Reisadvies Vanuatu | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-02-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Vanuatu
Download 'Kaart bij reisadvies Vanuatu' (PDF, 198 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de stad of het gebied waar u naartoe reist via de (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Op Vanuatu kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 111 (politie), 000, 112 en 911 (ambulance), 113 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Vanuatu

Er is geen Nederlandse ambassade op Vanuatu. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse Ambassade in Canberra, Australië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

De vulkaan Manaro is actief op het eiland Ambae. De laatste uitbarsting was in september 2017. Kleine uitbarstingen komen nog met regelmaat voor. Ook is het eiland Ambae de afgelopen jaren getroffen door verschillende cyclonen. De autoriteiten zijn bezig met de wederopbouw. Vermijd de nabije omgeving van de vulkaan Manaro. Volg de media en volg de adviezen van de lokale autoriteiten en uw reisorganisatie op.

Naar boven

Criminaliteit

Criminaliteit is niet hoog, maar toch zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar Vanuatu. Gewelddadige overvallen en inbraken komen voor. Ook seksueel geweld komt voor op Vanuatu. Vrouwen kunnen daarom beter niet alleen over straat gaan. Vooral niet na zonsondergang.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang;
  • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden;
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat;
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of een money belt;
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en houd dure camera’s uit het zicht;
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugs

Het in bezit hebben van drugs is strafbaar op Vanuatu. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs op Vanuatu veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op Vanuatu. De houding van de bevolking kan negatief zijn tegenover het tonen van affectie in het openbaar bij stellen van het gelijke geslacht. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Duikers met decompressieziekte

De enige decompressiekamer voor duikers bevindt zich in hoofdstad Port Vila op het eiland Efate. Door de uitgestrektheid van het land kan vervoer naar Port Vila lang duren. Let er op dat uw duikschool beschikt over de standaard behandelingsuitrusting die aan de PADI-norm (Professional Association of Diving Instructors) voldoet.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

Op Vanuatu kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie ter plaatse.

Aardbevingen

Vanuatu ligt in een aardbevingsgevoelig gebied, de zogenaamde ‘Ring of Fire’. Er kunnen zware aardbevingen voorkomen. Sinds 2005 zijn er bijvoorbeeld op Vanuatu al meer dan 40 aardbevingen waargenomen.

Vulkanen

Er zijn actieve vulkanen op Vanuatu. Deze bevinden zich vooral op de eilanden: Vanua Lava, Gaua, Ambrym, Lopevi, Ambea en Tanna. Voor deze actieve vulkanen geldt dat de omgeving rondom de vulkaan afgesloten is. Ook buiten deze zones is er gevaar voor vulkanische gassen en explosies. Volg de media en alle adviezen van de lokale autoriteiten en uw reisorganisatie op.

De vulkaan Manaro is actief op het eiland Ambae. De laatste uitbarsting was in september 2017. Kleine uitbarstingen komen nog met regelmaat voor. Ook is het eiland Ambae de afgelopen jaren getroffen door verschillende cyclonen. De autoriteiten zijn bezig met de wederopbouw. Vermijd de nabije omgeving van de vulkaan Manaro.

Wat te doen in een noodgeval

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het Consulaat van Vanuatu in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven