Reisadvies Vanuatu | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-12-2021 | Nog steeds geldig op: 27-01-2022

De kleurcode van Vanuatu is oranje, want Vanuatu is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Vanuatu als het noodzakelijk is. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Vanuatu en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Kaart reisadvies Vanuatu
Download 'Kaart bij reisadvies Vanuatu' (PDF, 205 kB)

Reischecklist Vanuatu

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Vanuatu favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Vanuatu. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Vanuatu. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.  Op dit moment geldt een algemeen inreisverbod voor Vanuatu voor buitenlandse reizigers. Toeristische reizen zijn verboden. Alleen ingezetenen van Vanuatu worden toegelaten.

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit op Vanuatu. Maar er komen wel gewelddadige overvallen en inbraken voor. Ook seksueel geweld komt voor. Vrouwen kunnen daarom beter niet alleen over straat gaan. Vooral niet na zonsondergang.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang.
 • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd dure camera’s uit het zicht.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

Op Vanuatu kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

Op Vanuatu kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie ter plaatse.

Meer weten over de weersomstandigheden en vulkanische activiteiten op Vanuatu? Ga naar:

Aardbevingen

Vanuatu ligt in een aardbevingsgevoelig gebied, de zogenaamde ‘Ring of Fire’. Er kunnen zware aardbevingen voorkomen. Sinds 2005 zijn er bijvoorbeeld op Vanuatu al meer dan 40 aardbevingen waargenomen.

Vulkanen

Er zijn actieve vulkanen op Vanuatu. Deze bevinden zich vooral op de eilanden: Vanua Lava, Gaua, Ambrym, Lopevi, Ambea en Tanna. De omgeving rondom actieve vulkanen is afgesloten. Ook buiten deze zones is er een risico op kleine uitbarstingen, vulkanische gassen en explosies. Volg de media en alle adviezen van de lokale autoriteiten en uw reisorganisatie op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Vanuatu

Er geldt een algemeen inreisverbod voor Vanuatu voor buitenlandse reizigers. Toeristische reizen zijn verboden. Alleen ingezetenen van Vanuatu worden toegelaten. Reis alleen als het noodzakelijk is en met toestemming van de overheid van Vanuatu. Er geldt een 14 dagen quarantainemaatregel bij aankomst.

Coronavirusmaatregelen

De regering van Vanuatu heeft tot 31 juli 2021 de noodtoestand ingesteld om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

Actuele informatie is te vinden op de website van het ministerie van Gezondheid van Vanuatu (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Vanuatu 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Vanuatu de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Vanuatu te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Duikers met decompressieziekte

De enige decompressiekamer voor duikers bevindt zich in de hoofdstad Port Vila op het eiland Efate. Door de uitgestrektheid van het land kan vervoer naar Port Vila lang duren. Let er op dat uw duikschool beschikt over de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm (Professional Association of Diving Instructors) voldoet.

Naar boven

Verkeer

Het wegennet in Vanuatu is matig tot redelijk van kwaliteit. In de hoofdstad Port Vila en de stad Luganville zijn de wegen vaak verhard, maar in meer afgelegen gebieden is dat meestal niet het geval.

Voetgangers, vee en dieren kunnen vooral als het donker is voor gevaar op de weg zorgen.

De verkeersomstandigheden kunnen drastisch veranderen door natuurrampen als orkanen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Vanuatu.

Drugs

Het in bezit hebben van of handel in drugs is strafbaar op Vanuatu. Wees u ervan bewust dat de straffen hiervoor veel zwaarder zijn dan in Nederland.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

De LHBTI gemeenschap wordt niet algemeen geaccepteerd op Vanuatu. De houding van de bevolking kan negatief zijn tegenover het tonen van affectie in het openbaar bij stellen van het gelijke geslacht. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Vanuatu en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 111
Ambulance: 000, 112 en 911
Brandweer: 113

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse vertegenwoordiging op Vanuatu

Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging op Vanuatu. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië).

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven