Reisadvies Uruguay | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-09-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘tips van de ambassade’ is bijgewerkt.

Download 'Kaart bij reisadvies Uruguay' (PDF, 199 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires (Argentinië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Uruguay.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 141 (ambulance), 132 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Uruguay

Er is geen Nederlandse ambassade in Uruguay. Neem bij vragen contact op met Nederlandse ambassade in Buenos Aires, Argentinië.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Montevideo.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Loop na zonsondergang niet alleen door het oude centrum van Montevideo. Zoals in veel hoofdsteden bestaat er dan een verhoogd risico op berovingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Bied geen verzet bij een beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af.
  • draag bij voorkeur een kopie van uw paspoort op zak en laat – indien mogelijk - het origineel achter op uw verblijfplaats.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

LHBTI’s zijn niet algemeen geaccepteerd

LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) zijn niet strafbaar maar worden over het algemeen niet geaccepteerd in Uruguay. Het is sinds 2010 wettelijk mogelijk voor personen van gelijk geslacht met elkaar te trouwen. In de praktijk blijft sociale acceptatie echter achter. In de provincies en dan met name de kleine dorpen is men conservatiever dan in de grotere steden. Montevideo en vooral de stad Punta del Este stellen zich graag als ‘LHBTI vriendelijk’ op. Toch vindt ook in deze stad discriminatie van LHBTI’s nog regelmatig plaats, soms met gewelddadige incidenten tot gevolg. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Voor een kort verblijf van drie maanden is voor Nederlanders geen visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Uruguay kunt u opvragen bij de ambassade van Uruguay in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Als u met het openbaar vervoer reist, let dan wel op uw persoonlijke eigendommen.

Financiële transacties via Western Union zijn niet mogelijk zonder een reisdocument.

Er wordt niet gewerkt met een code en een naam. Wees voorzichtig met uw paspoort.  Bewaar uw paspoort dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven