven